Πόσες πολυεθνικές επιχειρήσεις υπάρχουν στην Ελλάδα; – Η πρωτιά της Βρετανίας στην ΕΕ

Πόσες πολυεθνικές επιχειρήσεις υπάρχουν στην Ελλάδα; – Η πρωτιά της Βρετανίας στην ΕΕ
epa08726163 A general view of PPF Group company headquarter in Prague, Czech Republic, 07 October 2020. Czech media reported, that the PPF Group, owned by the richest Czech Petr Kellner, can take over the media company Central European Media Enterprises (CME) from the American company AT&T, the European Commission announced. The value of the transaction is about 2.1 billion dollars. CME owns television stations in five Central and Eastern European countries. After Czech media questions, PPF confirmed that it expects the transaction to be completed on 13 October 2020. EPA/MARTIN DIVISEK Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Μεταξύ των πολυεθνικών ομίλων επιχειρήσεων που ελέγχονται από χώρες της ΕΕ ή της EFTA, 15.500 προέρχονταν από τη Γερμανία.

Τις 1.064 έφτασαν για το 2022 οι πολυεθνικές επιχειρήσεις που είχαν δραστηριότητα στην Ελλάδα, με τη χώρα μας να λαμβάνει χαμηλή θέση μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η Eurostat την Τρίτη.

Συνολικά, το 2022 146.400 όμιλοι πολυεθνικών επιχειρήσεων δραστηριοποιούνταν στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ζώνης Ελεύθερων Συναλλαγών (EU-EFTA) Απασχολούσαν πάνω από 47 εκατομμύρια άτομα στις χώρες EU-EFTA, ή το 28% των ατόμων που εργάζονταν στην οικονομία των επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένης της βιομηχανίας, των κατασκευών και των υπηρεσιών.

Λαμβάνοντας υπόψη τους πολυεθνικούς ομίλους επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην ΕΕ και την EFTA, το 64 % ελεγχόταν από χώρα της ΕΕ και το 9% από χώρες της EFTA. Μαζί, απασχολούσαν το 83% του συνολικού εργατικού δυναμικού των πολυεθνικών ομίλων επιχειρήσεων στην ΕΕ και την EFTA.

Το υπόλοιπο 27%, που απασχολούσε το 17% του εργατικού δυναμικού αυτών των ομίλων, ελέγχονταν από χώρες εκτός ΕΕ και EFTA..

Μεταξύ των πολυεθνικών ομίλων επιχειρήσεων που ελέγχονται από χώρες της ΕΕ ή της EFTA, 15.500 προέρχονταν από τη Γερμανία (11% του συνόλου των πολυεθνικών ομίλων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην ΕΕ και την EFTA), 13.100 προέρχονταν από την Ολλανδία (9%) και 10 200 από την Ελβετία (7%).

Όταν εξετάζονται χώρες εκτός της ΕΕ και της EFTA, οι περισσότεροι πολυεθνικοί όμιλοι επιχειρήσεων στην ΕΕ και την EFTA ελέγχονται από το Ηνωμένο Βασίλειο (14 .900 πολυεθνικοί όμιλοι επιχειρήσεων- 10% του συνόλου που δραστηριοποιούνται στην ΕΕ και την EFTAA), τις Ηνωμένες Πολιτείες (7.500- 5%) και την Κίνα (συμπεριλαμβανομένου του Χονγκ Κονγκ) (2.700- 2%).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: