Πώς θα γίνονται βήμα-βήμα οι αγορές με «click away»

Πώς θα γίνονται βήμα-βήμα οι αγορές με «click away»
Βιτρίνα καταστήματος στο κέντρο της Αθήνας με Χριστουγεννιάτικα στολίδια , Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2020. Αρκετά καταστήματα πριν την εφαρμογή των μέτρων για τον κορωνοϊό είχαν ήδη τοποθετήσει στις βιτρίνες τους χριστουγεννιάτικα είδη και στολίδια . ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αναλυτικές οδηγίες για τις αγορές με click away. «Τσουχτερά» πρόστιμα για επιχειρήσεις και καταναλωτές που δεν τηρούν τα προβλεπόμενα μέτρα.

Κατ΄ εξαίρεση από την Κυριακή μέχρι τις 7 Ιανουαρίου θα λειτουργήσουν επιχειρήσεις μέσω click away. Την Δευτέρα επίσης ανοίγουν τα κομμωτήρια, αποκλειστικά με ραντεβού, καθώς και τα βιβλιοπωλεία. Ο υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης διευκρίνισε πώς θα πραγματοποιούν οι καταναλωτές τις αγορές τους. Συγκεκριμένα:

-Είναι υποχρεωτική η εξ αποστάσεως προαγορά των αγαθών (ηλεκτρονική και τηλεφωνική παραγγελία) και παραλαβή από την είσοδο του καταστήματος από ένα (1) και μόνο άτομο. Η είσοδος των πελατών στο κατάστημα απαγορεύεται. Η επιχείρηση καταχωρεί την παραγγελία και αποστέλλει στον πελάτη, είτε τιμολόγιο είτε μήνυμα, που θα φέρει τα εξής στοιχεία: α) Επωνυμία – διεύθυνση – ΑΦΜ – χρονικό διάστημα παραλαβής. Η πληρωμή θα γίνεται ηλεκτρονικά και με POS.

-Η απόσταση μεταξύ των πελατών έξω από το κατάστημα πρέπει να είναι δύο μέτρα, ενώ επιτρέπεται να υπάρχουν έως εννέα άτομα παρόντα (ουρά).

-Η μετάβαση στα καταστήματα θα γίνεται με αποστολή SMS με την επιλογή 2 «Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών εγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ)», ή με το έντυπο-βεβαίωση κίνησης ή με χειρόγραφη βεβαίωση κίνησης, πλέον δε της απόδειξης προαγοράς του προμηθευτή.

Πιο αναλυτικά:

Για καταστήματα που έχουν ηλεκτρονικό κατάστημα (E-shop):

-Παραγγελία από το ηλεκτρονικό κατάστημα

-Ραντεβού με αποδεικτικό της παραγγελίας και παραλαβή του προϊόντος και πληρωμή

Για καταστήματα που δεν έχουν ηλεκτρονικό κατάστημα:

-Τηλεφωνική παραγγελία

-Ραντεβού με SMS για παραλαβή της παραγγελίας

Κυρώσεις για μη τήρηση των προβλεπόμενων μέτρων

Επιχειρήσεις

Για παρουσία κοινού εντός του καταστήματος:

-Πρόστιμο ύψους από 2.000 έως 50.000 ευρώ

-Αναστολή λειτουργίας από 15 έως 90 ημερολογιακές μέρες

Καταναλωτές

Για παρουσία κοινού εντός του καταστήματος: Διοικητικό πρόστιμο ύψους 300 ευρώ

Μη επίδειξη εντύπου προαγοράς ή SMS του προμηθευτή: Διοικητικό πρόστιμο ύψους 300 ευρώ

Δείτε ακόμα: Ανοίγουν τη Δευτέρα κομμωτήρια και βιβλιοπωλεία- Από την Κυριακή αγορές με click away