Πόσα χιλιάδες αυτοκίνητα κατασκεύασε η Tesla ώστε να ξεπεράσει τους στόχους παραγωγής της

Πόσα χιλιάδες αυτοκίνητα κατασκεύασε η Tesla ώστε να ξεπεράσει τους στόχους παραγωγής της
epa06922036 (FILE) - The logo of Automaker company Tesla is pictured in Taipei, Taiwan, 06 December 2017 (reissued 01 August 2018). Tesla is to announce their 2nd quarter 2018 results on 01 August 2018. EPA/RITCHIE B. TONGO
Η μετοχή της Tesla ανέβηκε κατά 7% έπειτα από το «πιάσιμο» των στόχων.

του Kevin Helleher

Η τιμή της μετοχής της Tesla σημείωσε άνοδο 7% την Τρίτη, αφότου η εταιρεία ανακοίνωσε ότι παρήγαγε 87.048 οχήματα το δεύτερο τρίμηνο, ενώ παρέδωσε 95.200 – μια απρόσμενα καλή επίδοση που ξεπέρασε τις προβλέψεις των αναλυτών.

Η Tesla κατασκεύασε 17.650 Model S και X, και 77.550 Model 3, σύμφωνα με την ανακοίνωση της αυτοκινητοβιομηχανίας. Από τα αυτοκίνητα που παραδόθηκαν, 77.550 ήταν Model 3 ενώ τα άλλα 17.650 ήταν Model S και Χ.

Οι αναλυτές της Wall Street είχαν προβλέψει παραδόσεις 91.000 οχημάτων το δεύτερο τρίμηνο, σύμφωνα με το Factset. Η Tesla παρέδωσε 63.000 οχήματα το πρώτο τρίμηνο – αριθμός που έγινε δεκτός από τους επενδυτές με απογοήτευση. Το δεύτερο τρίμηνο του 2018, η εταιρεία διέθεσε 40.740 αυτοκίνητα.

«Οι παραγγελίες που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια του τριμήνου ξεπέρασαν τις παραδόσεις μας, και άρα εισερχόμαστε στο τρίτο τρίμηνο με αύξηση των ανεκτέλεστων παραγγελιών μας», ανέφερε η ανακοίνωση της Tesla. «Πιστεύουμε ότι είμαστε σε θέση να συνεχίσουμε να αυξάνουμε την συνολική παραγωγή και τις παραδόσεις στο τρίτο τρίμηνο».

Η εταιρεία δήλωσε επίσης ότι «σημείωσε σημαντική πρόοδο» στα logistics και στις λειτουργίες παράδοσης για να διαχειριστεί υψηλότερα επίπεδα παραγωγής, μια διαδικασία που μπορεί να μετριάσει δύο βασικές έγνοιες των επενδυτών για την εταιρεία: τη μείωση του κόστους ανά όχημα και την ενίσχυση του κεφαλαίου της.

Στις αρχές Μαΐου, η Tesla ανακοίνωσε ότι πρόκειται να συγκεντρώσει 2,4 δισεκατομμύρια δολάρια σε μια πώληση μετοχών και ομολόγων. Η είδηση, που ήρθε μια εβδομάδα αφότου η εταιρεία είχε ανακοινώσει ζημιές μεγαλύτερες των αναμενόμενων, οδήγησε σε μια σειρά αρνητικών αντιδράσεων από τους αναλυτές.

Ένας αναλυτής είπε ότι η Tesla ήταν αντιμέτωπη με «κάτι που μοιάζει με αναρρίχηση στο Κιλιμάντζαρο» ενώ άλλοι υπέθεσαν ότι μπορεί να προκύψει κάποια πρόταση εξαγοράς από τη Ford ή την Apple. Η Morgan Stanley προειδοποίησε ότι η τιμή της μετοχής θα μπορούσε να πέσει έως και στα 10 δολάρια.