Πώς θα είναι η Ευρώπη το 2016

Πώς θα είναι η Ευρώπη το 2016

Οι φόβοι για τα τρομοκρατικά χτυπήματα, το προσφυγικό ζήτημα και οι πολιτικές εντάσεις παραμένουν. Αλλά η οικονομία μπορεί να γυρίσει σε θετικό έδαφος

της Ιβάνα Κοτάσοβα

Ιδού τα ζητήματα που θα απασχολήσουν φέτος την Ευρώπη.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι διχασμένη και ενδέχεται να παραμείνει έτσι. Οι γεωπολιτικές εντάσεις και οι απειλές της τρομοκρατίας δεν αναμένεται να υποχωρήσουν. Και το προσφυγικό κύμα θα συνεχίσει να προκαλεί πολιτικές και κοινωνικές εντάσεις. Αλλά ενδέχεται επίσης να είναι η χρονιά που η υποτονική οικονομία της Ευρώπης γυρίζει σελίδα.

1. Προσφυγική κρίση

Η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με τη χειρότερη προσφυγική κρίση από το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο ΟΗΕ υπολογίζει ότι 1.000.000 άνθρωποι διέσχισαν τη Μεσόγειο για να ξεφύγουν από τον πόλεμο, τη φτώχεια και τις διώξεις στις πατρίδες τους το 2015.

Με την ασφάλεια στη Μέση Ανατολή να επιδεινώνεται, οι εισροές δεν φαίνεται να υποχωρούν το 2016. Η Ευρώπη είναι διχασμένη με την κατάσταση, καθώς ορισμένες χώρες αρνούνται να λάβουν το μερίδιο που τους αναλογεί στην υποδοχή προσφύγων.

2. Brexit

Στη Βρετανία, η χρονιά θα στιγματιστεί από τις συζητήσεις για το μέλλον της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η χώρα είναι βαθιά διχασμένη σχετικά με το θέμα. Ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε ότι είναι έτοιμος να κάνει εκστρατεία υπέρ της παραμονής, με την προϋπόθεση ότι η ΕΕ είναι διατεθειμένη να αλλάξει, και θα αφιερώσει το μεγαλύτερο μέρος του έτους προσπαθώντας να διαπραγματευτεί μεταρρυθμίσεις.

Δημοψήφισμα θα διεξαχθεί το 2017, και είναι η πρώτη φορά μετά από 40 χρόνια που το ζήτημα τίθεται σε ψηφοφορία.

3. Τρομοκρατική απειλή

Η νέα χρονιά ξεκίνησε με μια σειρά από τρομοκρατικές απειλές στην Ευρώπη. Οι εορταστικές εκδηλώσεις της Πρωτοχρονιάς ακυρώθηκαν στις Βρυξέλλες, την πολιτική πρωτεύουσα της Ευρώπης, αφού οι αρχές αποκάλυψαν σχέδια για επιθέσεις αυτοκτονίας. Στο Παρίσι, οι φιέστες ακυρώθηκαν μετά από τις πολλαπλές τρομοκρατικές επιθέσεις του Νοεμβρίου που άφησαν πίσω τους 130 νεκρούς. Και στη Γερμανία, πολλοί σιδηροδρομικοί σταθμοί έκλεισαν εξαιτίας συναγερμού για τρομοκρατική απειλή.

Οι φόβοι τρομοκρατικών χτυπημάτων και τα αυξημένα μέτρα ασφαλείας μάλλον θα συνεχίσουν να αποτελούν σύνηθες φαινόμενο στην Ευρώπη το 2016, ενώ οι περισσότερες χώρες αναμένεται να αυξήσουν τις αμυντικές τους δαπάνες.

4. Οι εντάσεις με τη Ρωσία

Η Ρωσία απομονώνεται ολοένα και περισσότερο στον κόσμο και οι σχέσεις της με την Ευρώπη είναι χειρότερες από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου. Η Ρωσία έχει χάσει την τελευταία σύμμαχό της στην Ευρώπη, αφού η Τουρκία κατέρριψε ένα πολεμικό της αεροπλάνο κοντά στα σύνορα με τη Συρία. Η ρωσική οικονομία αντιμετωπίζει δυσκολίες και η κατάσταση στην Ουκρανία βρίσκεται σε στασιμότητα.

5. Αναθέρμανση της οικονομίας;

Παρ ‘όλες τις εντάσεις, η Ευρώπη θα μπορούσε να δει επιτέλους μια οικονομική ανάκαμψη το 2016. Η ήπειρος έχει πληγεί από χαμηλή ανάπτυξη και αποπληθωρισμό και οι ηγέτες της ελπίζουν ότι το 2016 θα μπορούσε να σηματοδοτήσει μια αλλαγή.

Η αξία του ευρώ έχει μειωθεί δραματικά έναντι του δολαρίου, καθιστώντας την Ευρώπη πιο ελκυστική για τους επενδυτές και τους τουρίστες. Η ΕΚΤ έχει ενισχύσει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και η απειλή της εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη έχει περάσει, τουλάχιστον για την ώρα.