Πώς το φόρεμα της Barbie έσωσε τα Zara από τον πληθωρισμό

Πώς το φόρεμα της Barbie έσωσε τα Zara από τον πληθωρισμό
epa10757083 A passer-by looks at an outfit of the 'Barbie' collection at a Zara store's shopping window in Madrid, Spain, 20 July 2023. The brand's collection, which is inspired by the fashion doll of American toy company Mattel, Inc., is presented on the same day of the premiere of the movie 'Barbie' in Spanish cinemas. EPA/Javier Lizon Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η συλλογή ρούχων Barbie που λάνσαρε το brand για τη σεζόν άνοιξη-καλοκαίρι εκτόξευσαν τις πωλήσεις.

Η ιδιοκτήτρια εταιρεία της Zara, η Inditex, ανέφερε αύξηση κερδών λόγω των ισχυρών πωλήσεων που κατέγραψαν τα προϊόντα της για τη σεζόν άνοιξη-καλοκαίρι, συμπεριλαμβανομένης της ειδικής συλλογής αφιερωμένης στην Barbie.

Το πολυαναμενόμενο λανσάρισμα, εμπνευσμένο από την ταινία της Warner Bros που κυκλοφόρησε πρόσφατα, περιελάμβανε ένα ροζ φόρεμα αξίας 89,90 δολαρίων, μια τσάντα με το λογότυπο της Barbie που κόστιζε149 δολάρια και ένα σύνολο καουμπόισσας, παρόμοιο με αυτό που φορούσε η Margot Robbie στην ταινία.

Πολλά από τα είδη εξαντλήθηκαν μέσα σε λίγες ώρες και η ανυπομονησία των πελατών βοήθησε τη μετοχή της Inditex να αυξηθεί κατά 35% φέτος.

Η μεγαλύτερη εταιρεία fast fashion στον κόσμο, στην οποία ανήκουν επίσης οι Pull & Bear, Bershka και Massimo Dutti, σημείωσε καθαρά κέρδη 2,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων (2,5 δισεκατομμύρια ευρώ) τους πρώτους έξι μήνες έως τις 31 Ιουλίου, ξεπερνώντας τις προβλέψεις της αγοράς κατά 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία από Όμιλος Χρηματιστηρίου του Λονδίνου.

Η Inditex είπε στους μετόχους την Τετάρτη ότι οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 13,5% στο εξάμηνο στα 18 δισ. δολάρια (16,9 δισ. ευρώ), με ανάπτυξη τόσο στα καταστήματα όσο και στο διαδίκτυο. Αυτό συνεπάγεται αύξηση των πωλήσεων κατά 13,1% στα Zara, δηλαδή 13,3 δισεκατομμύρια δολάρια (12,4 δισεκατομμύρια ευρώ).

Οι μετοχές της Inditex ωστόσο υποχώρησαν κατά 3,2%, στα 34,65 ευρώ, στις απογευματινές συναλλαγές της Τετάρτης, με τους επενδυτές να φοβούνται ότι η επιβράδυνση της αύξησης των πωλήσεών της υποδηλώνει δυσκολότερο μέλλον.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι ενέργεις του CEO που οδηγούν στην ανάπτυξη

Η φετινή άνοδος των μετοχών της Inditex έχει σχεδόν διαγράψει την πτώση που σημείωσε η μετοχή στα τέλη του 2021 μετά την απροσδόκητη ονομασία του Garcia Maceiras στη θέση του CEO. Η εταιρεία βλέπει τιμές μετοχών που δεν έχει δει από το καλοκαίρι του 2017.

Η Inditex ήταν μεταξύ των πρώτων λιανοπωλητών μόδας που αύξησαν τις τιμές ως απάντηση στον αυξανόμενο πληθωρισμό στις αρχές του περασμένου έτους. Η υψηλότερη και πιο διαφοροποιημένη στρατηγική τιμολόγησης εκτός της εγχώριας αγοράς της Ισπανίας τη βοήθησε να σημειώσει περιθώρια κέρδους ρεκόρ.

Ο Maceiras έχει εντείνει τις προσπάθειές του για την ανάπτυξη του εμβληματικού brand Zara στις ΗΠΑ, όπου πριν από δύο χρόνια έγιναν η μεγαλύτερη αγορά της Inditex μετά την Ισπανία – με σχέδια να ανοίξουν 10 νέα καταστήματα στη χώρα και να ανακαινίσει ή να διευρύνει άλλα 13.

Συνολικά, ωστόσο, η Inditex κατάφερε να αυξήσει τις πωλήσεις μειώνοντας παράλληλα το φυσικό της αποτύπωμα. Ο γίγαντας της γρήγορης μόδας μείωσε τον αριθμό των καταστημάτων του παγκοσμίως από 5.801 σε 5.745 το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους για να επικεντρωθεί σε μεγαλύτερες τοποθεσίες που είναι πιο αποτελεσματικές.

Αυτές οι προσπάθειες περιελάμβαναν την πάταξη των κλοπών στα καταστήματά της με την αντικατάσταση ετικετών με τσιπ ραμμένα σε ρούχα στις συλλογές του φθινοπώρου και του χειμώνα, δήλωσε η εταιρεία στο Reuters.

Η εταιρεία προσπαθεί επίσης να προσελκύσει περισσότερους φιλόδοξους αγοραστές με βαθύτερες τσέπες. Για παράδειγμα, την περασμένη εβδομάδα λάνσαρε μια συλλογή με τον διάσημο φωτογράφο μόδας Steven Meisel, με μια καμπάνια με supermodels όπως η Linda Evangelista, η Irina Shayk, η Gigi Hadid και η Kaia Gerber.

Κοιτάζοντας το μέλλον, η εταιρεία είπε ότι «συνεχίζει να βλέπει ισχυρές ευκαιρίες ανάπτυξης», καθώς αυτή τη στιγμή έχει χαμηλό μερίδιο αγοράς στις 213 χώρες όπου έχει παρουσία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το οικονομικό σκηνικό

Χιλιάδες μικρότεροι λιανοπωλητές και μαγαζιά αγωνίστηκαν να αντιμετωπίσουν τον υψηλό πληθωρισμό, με τουλάχιστον 24 μάρκες να υποβάλλουν αίτηση πτώχευσης από τον περασμένο Ιούνιο, σύμφωνα με τον αναλυτή της Bank of America, Geoffroy de Mendez.

Ωστόσο, συνολικά οι ευρωπαϊκές μάρκες μόδας ανέφεραν κυρίως θετικά αποτελέσματα για το δεύτερο τρίμηνο. Οι ανταγωνιστές της Inditex H&M και Mango δημοσίευσαν παρόμοια αποτελέσματα καλύτερα από τα αναμενόμενα φέτος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: