Πόσο ασφαλείς είναι οι ευρωπαϊκές αερογραμμές;

Πόσο ασφαλείς είναι οι ευρωπαϊκές αερογραμμές;

Η λίστα με τις δέκα ασφαλέστερες αεροπορικές εταιρείες στην Ευρώπη.

Το αεροπορικό δυστύχημα στις Γαλλικές Άλπεις έθεσε εκ νέου στο επίκεντρο το ζήτημα ασφαλείας των αερογραμμών στην Ευρώπη. Η συντριβή του αεροπλάνου της Germanwings ξύπνησε φόβους και μνήμες του 2014, ένα έτος κατά το οποίο κατεγράφησαν 641 θάνατοι παγκοσμίως λόγω αεροπορικών δυστυχημάτων, σύμφωνα με τη Διεθνή Ένωση Αεροπορικών Μεταφορών.

Ο αριθμός είναι τριπλάσιος από εκείνον του 2013 και μάλιστα σε αυτό δεν συμπεριλαμβάνονται τα 298 θύματα της συντριβής του Μαλαισιανού αεροσκάφους στην Ουκρανία, καθώς το γεγονός δεν καταχωρήθηκε ως ατύχημα.

Ρεπορτάζ του CNN Money, όμως, δείχνει πως η Ευρώπη αποτελεί το ασφαλέστερο μέρος για να πετάξει κανείς. Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη ανάλυση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ασφάλειας της Αεροπορίας , οι 28 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν το χαμηλότερο ποσοστό θανατηφόρων ατυχημάτων στον κόσμο ανά 1,8 εκατομμύριο εμπορικές πτήσεις.

Την ίδια ώρα, χαμηλό παραμένει και το ποσοστό σοβαρών ατυχημάτων.

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τις πλέον ασφαλείς αεροπορικές εταιρείες στην Ευρώπη, το Κέντρο Αξιολόγησης Δεδομένων Αεροσκαφών (JACDEC) είναι αρμόδιο για την κατάρτιση της λίστας με τις 60 ασφαλέστερες αεροπορικές εταιρείες στον κόσμο και οι ευρωπαϊκοί αερομεταφορείς κατέχουν το ένα τέταρτο της λίστας. Για την κατάρτιση της λίστας λαμβάνεται υπόψη ο αριθμός των ατυχημάτων σε σχέση με το ποσοστό κυκλοφορίας των αεροπλάνων της εταιρείας τα τελευταία τριάντα χρόνια.

Στην κορυφή της λίστας με τις 10 ασφαλέστερες ευρωπαϊκές αερογραμμές φιγουράρει η γαλλική KLM, η οποία βρίσκεται και μεταξύ των 10 πρώτων στη λίστα των 60. Στην ευρωπαϊκή λίστα, τα δεύτερη θέση καταλαμβάνει η Lufthansa, ακολουθούν η ΤΑΡ Portugal, η British Airways και η Virgin Atlantic.

Η λίστα με τις δέκα ασφαλέστερες αεροπορικές εταιρείες στην Ευρώπη:

1. KLM

2. Lufthansa

3. TAP Portugal

4. British Airways

5. Virgin Atlantic

6. Air Berlin

7. EasyJet

8. Thomson Airways

9. Swiss

10. Ryanair