Πώς η τρόικα απείλησε να μην επιστρέψει αν δεν περάσει το δικό της

Η κυβέρνηση έκανε πίσω και έβγαλε εκτός ρύθμισης για τις 100 δόσεις τον ΕΝΦΙΑ και το φόρο εισοδήματος.

Έντονες ήταν οι πιέσεις της τρόικας ώστε το υπουργείο Οικονομικών να τροποποιήσει τη ρύθμιση που κατέβασε στη Βουλή και η οποία είχε ψηφιστεί για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε ταμεία και εφορείες. Έτσι εκτός ρύθμισης θα τεθούν οι βεβαιωμένες οφειλές, δηλαδή οι πέντε από τις έξι δόσεις του ΕΝΦΙΑ και η τελευταία δόση του φόρου εισοδήματος.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών θεωρούν ότι η ρύθμιση όπως ήταν προκαλούσε σημαντική απώλεια εσόδων ακόμα και μεγαλύτερη του 1 δισ. ευρώ το 2015, διευρύνοντας έτσι το δημοσιονομικό κενό, το οποίο και υπολογίζει μέχρι και στα 2,6 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες η τρόικα μάλιστα απείλησε να μην επιστρέψει για την αξιολόγηση αν δεν ρυθμιστεί το συγκεκριμένο ζήτημα.

Έτσι ο κυβερνητικός συνασπισμός, χωρίς να μπορεί να βρει τρόπο να καλύψει αυτή τη νέα τρύπα, αναγκάστηκε να εξαιρέσει την καταβολή των άληκτων δόσεων του ΕΝΦΙΑ από τη «μεγάλη» ρύθμιση. Η κυβέρνηση μέχρι και το μεσημέρι της Τετάρτης έκανε λόγο για νόμο του κράτους που δεν συζητείται, ωστόσο όσο περνούσαν οι ώρες τόσο τα δεδομένα άλλαζαν και κάπως έτσι αργά τη νύχτα οι αρχικές διαρροές έγιναν πιο συγκεκριμένες και τελικά πάμε σε αλλαγή η οποία μένει να καθοριστεί στις επόμενες ώρες.

Βέβαια οι δόσεις μένουν αλλά εξαιρείται ο ΕΝΦΙΑ που είναι και ο φόρος που καίει τις τσέπες των πολιτών και παράλληλα ο φόρος που καίει την κυβέρνηση.

Δεν είναι όμως μόνο ο ΕΝΦΙΑ που πλέον μπορεί να μπει μόνο στη ρύθμιση για 12 ως 24 δόσεις, όπως γράφουν σήμερα «Τα Νέα».

Πλέον, υπάρχει κίνδυνος για τη ρύθμιση στο σύνολό της καθώς οι διατάξεις έδιναν τη δυνατότητα στους περισσότερους να μην πληρώνουν φόρους ως τον Μάρτιο γεγονός που κατά την τρόικα θα έριχνε έξω τα έσοδα και έτσι ασκήθηκαν πιέσεις ώστε να αποσυρθεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζεται να αλλάξει και η καταληκτική ημερομηνία υπαγωγής στη ρύθμιση και αντί της 31ης Μαρτίου 2015 να οριστεί η 1η Δεκεμβρίου 2014 ώστε να αρχίσει ταχύτερα η αποπληρωμή των οφειλών.

Σε ότι αφορά στον ΕΝΦΙΑ πάντως ξεκαθαρίζεται ότι στη ρύθμιση μπορεί να μπει μόνο η δόση του Σεπτεμβρίου που δεν έχει πληρωθεί. Οι άλλες θα πληρωθούν κανονικά ή θα μπουν στη ρύθμιση των 12 ως 24 δόσεων.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρει:

– Δεν αλλάζει ο αριθμός των δόσεων όπως και οι όροι του διακανονισμού αποπληρωμής οφειλών προς το δημόσιο. Παραμένουν από 72 έως 100.

– Η 1η δόση του ΕΝΦΙΑ, η δόση του Σεπτεμβρίου εφόσον δεν έχει πληρωθεί θα μπει στη ρύθμιση των 72-100 δόσεων.

– Οι υπόλοιπες δόσεις του ΕΝΦΙΑ, ως μη ληξιπρόθεσμες, ή θα πληρωθούν ή θα μπουν στην πάγια ρύθμιση των 12-24 δόσεων.