Πόσα λεφτά έχασαν όσοι αγόρασαν κρυπτονομίσματα πριν δύο μήνες

Πόσα λεφτά έχασαν όσοι αγόρασαν κρυπτονομίσματα πριν δύο μήνες
Photo:

Το ρίσκο το ήξεραν από την αρχή...

του Chris Morris

Οι εξελίξεις στον κόσμο των χρηματοοικονομικών κινούνται με μεγάλη ταχύτητα.

Πριν από δύο μήνες, το Bitcoin ήταν πολύ «ζεστό» σαν επένδυση – σε βαθμό που κάποιοι άνθρωποι έβαζαν υποθήκη τα σπίτια τους για να ποντάρουν σ’ αυτό.

Σήμερα, πάλι, αυτό μάλλον δεν συμβαίνει καθώς η κατακόρυφη πτώση στις τιμές του κρυπτονομίσματος έχει αποθαρρύνει αρκετούς επενδυτές.

Αν είσαστε ένας απ’ αυτούς που επέλεξαν να συμμετάσχουν στο …πάρτι και αγοράσατε ενώ το Bitcoin ήταν στα ύψη, το να επιλέξετε τι θα κάνετε τώρα είναι σίγουρα μια δύσκολη απόφαση.

Ιδού τι αξίζουν σήμερα 1.000 δολάρια αν τα είχατε τοποθετήσει στα κορυφαία κρυπτονομίσματα στις 19 Δεκεμβρίου, την ημέρα που η τιμή του Bitcoin βρέθηκε στο υψηλότερο σημείο της ιστορίας του.

Bitcoin: Η πτώση της τιμής του Bitcoin είναι αυτή που έχει συζητηθεί περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη μεταβολή στην τιμή οποιουδήποτε άλλου κρυπτονομίσματος. Και η αλήθεια είναι ότι έχει επηρεάσει, συγκριτικά, περισσότερους επενδυτές.

Από το ιστορικό υψηλό της 19ης Δεκεμβρίου, στα 19.140 δολάρια, το κρυπτονόμισμα έχει χάσει 63% της αξίας του σύμφωνα με το CoinMarketCap. Άρα, από τα 1.000 δολάρια σήμερα θα είχατε στην τσέπη μόνο 370.

Ethereum: Απ’ όλα τα κορυφαία κρυπτονομίσματα, το Ethereum είναι αυτό που τα έχει πάει καλύτερα. Συνέχισε την ανοδική του πορεία για αρκετές μέρες αφότου άρχισε η πτώση του Bitcoin, μέχρι τις 14 Ιανουαρίου, προτού αρχίσει κι αυτό να πέφτει.

Από τις 19 Δεκεμβρίου μέχρι σήμερα, η τιμή του καταγράφει απώλειες μόλις 5%, και άρα από την επένδυση ύψους 1.000 δολαρίων σήμερα θα είχαν χαθεί μόλις 50 δολάρια. (Βέβαια, αν η επένδυσή σας είχε γίνει στις 14 Ιανουαρίου, τα 1.000 δολάριά σας θα άξιζαν μόνο 526 σήμερα).

Ripple: Όπως το Ethereum, έτσι και το Ripple συνέχισε να «σκαρφαλώνει» ενώ το Bitcoin έπεφτε, καταγράφοντας ιστορικό υψηλό στις 4 Ιανουαρίου, στα 3,37 δολάρια. Η πτώση που ακολούθησε υπήρξε όμως κατακόρυφη και πλέον η αξία του συγκεκριμένου κρυπτονομίσματος κινείται κάτω από το 1 δολάριο.

Πάντως, συνολικά από τις 19 Δεκεμβρίου μέχρι τώρα οι απώλειες του Ripple είναι μόνο 8% – που σημαίνει ότι θα είχατε διασώσει 920 από τα 1.000 δολάρια που θα είχατε επενδύσει σ’ αυτό. (Αν όμως τα είχατε τοποθετήσει στο Ripple στις 3 Ιανουαρίου, σήμερα θα είχατε μόλις 226 δολάρια…).

Bitcoin Cash: Εδώ τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα από το Bitcoin. Το Bitcoin Cash έφτασε στο ανώτερο σημείο του με μία ημέρα καθυστέρηση σε σχέση με το Bitcoin, αλλά η μείωση της αξίας του υπήρξε ακόμα πιο τρομακτική. Οι απώλειές του από τις 19 Δεκεμβρίου είναι της τάξης του 71% (!). Και από τα 1.000 δολάριά σας σήμερα θα είχαν μείνει μόνο 290.

Πηγή: fortune.com