Στο 3,2% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Απρίλιο – Στο 2,4% στην Ευρωζώνη

Στο 3,2% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Απρίλιο – Στο 2,4% στην Ευρωζώνη
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ενισχύεται η πεποίθηση στις αγορές αλλά και τους επενδυτές για το ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει τον Ιούνιο στην πρώτη μείωση των επιτοκίων της.

Μικρή κάμψη κατέγραψε ο γενικός πληθωρισμός στην Ελλάδα για τον Απρίλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η Eurostat την Τρίτη.

Σε ετήσιο επίπεδο, ο γενικός πληθωρισμός στην Ελλάδα διαμορφώθηκε στο 3,2% από 3,4% τον Μάρτιο.

Σε επίπεδο Ευρωζώνης, ο γενικός πληθωρισμός σε ετήσιο επίπεδο διαμορφώθηκε στο 2,4%, αμετάβλητος σε σχέση με τον Μάρτιο και όπως ανέμεναν οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters.

Ο δομικός πληθωρισμός -εκτός των τιμών τροφίμων και ενέργειας- σε ετήσιο επίπεδο διαμορφώθηκε στο 2,7% από 2,9% τον Μάρτιο, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μια μέτρηση στο 2,6%.

Η προσοχή στην ΕΚΤ για τον Ιούνιο

Τα στοιχεία για την πορεία του πληθωρισμού στη Ευρωζώνη ενισχύουν την πεποίθηση στις αγορές αλλά και τους επενδυτές για το ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα προχωρήσει τον Ιούνιο στην πρώτη μείωση των επιτοκίων της μετά από χρόνια, στο πλαίσιο των προσπαθειών της για να επαναφέρει τον πληθωρισμό στα επίπεδα του 2%.

Ο στενά παρακολουθούμενος πληθωρισμός των υπηρεσιών, ο οποίος είχε κολλήσει στο 4% από την αρχή του έτους, υποχώρησε στο 3,7%, αν και μεγάλο μέρος αυτού μπορεί να σχετίζεται με την πρώιμη χρονική στιγμή του Πάσχα και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής λένε ότι η ταχεία αύξηση των μισθών, η βασική συνιστώσα του κόστους των υπηρεσιών, εξακολουθεί να αποτελεί ανησυχία.

Ο πληθωρισμός μειώθηκε ταχύτερα το τελευταίο έτος από ό,τι ήλπιζε η ΕΚΤ, οπότε οι πιθανές μειώσεις των επιτοκίων κυριαρχούν στη συζήτηση εδώ και μήνες, ακόμη και αν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής λένε ότι εξακολουθούν να αναζητούν πιο καθησυχαστικά στοιχεία, ιδίως όσον αφορά τους μισθούς.

Η ΕΚΤ αύξησε τα επιτόκια με τον ταχύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί ποτέ το 2022 και το 2023 για να καταπολεμήσει την ανεξέλεγκτη πορεία των τιμών, αλλά διατηρεί το επιτόκιο καταθέσεων σταθερό στο 4% από τον Σεπτέμβριο, υποστηρίζοντας ότι έχει κάνει αρκετά για να περιορίσει τη ζήτηση και να σβήσει τις πιέσεις στις τιμές.

Πάνω από τις προσδοκίες η ανάπτυξη της οικονομίας

Πέρα από τα στοιχεία για την πορεία του πληθωρισμού τον Απρίλιο, η Eurostat ανακοίνωσε και την προκαταρκτική της εκτίμησης για την πορεία του ΑΕΠ της Ευρωζώνης στο πρώτο τρίμηνο του 2024.

Σύμφωνα με αυτή, το ΑΕΠ «έτρεξε» με Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν αυξήθηκε κατά 0,3% σε τριμηνιαία βάση για αύξηση 0,5% σε ετήσια βάση, σε σύγκριση με τις προσδοκίες της αγοράς ότι και τα δύο θα επεκτείνονταν κατά 0,2%.

Τα στοιχεία για το ΑΕΠ του τέταρτου τριμήνου αναθεωρήθηκαν επίσης προς τα κάτω σε αρνητικό 0,1% από προηγούμενο 0,0%, πράγμα που σημαίνει ότι η ευρωζώνη βρίσκεται σε τεχνική ύφεση το δεύτερο εξάμηνο του 2023.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: