Πώς θα στραφούν οι τουρίστες σε βιώσιμα ταξίδια

Πώς θα στραφούν οι τουρίστες σε βιώσιμα ταξίδια
A waiter walks by a pool in a hotel in Aghia Marina resort near the town of Chania, northwestern Crete island as the tourism season has started on the island on April 21, 2022. - In Crete, the season begins with a lack of seasonal workers, who have changed jobs or left abroad due to the two years of Covid-19 pandemic. (Photo by Louisa GOULIAMAKI / AFP) Photo: AFP
Τι συμβουλεύει η Booking.com τους επιχειρηματίες στον τουρισμό για να βελτιώσουν τις επιδόσεις τους.

Ραγδαίες αλλαγές συντελούνται στην παγκόσμια τουριστική βιομηχανία η οποία πλέον αναζητά ευφάνταστους τρόπους προσέλκυσης της προσοχής των τουριστών μέσα από την παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών που στοχεύουν στην αναβάθμιση της ταξιδιωτικής εμπειρίας. Αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης και της επαυξημένης πραγματικότητας, ρομπότ σε ξενοδοχεία και αεροδρόμια, υβριδικά αεροσκάφη, βιωματικές εμπειρίες που ενισχύουν την επαφή με τη φύση, πράσινα καταλύματα και αυτοματοποιημένες διαδικασίες check in στους διεθνείς αερολιμένες, είναι μόνο μερικές εικόνες που μας δίνουν μια γεύση από το πόσο πιο συναρπαστικό θα είναι το μέλλον της βιομηχανίας της φιλοξενίας.

Ταυτόχρονα, αλλαγές παρατηρούμε και στα χαρακτηριστικά που συνθέτουν το προφίλ του ταξιδιώτη του 21ου αιώνα. Αντιλαμβανόμενος τον εαυτό του ως πολίτη του κόσμου, δεν αρκείται σε μια απλή μετάβαση και διαμονή σε έναν καινούριο προορισμό, αλλά αναζητά εμπειρίες που θα τις κουβαλά μαζί του για μια ζωή, ενώ ταυτόχρονα επιλέγει πακέτα διακοπών ειδικά σχεδιασμένα να προάγουν την τεχνολογική απεξάρτηση και την  αποτοξίνωση από το κλεινόν άστυ. Στα θετικά στοιχεία έρχεται να προστεθεί η περιβαλλοντική ευσυνειδησία, όπου βλέπουμε ολοένα και περισσότερους τουρίστες να είναι διατεθειμένοι να βάλουν το χέρι στην τσέπη και να πληρώσουν το κάτι παραπάνω σε επιχειρήσεις που υιοθετούν πράσινες πρακτικές.

Το τελευταίο επιβεβαιώνει πρόσφατη έρευνα που έδωσε στη δημοσιότητα η Booking.com, υπογραμμίζοντας ότι οι βιώσιμες ταξιδιωτικές επιλογές αποτελούν προτεραιότητα για τους πολίτες σε όλο τον κόσμο. Σε ένα δείγμα 33.228 ερωτηθέντων σε 35 χώρες και περιοχές, ποσοστό 74% των ταξιδιωτών πιστεύει ότι ο κόσμος πρέπει να ενεργήσει άμεσα και να κάνει πιο βιώσιμες επιλογές, ώστε να σώσει τον πλανήτη για τις μελλοντικές γενιές. Αντίστοιχο ποσοστό περιμένει από τις ταξιδιωτικές εταιρείες να προσφέρουν πιο βιώσιμες ταξιδιωτικές επιλογές (αύξηση σε σχέση με το 66% το 2022).

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω δεδομένα, η Booking.com παρουσίασε τη δική της πρόταση στους επαγγελματίες της ξενοδοχίας η οποία απαντά στο ερώτημα του πώς οι ταξιδιώτες θα προβούν στην επιλογή βιώσιμων ταξιδιών, αλλά και στο ποια θα είναι τα οφέλη, οικονομικά και μη, για τον κλάδο.

Επικοινωνήστε τις πρακτικές βιωσιμότητας

Η καλύτερη διαφήμιση είναι αυτή που γίνεται από στόμα σε στόμα, όταν ένας ικανοποιημένος πελάτης μοιραστεί την εμπειρία του με τρίτους και τους παροτρύνει να βιώσουν κάτι ανάλογο. Σίγουρα το να μιλά κανείς για τα επιτεύγματά του δεν είναι ότι καλύτερο, ωστόσο, υπάρχουν φορές που επιβάλλεται να επικοινωνήσει μια επιχείρηση τις δράσεις της, διαφορετικά αυτές μένουν στην αφάνεια. Εάν εφαρμόζετε συγκεκριμένα μέτρα βιωσιμότητας, αναδείξτε τα στους πιθανούς επισκέπτες. Ένας τρόπος για να το κάνετε αυτό είναι μέσω του προγράμματος Βιώσιμων Ταξιδιών, το οποίο βοηθά τους ταξιδιώτες να εντοπίζουν εύκολα πιο βιώσιμες επιλογές στην πλατφόρμα της Booking.com.

Η έρευνα δείχνει ότι πάνω από τους μισούς ταξιδιώτες (51%)  σε όλο τον κόσμο αισθάνονται ότι δεν υπάρχουν αρκετές διαθέσιμες επιλογές βιώσιμων ταξιδιών και μόλις το 43% θυμούνται να έχουν δει κάποιο προϊόν ή υπηρεσία σε ταξιδιωτικό ιστοχώρο που να επισημαίνεται ως επιλογή για πιο βιώσιμα ταξίδια.

Κατάργηση των πλαστικών μίας χρήσης, χρησιμοποίηση λαμπών εξοικονόμησης ενέργειας LED, προσφορά σε ντόπιους καλλιτέχνες πλατφόρμας για να προβάλλουν το έργο τους, δράσεις μείωσης του food waste, διαθέσιμοι κάδοι ανακύκλωσης για τους επισκέπτες κ.α. είναι παράμετροι που θα ληφθούν σοβαρά υπόψη από ταξιδιώτες με οξυμένη περιβαλλοντική συνείδηση.

Η επιβράβευση είναι το κλειδί

Πολλοί ήταν οι ταξιδιώτες που δήλωσαν ότι δεν θα επέλεγαν την επόμενη χρονιά ένα κατάλυμα που ακολουθεί πρακτικές βιωσιμότητας. Η απάντηση κοφτή και κατηγορηματική: «Δεν θέλω να πληρώσω παραπάνω για πιο βιώσιμες επιλογές ταξιδιού». Παράλληλα, το 49% των ταξιδιωτών σε όλο τον κόσμο πιστεύουν ότι η βιωσιμότητα είναι «υπερβολικά ακριβή».

Ίσως δεν προκαλεί έκπληξη, λοιπόν, ότι σχεδόν οι μισοί (49%) ερωτηθέντες είπαν ότι κάποιες εκπτώσεις και οικονομικά κίνητρα θα τους βοηθούσαν να κάνουν πιο βιώσιμες επιλογές.

Η προσφορά πόντων επιβράβευσης στους πελάτες που κάνουν πιο βιώσιμες επιλογές ταξιδιού – οι οποίοι μπορούν να χρησιμοποιηθούν αργότερα για προνόμια και εκπτώσεις – είχε θετική απήχηση σε 42% των ταξιδιωτών σε όλο τον κόσμο, οι οποίοι δήλωσαν ότι κάτι τέτοιο θα τους ενθάρρυνε να ταξιδέψουν με πιο βιώσιμο τρόπο.

 Γίνετε το παράδειγμα και εκπαιδεύστε τους πελάτες σας

Καλό το κέρδος, σημαντικό το brand awareness, αλλά αυτό που τοποθετεί μια επιχείρηση στην καρδιά των καταναλωτών είναι τελικά το αποτύπωμα που αφήνει στην κοινωνία. Αυτό εξηγεί και το γιατί οι purpose driven εταιρείες λαμβάνουν τις περισσότερες θετικές κριτικές. Σε αυτή την περίπτωση, μιλάμε για επιχειρήσεις που επενδύουν στην ανάπτυξη των εργαζομένων και των συνεργατών τους, ενώ παράλληλα εκπαιδεύουν τους πελάτες τους.

Εάν λοιπόν θέλετε να παρακινήσετε τους επισκέπτες να συμπεριφέρονται με τρόπο πιο φιλικό προς το περιβάλλον όσο μένουν στο κατάλυμά σας, μπορείτε, σύμφωνα με την ομάδα της Booking.com να τους εκπαιδεύσετε στα εξής:

  • Να σβήνουν τα φώτα και άλλες συσκευές όταν δεν βρίσκονται στο κατάλυμα (77% των ταξιδιωτών σε όλο τον κόσμο δηλώνουν ότι το κάνουν ήδη)
  • Να κλείνουν τον κλιματισμό ή τη θέρμανση όταν δεν βρίσκονται στο κατάλυμα (67%)
  • Να χρησιμοποιούν την ίδια πετσέτα πάνω από μία φορά (60%)
  • Να ανακυκλώνουν τα απορρίμματά τους (45%)

Οι ταξιδιώτες επίσης προσπαθούν να κάνουν επιλογές πιο συνειδητά στις διακοπές τους, και όχι μόνο σε ό,τι αφορά το κατάλυμα. Για να δουν τα αξιοθέατα, 43% των ταξιδιωτών σκοπεύουν να περπατήσουν, να χρησιμοποιήσουν ποδήλατο ή να πάρουν τις δημόσιες συγκοινωνίες (10% περισσότεροι σε σχέση με το 2022), επομένως μη διστάσετε να επισημάνετε στους επισκέπτες εάν προσφέρετε ενοικιαζόμενα ποδήλατα ή να τους προτείνετε διαδρομές για περίπατο. Επιπλέον, μπορείτε να προσελκύσετε το 43% των ταξιδιωτών που σκοπεύουν να αποδράσουν εκτός της υψηλής περιόδου παρέχοντας πληροφορίες σχετικά με τοπικές εκδηλώσεις και δραστηριότητες που δεν χαρακτηρίζονται από πολυκοσμία.