Πώς θα γίνονται τα αεροπορικά ταξίδια στην ΕΕ- Τι θα ισχύσει για μάσκες και κενές θέσεις

Πώς θα γίνονται τα αεροπορικά ταξίδια στην ΕΕ- Τι θα ισχύσει για μάσκες και κενές θέσεις
epa07267207 A screen board shows cancelled flights at the Tegel airport in Berlin, Germany, 07 January 2019. Due to the warning strike by ground security inspection staff, severely impaired dispatching occurred at the airport. EPA/HAYOUNG JEON Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει την παράταση των περιορισμών επί των μη αναγκαίων ταξιδίων εντός της ζώνης Σένγκεν για 30 ημέρες, μέχρι τις 15 Ιουνίου.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέτει το πλαίσιο για την επανεκκίνηση του τουρισμού εκδίδοντας οδηγίες ώστε να γίνει δυνατή η διαμονή σε ξενοδοχεία, η επίσκεψη σε χώρους εστίασης και σε παραλίες με όρους ασφαλείας τους προσεχείς μήνες παρά την παρουσία της πανδημίας του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με το σχέδιο, που είναι σε γνώση του Reuters, η Κομισιόν ενθαρρύνει τις κυβερνήσεις των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να λάβουν υπ’ όψη τις ατομικές ανάγκες επιτρέποντας στους ανθρώπους να επισκεφθούν συγγενείς και αγαπημένους που ζουν σε διαφορετικές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει την παράταση των περιορισμών επί των μη αναγκαίων ταξιδίων εντός της ζώνης Σένγκεν για 30 ημέρες, μέχρι τις 15 Ιουνίου.

Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοινώνει σήμερα ότι οι αεροπορικές εταιρείες δεν θα χρειάζεται να διατηρούν κενές τις μεσαίες θέσεις στα αεροπλάνα, αλλά η χρήση της μάσκας εν πτήσει και στους χώρους των αεροδρομίων θα είναι υποχρεωτική, καθώς εκκινούν σταδιακά οι μετακινήσεις εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η οδηγία για τις αεροπορικές μεταφορές εντάσσεται στο ευρύτερο πακέτο των συστάσεων που ανακοινώνει σήμερα η Κομισιόν για την σταδιακή άρση των συνοριακών περιορισμών και την προσεκτική επανέναρξη των ταξιδιών για την προώθηση του τουρισμού στην Ευρώπη.

Η χρήση εφαρμογών για την ιχνηλάτηση επαφών λόγω του κορωνοϊού θα πρέπει να είναι εθελοντική, όπως θα ανακοινώσει σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο των μέτρων που στόχο έχουν την άρση των περιορισμών στα σύνορα και την τόνωση του κλάδου τουρισμού και ταξιδίων στην Ευρωπαϊκή Ένωσης.

Οι εφαρμογές θα πρέπει επίσης να μπορούν να χρησιμοποιηθούν και διασυνοριακά στην ΕΕ, ανέφερε το έγγραφο της Κομισιόν, στο οποίο είχε πρόσβαση το Reuters.

Σήμερα οι αποφάσεις της Κομισιόν για τον τουρισμό

Τις συστάσεις της για τον τουρισμό και τη διάσωση της θερινής περιόδου, που πλήττεται σοβαρά από την πανδημία κορωνοϊού, θα παρουσιάσει σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενθαρρύνοντας τα ευρωπαϊκά κράτη να ανοίξουν εκ νέου σταδιακά τα εσωτερικά σύνορα.

Σύμφωνα με το έγγραφο, αντίγραφο του οποίου έχει στην κατοχή του το Γαλλικό Πρακτορείο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιμένει ότι αυτό το άνοιγμα πρέπει να γίνει με «συντονισμένη» «όσο το δυνατόν πιο αρμονική» και «χωρίς διακρίσεις» μέθοδο.

Αυτές είναι απλές συστάσεις της Κομισιόν, δεδομένου ότι εναπόκειται στις χώρες να αποφασίσουν να άρουν αυτούς τους ελέγχους και τους περιορισμούς που έχουν τεθεί σε εφαρμογή για την αντιμετώπιση της πανδημίας του νέου κορωνοϊού.

Επιπρόσθετα, η Επιτροπή συστήνει στα κράτη μέλη να λάβουν τις αποφάσεις τους βάσει της υγειονομικής αξιολόγησης της κατάστασης σε κάθε χώρα και με μεταξύ τους συνεννόηση, ενώ η Επιτροπή εξετάζει, επίσης, το ακανθώδες ζήτημα της επιστροφής χρημάτων για ακυρωμένα ταξίδια και κρατήσεις διαμονής.

Τι προτείνει η ελληνική κυβέρνηση για την επανεκκίνηση του τουρισμού

Τις προτάσεις της για τα συγκεκριμένα βήματα που πρέπει να γίνουν προς επανεκκίνηση του Τουρισμού με συντονισμένο τρόπο διατυπώνει η ελληνική κυβέρνηση σε έγγραφο που απέστειλε προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Στο έγγραφο αυτό αναφέρεται ειδικότερα πως «η αβεβαιότητα είναι ο κύριος παράγοντας που καθιστά ευάλωτο τον Τουρισμό».

Γι’ αυτό και η απάντησή μας «πρέπει να περιλαμβάνει συγκεκριμένα βήματα για τον τρόπο επανεκκίνησης του Τουρισμού με συντονισμένο τρόπο.

Η επικαιροποιημένη, αξιόπιστη ενημέρωση και η αποτελεσματική επικοινωνιακή στρατηγική είναι πιο σημαντικές από ποτέ τόσο για τους τουρίστες όσο και για την τουριστική βιομηχανία. Ενώ η καταπολέμηση της πανδημίας παραμένει προτεραιότητα, τα μέτρα στον τομέα της υγείας πρέπει να εφαρμόζονται κατά τρόπο που να ελαχιστοποιεί τον μη-αναγκαίο αντίκτυπο στα διασυνοριακά ταξίδια».

Στη συνέχεια περιγράφονται αναλυτικά οι «κοινές προσεγγίσεις και αρχές για τη διασφάλιση μιας αποτελεσματικής επανεκκίνησης της τουριστικής βιομηχανίας». Επισημαίνεται επίσης πως αυτές έχουν εκπονηθεί με βάση μια συνεχή φθίνουσα τάση εξάπλωσης του ιού στην ΕΕ, εξαρτώνται από αυτή την καθοδική πορεία και πρέπει να επανεξετάζονται τακτικά στο πλαίσιο εξέλιξης της τάσης της πανδημίας.