Πώς θα είναι τα Starbucks σε πέντε χρόνια από σήμερα

Πώς θα είναι τα Starbucks σε πέντε χρόνια από σήμερα
epa01617231 (FILE) A file photograph showing a cup showing a retro Starbucks logo at a store in, Los Angeles California USA, 22 April 2008. Starbucks is to close 300 stores and eliminate 6,700 jobs as the premium coffee outlet finds it hard to thrive in the struggling economy, the company said 28 January 2008. Some 200 of the store closures will take place in the US with 100 more facing closure overseas, said the Seattle based company, which estimated that the cuts will save it 500 million dollars this year. EPA/ANDREW GOMBERT

Περισσότερα καταστήματα, επέκταση στα κινητά και ακριβότερα είδη καφέ για τους πιο απαιτητικούς.

Τα Starbucks αποτελούν ένα γιγαντιαίο παράγοντα παγκοσμίως στο χώρο του καφέ με ετήσια έσοδα ύψους 21 δισ. δολαρίων, και ο CEO της εταιρείας Howard Schultz υπόσχεται μεγαλύτερη ανάπτυξη μέσα στην επόμενη πενταετία.

«Εάν τα Starbucks ήταν ένα βιβλία με 20 κεφάλαια, σήμερα βρισκόμαστε ακόμη στο 4ο ή το 5ο», είπε νωρίτερα φέτος ο Schultz στην εξαμηνιαία παρουσίασή του στους επενδυτές της εταιρείας στη Νέα Υόρκη. «Η βιομηχανική καινοτομία της εταιρείας μας είναι ισχυρότερη από ποτέ», συμπλήρωσε.

Λιγότερο από μια εβδομάδα μετά την ανακοίνωση του Schultz ότι το 2017 θα αποχωρήσει από τη θέση του CEO, η εταιρεία έθεσε τους πλέον γενναίους στόχους των τελευταίων ετών για την οικονομική της ανάπτυξη. Το εξαιρετικά φιλόδοξο πενταετές πλάνο της εταιρείας περιλαμβάνει αύξηση εσόδων κατά 10%, ενίσχυση κερδών 15-20%, και μονοψήφια ποσοστιαία αύξηση πωλήσεων σε όλα τα υπάρχοντα καταστήματα κάθε χρόνο.

Τι είναι αυτό που θα ενισχύσει τόσο πολύ τα έσοδα της εταιρείας; Το άνοιγμα νέων καταστημάτων. Σήμερα υπάρχουν σε όλο τον κόσμο περίπου 25.000 καταστήματα και στόχος είναι να αυξηθούν κατά 12.000 ως το 2021.

Επιπλέον, τα Starbucks ενισχύονται από την ισχυρή απόδοση των αμερικανικών καταστημάτων σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια, καθώς επίσης και από την εξάπλωση των δραστηριοτήτων σε πλατφόρμες έξυπνων κινητών για την προσέλκυση πελατών.

Μετά την απομάκρυνση του Schultz, ο διάδοχός του, Kevin Johnson, που σήμερα έχει τη θέση του προέδρου και γενικού διευθυντή, αναμένεται να προσδώσει περισσότερη τεχνολογική ώθηση στην εταιρεία, εξαιτίας του ιστορικού του στο χώρο. Αυτό θα σημάνει νέες επενδύσεις στο χώρο του mobile, εκμεταλλευόμενος έτσι την όλο και αυξανόμενη τάση πληρωμών μέσω κινητών.

Τέλος, μια ακόμη επιλογή που μπορεί να ενισχύσει την εταιρεία στον τομέα των εσόδων, είναι οι πωλήσεις ακριβότερων και πιο ποιοτικών ειδών καφέ και προϊόντων λιανικής. Η συγκεκριμένη προσπάθεια προβλέπει καταστήματα με υψηλού επιπέδου εξυπηρέτηση και μοναδικά χαρμάνια καφέ, τα οποία θα ενισχύσουν ακόμη περισσότερο το brand name της εταιρείας.