Πόσο επικίνδυνο είναι το τοξικό νέφος της Κίνας;

Πόσο επικίνδυνο είναι το τοξικό νέφος της Κίνας;

Δείτε το βίντεο της Greenpeace που ακολουθεί δύο οικογένειες στην Κίνα.

Μαζί με τις ΗΠΑ, η Κίνα είναι η δεύτερη πιο ρυπογόνα χώρα στον κόσμο. Το Πεκίνο, μια πόλη 22 εκατομμυρίων κατοίκων, είναι από τις μεγαλύτερες πόλεις της χώρας που καταγράφει σε τακτική βάση, επικίνδυνα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης, εξαιτίας κυρίως της καύσης άνθρακα σε ηλεκτροπαραγωγικά εργοστάσια, της βιομάζας και το καυσαέριο από τις εξατμίσεις των αυτοκινήτων σε μια ταχέως αναπτυσσόμενη οικονομία.

Η κινεζική κυβέρνηση έχει ήδη αποσύρει γύρω στα έξι εκατομμύρια αυτοκίνητα τα οποία κυκλοφορούσαν στους δρόμους χωρίς να πληρούν τις προδιαγραφές των επιτρεπόμενων εκπομπών διοξειδίου τα άνθρακα.

Ενώ για πρώτη φορά η Κίνα καθόρισε συγκεκριμένη χρονολογία για το προβλεπόμενο ζενίθ των ρυπογόνων εκπομπών της, στο 2030.

Η Greenpeace της Ανατολικής Ασία παρουσίασε την ταινία μικρού μήκους  Smog Journeys του Jia Zhangke με θέμα το τοξικό νέφος της χώρας.

Η κάμερα ακολουθεί δύο οικογένειες, μια αγροτική και μια αστική, και καταγράφει τον τρόπο που ζουν και εργάζονται στην μολυσμένη βορειοανατολική περιοχή της χώρας.

Στόχος του σκηνοθέτη ήταν να δείξει πως ανεξάρτητα με το τι δουλειά κάνουμε, ο κίνδυνος της μόλυνσης του περιβάλλοντος είναι κοινός για όλους.