Πώς το Facebook θέλει να «κλέψει» δημοσιογράφους από το Twitter

Πώς το Facebook θέλει να «κλέψει» δημοσιογράφους από το Twitter
Photo:

Η Facebook παρουσίασε το Signal, ένα νέο εργαλείο για δημοσιογράφους και ελπίζει ότι θα τους ενθαρρύνει να βρίσκουν νέα από το κοινωνικό μέσο.

Ο δημοσιογραφικός κλάδος θεωρεί το Twitter ως τον καλύτερο φίλο του δημοσιογράφου. Πολλοί το χρησιμοποιούν για να εντοπίζουν την έκτακτη επικαιρότητα και να διαμοιράζουν τη δουλειά τους, με την ελπίδα ότι αυτή θα διανεμηθεί εκ νέου σε άλλους.

Όμως, η Facebook προσπαθεί συντονισμένα να εισβάλλει στη σχέση Twitter – δημοσιογράφων και να μπει στη μέση, προσφέροντας σε όσους εργάζονται στα μέσα ενημέρωσης μια γκάμα εργαλείων και υπηρεσιών για την εύρεση και τη διανομή του περιεχομένου που παράγουν.

Το τελευταίο εργαλείο που προστέθηκε πρόσφατα στο οπλοστάσιο της Facebook λέγεται Signal και είναι έτσι σχεδιασμένο, ώστε να βοηθά δημοσιογράφους να εντοπίζουν, να φιλτράρουν και να ενσωματώνουν περιεχόμενο από το Facebook και το Instagram για ειδησεογραφικούς σκοπούς.

Σύμφωνα με την περιγραφή στην αρχική ιστοσελίδα του, το Signal σκοπό έχει να δίνει στους δημοσιογράφους μια πλήρη εικόνα των βασικών τάσεων στα δύο κοινωνικά δίκτυα, και στη συνέχεια να τους διευκολύνει ώστε να ενσωματώνουν το περιεχόμενο στην αρθρογραφία τους.

Οι δημοσιογράφοι «μπορούν να παρακολουθούν τα θέματα που κυριαρχούν ως τάσεις και στη συνέχεια να προβάλλουν το σχετικό περιεχόμενο που διαμοιράζεται δημοσίως – σε χρονολογική σειρά», σύμφωνα με το site.

Η Twitter εργάζεται επίσης προς την κατεύθυνση δημιουργίας παρεμφερών εργαλείων. Όμως, ένα αντίστοιχο εργαλείο εύρεσης και διαχείρισης tweets γύρω από ένα συγκεκριμένο θέμα – που ονομάζεται Collections – χρησιμοποιείται ελάχιστα. Υπάρχει, βεβαίως, και ένα άλλο που απευθύνεται αποκλειστικά σε δημοσιογράφους – το Curator – το οποίο μοιάζει με το Signal. Η Facebook ελπίζει ότι η δική της εφαρμογή θα ενθαρρύνει τους δημοσιογράφους να χρησιμοποιούν το δίκτυό της με τον ίδιο τρόπο.

Αυτό που μένει να δούμε στο εγγύς μέλλον είναι κατά πόσο νέες εφαρμογές όπως το Signal θα μετατοπίσουν την προσοχή των ανθρώπων των media από το Twitter προς το Facebook.