Πώς το Public Marketplace έγινε «σύμμαχος» για χιλιάδες επιχειρήσεις

Πώς το Public Marketplace έγινε «σύμμαχος» για χιλιάδες επιχειρήσεις
Η πανδημία επιτάχυνε τις εξελίξεις στο e-commerce και έκανε ακόμη πιο δυνατή την ηλεκτρονική πλατφόρμα της Public - MediaMarkt, που μετράει πλέον περισσότερες από 65 εκατ. επισκέψεις και 1.900 επιχειρήσεις.​

Το ηλεκτρονικό εμπόριο -ή, αλλιώς, e-commerce- χαρακτηρίζεται ως ένας από τους «νικητές» εν µέσω της πανδηµίας COVID-19, η οποία άλλαξε, µέσα σε σύντοµο χρονικό διάστηµα, πολλά από όσα θεωρούσαµε δεδοµένα στη ζωή και την εργασία µας. Στην Ελλάδα είχε ήδη διαµορφωθεί τα προηγούµενα χρόνια µια συστηµατική τάση αγορών από ηλεκτρονικά καταστήµατα γενικά, αλλά παραµένει µέχρι και σήµερα αρκετά πιο χαµηλή σε σχέση µε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Ωστόσο, µε την έλευση του κορονοϊού, η διαδικτυακή αγορά έγινε µονόδροµος για πολλές επιχειρήσεις, που έπρεπε να ξεπεράσουν τους περιορισµούς, λόγω των µέτρων για την προστασία της δηµόσιας υγείας, και να επιβιώσουν.

Μόνο τον Μάιο, λίγο µετά το τέλος του lockdown, ο ρυθµός ανάπτυξης του ηλεκτρονικού εµπορίου είχε φτάσει το 107% σε σχέση µε το αντίστοιχο διάστηµα του 2019 και παραπάνω από τετραπλάσιος από την αρχή του 2020, σύµφωνα µε τα στοιχεία του Ελληνικού Συνδέσµου Ηλεκτρονικού Εµπορίου (GR.EC.A). Ρυθµός ανάπτυξης που διατηρήθηκε και στη συνέχεια, διορθώνοντας µεν προς τα κάτω µε το άνοιγµα των φυσικών καταστηµάτων, αλλά παραµένοντας σε υψηλά επίπεδα σε σχέση µε άλλες χρονιές.

«Το lockdown ήταν για το e-commerce ό,τι τα capital controls για τις χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες. Μάθαµε να το χρησιµοποιούµε σε ελάχιστο χρονικό διάστηµα εξ ανάγκης, αλλά πλέον είναι αναπόσπαστο κοµµάτι της ζωής µας» αναφέρει στο Fortune ο Χρήστος Καλογεράκης, διευθύνων σύµβουλος της Public–MediaMarkt (PMM), της εταιρείας πίσω από το µεγαλύτερο marketplace στην Ελλάδα, µε περισσότερες από 65 εκατ. επισκέψεις και 1.900 εταιρείες να παρέχουν τα προϊόντα τους.

Συνολικά, οι πωλήσεις του e-commerce στην Ελλάδα αναµένεται να φτάσουν τα 10,7 δισ. ευρώ το 2020, από 7,5 περίπου δισ. ευρώ που ξοδεύτηκαν πέρυσι σε online αγορές, σηµειώνοντας πολύ σηµαντική άνοδο, σύµφωνα µε τη σχετική µελέτη της RetailX, που παρουσιάστηκε από τους οργανισµούς Ecommerce Europe και EuroCommerce. 

«Η ανάπτυξη του e-commerce ήρθε για να µείνει και αυτό είναι ξεκάθαρο. Μην ξεχνάτε, εξάλλου, ότι, παρά την πρόσφατη εκτίναξη, η Ελλάδα παραµένει ακόµη αρκετά πίσω από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Αγγλία και η Ολλανδία. Εκεί, το e-commerce αντιστοιχεί στο 18% και 15% αντίστοιχα των συνολικών πωλήσεων, έναντι µόλις 7% στην Ελλάδα. Στην περίπτωσή µας, το Public.gr, το νούµερο ένα ηλεκτρονικό κατάστηµα στην Ελλάδα, συνεισφέρει πάνω από το 21% του ετήσιου τζίρου της εταιρείας και στόχος είναι το ποσοστό αυτό να αυξηθεί ακόµη περισσότερο. Γι’ αυτό και στην Public-MediaMarkt επενδύουµε συνεχώς προς αυτή την κατεύθυνση» συµπληρώνει ο Χρήστος Καλογεράκης.

Η περίπτωση του Public Marketplace

Τo marketplace της PMM αναδείχθηκε ανάµεσα στις 20 πρωτοβουλίες – «game changers» της φετινής έρευνας του Fortune και της KKS Αdvisors, µε ισχυρό οικονοµικό και κοινωνικό αποτύπωµα. Θεωρείται σήµερα το µεγαλύτερο ηλεκτρονικό marketplace στην Ελλάδα και µια πρωτοβουλία µέσω της οποίας η εταιρεία γίνεται άµεσος αρωγός χιλιάδων ελληνικών επιχειρήσεων, δίνοντάς τους την ευκαιρία να αυξήσουν το τζίρο τους µε ψηφιακές πωλήσεις, ανακτώντας έτσι σηµαντικό µέρος των απωλειών που έφερε ο κορονοϊός.

Σηµειώνεται ότι οι επιχειρήσεις που εντάσσονται στο Public.gr έχουν την απόλυτη διαχείριση του καταστήµατός τους, αλλά και της τιµολογιακής τους πολιτικής, ενώ παράλληλα η πλατφόρµα παρέχει υποστήριξη που αφορά τους µηχανισµούς πληρωµών, αλλά και την προβολή σε desktop, mobile και tablet, χωρίς κόστος.

«Στρατηγικός µας στόχος είναι να µεγαλώσουµε το Marketplace και µαζί του να µεγαλώσουν οι εταιρείες που συµµετέχουν σε αυτό. Μέσα στο lockdown, σταθήκαµε αρωγός συνολικά στον κλάδο, επιτρέποντας ακόµα και σε εταιρείες που δεν διαθέτουν e-shop να πραγµατοποιήσουν ηλεκτρονικές πωλήσεις. Και πιστέψτε µε, για πολλές εταιρείες αυτό ήταν σανίδα σωτηρίας σε µια εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία. Αλλά δεν σταµατάµε εκεί. Συνεχίζουµε να στηρίζουµε τους συνεργάτες µας στο Marketplace, προσφέροντάς τους πολλά περισσότερα από την πρόσβαση σε µια πλατφόρµα µε 65 εκατοµµύρια επισκέψεις ετησίως. Eίµαστε δίπλα τους σε κάθε απορία, τους δίνουµε συµβουλές, τεχνογνωσία µέσα από online εκπαιδευτικά σεµινάρια και, φυσικά, υπηρεσίες marketing. Τέλος, προσφέρουµε ακόµη και οικονοµικά κίνητρα, καθώς µέχρι το τέλος του έτους δεν χρεώνουµε συνδροµή και προµήθεια αν δεν πραγµατοποιήσουν πωλήσεις» αναφέρει ο Χρήστος Καλογεράκης.

Στην περίπτωση της PMM η πανδηµία COVID-19 όχι µόνο δεν ανέκοψε, αλλά επιτάχυνε τον σχεδιασµό της για το Μarketplace. Ο στρατηγικός στόχος ήταν η ανάπτυξη του e-commerce και του Marketplace σε µεγάλη κλίµακα από τις αρχές του 2021, ενώ σηµαντικές επενδύσεις στα logistics είχαν σχεδιαστεί πριν τον COVID-19 και ήδη υλοποιούνταν.  Όµως η πανδηµία έδωσε την ευκαιρία στη διοίκηση της εταιρείας να επαναπροσδιορίσει τις προτεραιότητές της και να επιταχύνει προς αυτή την κατεύθυνση.

«Ξεκινήσαµε την πανδηµία µε µόλις 246 συνεργαζόµενες επιχειρήσεις και σήµερα το Public Marketplace συνεργάζεται µε περισσότερες από 1.900 µικρές και µεσαίες επιχειρήσεις. Και δεν σταµατάµε εδώ, καθώς ο στόχος µας είναι µέχρι το τέλος του 2020 να φτάσουµε τους 2.500 συνεργάτες. Όσο για τους κωδικούς, σήµερα το Public.gr προσφέρει 2,2 εκατοµµύρια προϊόντα, εκ των οποίων τα 600.000 προέρχονται από τους συνεργαζόµενους sellers µε στόχο και αυτά τα νούµερα να αυξηθούν κατακόρυφα µέχρι το τέλος του έτους» παρατηρεί ο Χρήστος Καλογεράκης.

H Omni-Channel προσέγγιση και η νέα οργανωτική δομή

o online ανταγωνισμός «φουντώνει», µε τους καταναλωτές να έχουν επιλογές και πρόσβαση σε marketplaces διεθνών κολοσσών όπως η Amazon και η Ebay, ακόµη και αν αυτές οι εταιρείες δεν έχουν έρθει τυπικά στην Ελλάδα. Παράλληλα η εποχή του omnichannel είναι εδώ και πηγαίνει ένα βήµα παρακάτω τη λεγόµενη πολυκαναλική προσέγγιση.  Στο σηµερινό λιανεµπόριο απαιτείται να έχεις πολλαπλά κανάλια επαφής και όχι απλά διανοµής, εξασφαλίζοντας την καλύτερη δυνατή εµπειρία για τον πελάτη και συνδυάζοντας αρµονικά τόσο το φυσικό όσο και το ψηφιακό σου κατάστηµα.

Οι µεγάλες αλυσίδες λιανικής καλούνται να προσαρµοστούν άµεσα και όπως τονίζει ο Χρήστος Καλογεράκης στην Public – MediaMarkt όχι µόνο έγιναν αλλαγές στην οργανωτική δοµή, αλλά παράλληλα ενισχύθηκε το ανθρώπινο δυναµικό µε νέο πρόσωπα και  υψηλότατου επιπέδου µεταγραφές. 

«Δηµιουργούµε έτσι µια “ντριµ τιµ” ανθρώπων για τις ανάγκες του σήµερα, αλλά και της επόµενης ηµέρας. Σε οργανωτικό επίπεδο, δηµιουργήσαµε δύο νέες διευθύνσεις, Retail Business Unit  και το eCommerce Business Unit οι οποίες λειτουργούν υπό την καθοδήγηση δυο εξαιρετικά καταρτισµένων και έµπειρων ανθρώπων, του Γιάννη Σίµου και του Antoine Brouwer, αντίστοιχα. Η πρώτη, που είναι και στρατηγική προτεραιότητα, αποδεικνύει την έµφαση που δίνουµε στο ηλεκτρονικό εµπόριο και ήδη έχουµε προχωρήσει σε περισσότερες από 50 προσλήψεις συνεργατών» προσθέτει ο Χρήστος Καλογεράκης.

Αυτή είναι και µια φυσική εξέλιξη που ακολουθεί τον «γάµο» των δύο µεγάλων εταιρειών, «καθώς είναι ζητούµενο να υπάρξουν συνέργειες και οικονοµίες κλίµακος που θα αποδώσουν καρπούς» αναφέρει ο Γιάννης Σίµος επικεφαλής του Retail Business Unit της PMM και συνεχίζει: «Τον Απρίλιο άνοιξαν  σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη νέα καταστήµατα, τα οποία στην ουσία εισήγαν ένα νέο concept, όπου συνυπάρχουν τα καταστήµατα Public και MediaMarkt. Οι καταναλωτές µπορούν να βρουν δίπλα-δίπλα τα δύο brands και να επιλέξουν τα προϊόντα που θέλουν µέσα σε τεράστιους χώρους, χιλιάδων τετραγωνικών. Αντίστοιχα, στα ηλεκτρονικά καταστήµατα υπάρχουν οι κωδικοί και των δύο εταιρειών, υλοποιώντας στην πράξη την πολυκαναλική προσέγγιση.» 

Όσον αφορά στον διαδικτυακό ανταγωνισµό και στη χαµηλή διείσδυση των markeplaces στην Ελλάδα, συγκριτικά µε άλλες ευρωπαϊκές αγορές, ο κ. Καλογεράκης την αποδίδει στο γεγονός ότι µέχρι πρότινος στη χώρα µας δεν υπήρχαν µεγάλες και σωστές οργανωµένες πλατφόρµες.

«Δεν είναι ότι ο Έλληνας τα αποφεύγει, αν σκεφτείτε τις πωλήσεις που κάνει η Amazon στη χώρα µας. Απλούστατα, δεν είχε την επιλογή και µάλιστα σε ένα επίπεδο που να καλύπτει τις ανάγκες του. Το Public Marketplace όµως άλλαξε τα δεδοµένα και αυτό αποδεικνύεται από την επισκεψιµότητα, αλλά και το τζίρο που πραγµατοποιούν οι συνεργαζόµενες επιχειρήσεις. Ως PPM κατέχουµε ηγετική θέση στο ηλεκτρονικό εµπόριο µε δύο ισχυρά συµπληρωµατικά brands (Public και MediaMarkt) και υλοποιούµε µια στοχευµένη στρατηγική. Συνδυάζουµε µεγάλη ποικιλία, εξαιρετικές τιµές και αξιοπιστία και αυτό έχει φέρει την εταιρεία να διατηρεί ψηλά το ποσοστό προτίµησης των καταναλωτών. Τα επόµενα δύο χρόνια θα κάνουµε µεγάλες επενδύσεις στο ηλεκτρονικό εµπόριο, στα logistics, στο last mile και στην ενίσχυση του IT. Επενδύσεις που θα βοηθήσουν την εταιρεία να βελτιώσει την υποδοµή της σε µια χώρα µε 200 νησιά όπως η Ελλάδα, µε µια µικρή και κατακερµατισµένη αγορά, που δηµιουργεί δυσκολίες για την εφοδιαστική αλυσίδα. Και αυτό µας φέρνει σε ένα πολύ καλό επίπεδο για να αντιµετωπίσουµε τις προκλήσεις του ανταγωνισµού».

Η μεγάλη ευκαιρία της Ελλάδας

Όλες οι εξελίξεις στο e-commerce είναι µέρος µιας συνολικής αλλαγής κουλτούρας που συµβαίνει αυτή τη στιγµή. Η Ελλάδα έχει δει πολλά τρένα να περνούν και αυτή τη φορά είναι η µεγάλη της ευκαιρία να προλάβει αυτό της 4ης βιοµηχανικής επανάστασης και να µην µείνει απλά θεατής. Το ψηφιακό «άλµα» της χώρας µας είναι σηµαντικό τους τελευταίους µήνες και δεν αποδίδεται µόνο στις νέες αναγκαστικές αλλαγές που έφερε η πανδηµία, αλλά και στις συντονισµένες ενέργειες και συµπράξεις µεταξύ του δηµόσιου και ιδιωτικού τοµέα.

Όπως τονίζει ο Χρήστος Καλογεράκης, «είδαµε µέσα σε λίγες εβδοµάδες να υλοποιούνται σχέδια που υπό άλλες συνθήκες θα έπαιρναν µήνες, ίσως και  χρόνια. Και δεν αναφέροµαι µόνον στον δηµόσιο τοµέα, όπου τα αποτελέσµατα ήταν όντως εντυπωσιακά, αλλά και για τις ιδιωτικές επιχειρήσεις, ηµών συµπεριλαµβανοµένων. Το στοίχηµα είναι πλέον να εξασφαλίσουµε µια καλή θέση στο τρένο και να µην κατεβούµε στον επόµενο σταθµό, µόλις καταλαγιάσει η πανδηµία. Για να γίνει αυτό χρειάζεται να ενισχύσουµε την τάση για ψηφιοποίηση αλλά και να δώσουµε κίνητρα, ώστε να υλοποιηθούν οι επενδύσεις που θα εκσυγχρονίσουν τις εταιρείες και θα τις βοηθήσουν να επανεκπαιδεύσουν το προσωπικό τους».

Οι προκλήσεις, άλλωστε, αυτούς τους τελευταίους µήνες ήταν τεράστιες και οι εταιρίες κλήθηκαν να ανταπεξέλθουν, χωρίς να µπορούν να έχουν προβλέψει  µια τέτοια εξέλιξη. Ο διευθύνων σύµβουλος της PMM κάνει λόγο για ένα  «τιτάνιο έργο», καθώς οι εργαζόµενοι έπρεπε µέσα στο lockdown να δουλεύουν νυχθηµερόν, ώστε να ανταποκριθούν στην αυξηµένη ζήτηση, να αλλάξουν διαδικασίες και δοµές και να παραδώσουν στα σπίτια του κόσµου περισσότερες από 750.000 παραγγελίες από τα Public και τη Media Markt.

Ταυτόχρονα, σε συνεργασία µε τον Όµιλο Olympia και µε τα υπουργεία Παιδείας και Υγείας η εταιρεία παρέδωσε 3.230 συσκευές τεχνολογίας (laptops και tablets κ.ά.) και οικιακές συσκευές στα δηµόσια σχολεία ευάλωτων οικονοµικά περιοχών, ενώ ενίσχυσε µε επιπλέον εξοπλισµό πέντε νοσοκοµεία αναφοράς («Σωτηρία», «Ευαγγελισµός», «Παµµακάριστος», ΑΧΕΠΑ – Πανεπιστηµιακό Γενικό Νοσοκοµείο Θεσσαλονίκης, Πανεπιστηµιακό Γενικό Νοσοκοµείο Πατρών, Πανεπιστηµιακό Γενικό Νοσοκοµείο Ηρακλείου) και σε 20 δοµές προστασίας και φιλοξενίας παιδιών σε συνεργασία µε τον ΔΕΣΜΟ.

Όλα τα παραπάνω απαιτούν ηγέτες σε όλα τα επίπεδα µιας εταιρείας, που να µπορούν να εµπνεύσουν την αλληλεγγύη και να  δώσουν το παράδειγµα για τη σωστή αντιµετώπιση των κρίσεων. «Τα γρήγορα αντανακλαστικά, οι στοχευµένες κινήσεις, η σωστή “ανάγνωση” των συνθηκών της αγοράς και ηγεσία µε ενσυναίσθηση και έµφαση στους ανθρώπους µίας εταιρείας µπορούν να κάνουν τη διαφορά» καταλήγει ο Χρήστος Καλογεράκης.

By the numbers

65 εκατ. επισκέπτες τον χρόνο µπαίνουν στο Public.gr

1900 επιχειρήσεις φιλοξενούνται στο Public Marketplace 

107% H αύξηση που σηµείωσε το ηλεκτρονικό εµπόριο τον Μάιο του 2020, σε σχέση µε το 2019.

Info Box

Σημαντικές επενδύσεις την επόμενη διετία Public – Media Markt (PMM)

Οι διαδικτυακές πωλήσεις της PMM εννεπλασιάστηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Η εταιρεία διαθέτει 70 φυσικά καταστήματα, που ποικίλουν σε μέγεθος από 100 έως 4000 τ.μ. Και 4 e-commerce websites στην Ελλάδα και την Κύπρο. Το Public.gr, το νούμερο ένα ηλεκτρονικό κατάστημα στην Ελλάδα, συνεισφέρει πάνω από το 21% του ετήσιου τζίρου της εταιρείας. Τα επόμενα δύο χρόνια, η εταιρεία θα επενδύσει αρκετά εκατομμύρια ευρώ στο ηλεκτρονικό εμπόριο, στην αλυσίδα εφοδιασμού και στην ενίσχυση του IT. Οι επενδύσεις θα βοηθήσουν την εταιρεία να βελτιώσει την υποδομή της σε μια χώρα με 200 νησιά όπως η Ελλάδα, με μια μικρή και κατακερματισμένη αγορά, που δημιουργεί δυσκολίες για την εφοδιαστική
αλυσίδα.

Σήμερα το Public Marketplace συνεργάζεται με περισσότερες από 1.900 μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, σε σύγκριση με μόλις 246 στην αρχή της πανδημίας. Μέχρι το τέλος του 2020 προβλέπεται ότι θα φτάσει τους 2.500 συνεργάτες, προσφέροντας μια ακόμη μεγαλύτερη γκάμα προϊόντων αλλά και δημιουργώντας αξία για
τις ίδιες τιςεπιχειρήσεις​.

*Το κείμενο αναδημοσιεύεται στο νέο τεύχος του Fortune Greece που κυκλοφορεί στα περίπτερα και ψηφιακά μέσω της πλατφόρμας του Readpoint.