Πίνοντας τσάι μάτσα αντί για καφέ: Tα 8 σημαντικά οφέλη που έχει για την σωματική και πνευματική υγεία

Πίνοντας τσάι μάτσα αντί για καφέ: Tα 8 σημαντικά οφέλη που έχει για την σωματική και πνευματική υγεία
Photo: Getty Images
Το πράσινο τσάι σε μορφή σκόνης έχει οφέλη για τη σωματική και ψυχική υγεία.

Της L’ Oreal Thompson Payton

Τις περισσότερες ημέρες, η Dominique Fluker ξεκινάει τα πρωινά της με matcha. Το πράσινο τσάι σε σκόνη που προέρχεται από την Ιαπωνία έχει γίνει βασικός πυλώνας στην πρωινή ρουτίνα της γνωστής δημοσιογράφου με έδρα το Λος Άντζελες, αφού το δοκίμασε για πρώτη φορά σε μια εκδήλωση ευεξίας πριν από περίπου ένα μήνα.

«Το υιοθέτησα αμέσως, επειδή δεν μου προκαλούσε το γνωστό ‘μεσημεριανό κρασάρισμα’, όπως συμβαίνει συνήθως με τον καφέ», εξομολογείται η ίδια. «Διαπίστωσα ότι δεν χρειαζόταν να ανεφοδιαστώ με περισσότερη καφεΐνη αργότερα μέσα στην ημέρα».

Η Fluker δεν είναι η μόνη φανατική του matcha. Μια έκθεση που δημοσιεύθηκε από την Reports and Data αναφέρει ότι η παγκόσμια αγορά τσαγιού matcha έχει αξία που ανέρχεται σε 3,27 δις. δολάρια το 2021, και η δημοτικότητα του προϊόντος έχει αυξηθεί από τότε. Αλλά αποδίδουν άραγε οι υποσχέσεις ευεξίας; Εξετάσαμε τα οφέλη του matcha και ιδού τι εντοπίσαμε:

Τι είναι το matcha;

Το matcha παρασκευάζεται από φύλλα τσαγιού που καλλιεργούνται στη σκιά, τα οποία συλλέγονται, ατμοποιούνται και στη συνέχεια αποξηραίνονται πριν αλεστούν σε λεπτή σκόνη, εξηγεί ο Dr. Raghu Kiran Appasani, σύμβουλος ψυχικής υγείας της MUDWTR, ψυχίατρος ολοκληρωτικής ψυχιατρικής και εθισμού, και ιδρυτής του ιδρύματος The MINDS Foundation.

«Το matcha χρησιμοποιείται παραδοσιακά στις ιαπωνικές τελετές τσαγιού και είναι γνωστό για το ζωηρό πράσινο χρώμα του, τη λεπτή γεύση και τα μοναδικά οφέλη για την υγεία», λέει. «Η διαδικασία καλλιέργειας στη σκιά αυξάνει την περιεκτικότητα των φύλλων τσαγιού σε χλωροφύλλη και αμινοξέα, γεγονός που προσδίδει στο matcha την ξεχωριστή γεύση umami και τις θρεπτικές του ιδιότητες».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οφέλη από την κατανάλωση matcha

 Το Matcha είναι φυσικά πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, βιταμίνες και μέταλλα. Ακολουθούν ορισμένα από τα βασικά διατροφικά οφέλη της κατανάλωσης matcha:

  • Αντιοξειδωτικά: Το matcha έχει υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά, ιδιαίτερα σε κατεχίνες, οι οποίες είναι γνωστό ότι προστατεύουν από κυτταρικές βλάβες και μπορεί να συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης ορισμένων ασθενειών.
  • L-θεανίνη: Το matcha περιέχει επίσης L-θεανίνη, ένα αμινοξύ που έχει αποδειχθεί ότι προάγει τη χαλάρωση, βελτιώνει τη διάθεση και μειώνει το στρες. Βοηθά επίσης στην ενίσχυση της εγρήγορσης / γνωστικής λειτουργίας και στην εξισορρόπηση της πιθανής επίδρασης «κρασαρίσματος» της καφεΐνης.
  • Φυτικές ίνες: Το matcha είναι μια καλή πηγή φυτικών ινών, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν την πέψη και να προωθήσουν την τακτική κίνηση του εντέρου.
  • Βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία: Το matcha είναι μια καλή πηγή βιταμινών Α και C, καθώς και μεταλλικών στοιχείων όπως το κάλιο και ο σίδηρος.
  • Υγεία του ήπατος: Το matcha έχει αποδειχθεί ότι έχει ηπατοπροστατευτική δράση και μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της ηπατικής βλάβης που προκαλείται από τοξίνες.
  • Υγεία της καρδιάς: Το matcha έχει αποδειχθεί ότι μειώνει την αρτηριακή πίεση και βελτιώνει τα επίπεδα χοληστερόλης.
  • Υγεία του εγκεφάλου: Μια μελέτη διαπίστωσε ότι η κατανάλωση δύο γραμμαρίων σκόνης πράσινου τσαγιού καθημερινά για τρεις μήνες βελτίωσε τη λειτουργία του εγκεφάλου σε ηλικιωμένους ενήλικες.
  • Διαχείριση βάρους: Οι πολυφαινόλες στο matcha μπορούν να ενισχύσουν το μεταβολισμό και μπορεί να βοηθήσουν στην απώλεια βάρους.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πώς συγκρίνεται το matcha με τον καφέ;

Το matcha περιέχει περίπου 70 χιλιοστόγραμμα καφεΐνης ανά 8 ουγκιές, ενώ ένα φλιτζάνι καφέ έχει περίπου 90 χιλιοστόγραμμα καφεΐνης ανά 8 ουγκιές- ωστόσο, η καφεΐνη στο matcha απελευθερώνεται πιο αργά και σταθερά λόγω της L-θεανίνης.

«Αυτό σημαίνει ότι η ενεργειακή ώθηση από το matcha είναι πιο διαρκής και λιγότερο πιθανό να προκαλέσει νευρικότητα ή ‘κρασάρισμα’ σε σύγκριση με τον καφέ», λέει ο Appasani. «Επιπλέον, το matcha παρέχει και άλλα οφέλη για την υγεία, όπως αντιοξειδωτικά, φυτικές ίνες και βιταμίνες, ενώ ο καφές συχνά καταναλώνεται ως αυτόνομο ρόφημα χωρίς πρόσθετα οφέλη για την υγεία».

Ένα έως δύο φλιτζάνια matcha την ημέρα θεωρείται ασφαλής ποσότητα, αλλά αν είστε ευαίσθητοι στην καφεΐνη, είναι καλύτερο να συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία υγείας πριν προσθέσετε matcha στη διατροφή σας.

Για τι άλλο μπορεί να χρησιμοποιηθεί το matcha;

Εκτός από την κατανάλωσή του ως τσάι ή latte, η σκόνη matcha μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να προσθέσει γεύση και χρώμα σε τρόφιμα όπως ψημένα φαγητά, παγωτά και άλλα. Μπορεί επίσης να προστεθεί σε smoothies, χυμούς και ενεργειακά ποτά για μια φυσική ενεργειακή ώθηση.

Λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς της σε αντιοξειδωτικά, η σκόνη matcha μπορεί να προστεθεί σε μάσκες προσώπου, scrubs και άλλα προϊόντα ομορφιάς για να βοηθήσει στην προστασία του δέρματος από τη φθορά.

«Τα οφέλη του matcha εξακολουθούν να ισχύουν και όταν χρησιμοποιούνται αλλού, αρκεί η σκόνη matcha να είναι υψηλής ποιότητας και να χρησιμοποιείται με μέτρο», εξηγεί ο Appasani. «Τα οφέλη του matcha μπορεί να ποικίλλουν ανάλογα με την ποιότητα και την καθαρότητα της σκόνης, καθώς και την ποσότητα που χρησιμοποιείται σε μια συγκεκριμένη συνταγή».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: Fortune.com