Πόσα ελληνικά αεροσκάφη αφορά η συμφωνία Τραμπ – Τσίπρα

Πόσα ελληνικά αεροσκάφη αφορά η συμφωνία Τραμπ – Τσίπρα
Ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ (Donald Trump) (Δ) με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα (Α), σε κοινή συνέντευξη Τύπου στο Rose Garden αμέσως μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών τους, την Τρίτη 17 Οκτωβρίου 2017, στο Λευκό Οίκο, στην Ουάσιγκτον. Ο πρωθυπουργός που πραγματοποιεί πενθήμερη επίσκεψη στις ΗΠΑ, όπου είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Donald Trump, καθώς και με τη Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Christine Lagarde, ενώ θα συναντήσει και τον Αντιπρόεδρο, Mike Pence. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΝΑΓΟΣ

Τι αναφέρει η συμφωνία για την αναβάθμιση των F-16 – Τι ζητάει η Ελλάδα.

Στην επιβεβαίωση της πρώτης συμφωνίας που συνήφθη κατά τη διάρκεια των επαφών Αλέξη Τσίπρα – Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ αναφέρεται δημοσίευμα του Reuters. Τη συμφωνία για την αναβάθμιση των ελληνικών F-16, που μπορεί να φθάσει τα 2,4 δισ. δολ., ενέκρινε ήδη το αμερικανικό Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ενώ στο θέμα αναφέρθηκε και ο Ντόναλντ Τραμπ κατά τη κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Αλέξη Τσίπρα.

«Έχω ενημερωθεί ότι υπάρχει συμφωνία για την αναβάθμιση των ελληνικών F16 και αυτή η συμφωνία θα ενισχύσει τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ και τις σχέσεις μας» δήλωσε ο Τραμπ στη συνέντευξη Τύπου.

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι η αγορά αυτή θα συμβάλει στην επίτευξη των στόχων της εξωτερικής πολιτικής και της εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ με την βελτίωση των δυνατοτήτων άμυνας μιας συμμάχου χώρας στο ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της DSCA, η Ελλάδα ζήτησε την αναβάθμιση του στόλου των F-16 σε F-16 Block V και αυτό θα περιλαμβάνει όλο τον ηλεκτρονικό τους εξοπλισμό και φυσικά τα σύγχρονα ραντάρ APG-83 AESA, ένα σύστημα σχεδιασμού πτήσεως (JMPS), έναν εξομοιωτή πτήσεως F-16V, την αναβάθμιση δυο υπαρχόντων εξομοιωτών της ΠΑ σε F-16V, αναβάθμιση 26 συστημάτων αυτοπροστασίας ASPIS I σε επίπεδο ASPIS II, εξοπλισμός υποστηρίξεως εδάφους, συστήματα ολοκληρώσεως των συστημάτων και δοκιμών, ανταλλακτικά, κλπ.

Όπως επισημαίνεται επίσης ο βασικός εργολάβος θα είναι η Lockheed Martin που εδρεύει στο Τέξα, ενώ όσον αφορά τα αντισταθμιστικά οφέλη επισημαίνεται ότι θα αποτελέσουν αντικείμενο συμφωνίας του εργολάβου και της Ελλάδας.

Τα αντισταθμιστικά

«Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν γνωστά αντισταθμιστικά. Όμως, τυπικά η Ελλάδα ζητά αντισταθμιστικά. Όποια τέτοια συμφωνία θα καθοριστεί από διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελλάδας και του ανάδοχου», συνεχίζει η ανακοίνωση, ενώ σημειώνει ότι για την προτεινόμενη πώληση θα απαιτηθεί η τοποθέτηση 3-5 επιπλέον Αμερικανών κυβερνητικών αξιωματούχων ή εκπροσώπων του ανάδοχου στην Ελλάδα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Πάνος Καμμένος, με ανάρτησή του στο Twitter, υποστήριξε ότι από τον προϋπολογισμό θα δαπανηθούν 1,1 δισ. ευρώ για την αναβάθμιση των F-16 και πως τα υπόλοιπα αφορούν αντισταθμιστικά.

«Η οροφή για την αναβάθμιση των F-16 από τον προϋπολογισμό είναι 1,1δισ. € τα υπόλοιπα ποσά αφορούν προγράμματα βοήθειας και αντισταθμιστικά», ανέφερε συγκεκριμένα στην ανάρτησή του ο κ. Καμμένος.

Η ανακοίνωση για πιθανή πώληση εξοπλιστικών επιβάλλεται από τον νόμο και η συμφωνία δεν έχει «κλείσει» επίσημα ακόμη.