Πόσο επηρέασε την ανθρώπινη ευτυχία η πανδημία του κορωνοϊού;

Πόσο επηρέασε την ανθρώπινη ευτυχία η πανδημία του κορωνοϊού;
Photo: pixabay.com
Σύμφωνα με την 10η Παγκόσμια Έκθεση Ευτυχίας (World Happiness Report).

Μπορεί να οδήγησε στον θάνατο 6,7 εκατομμύρια συνανθρώπους μας, να καθήλωσε ολόκληρες χώρες και να προκάλεσε παγκόσμια οικονομική ύφεση, αλλά ο Covid-19 δεν επηρέασε την ευτυχία της ανθρωπότητας, σύμφωνα με διεθνή μελέτη.

Η έρευνα, με τη συμμετοχή άνω των 100.000 ανθρώπων σε 137 χώρες, διαπίστωσε σημαντικά υψηλότερα επίπεδα καλοσύνης σε όλο τον κόσμο σε σχέση με πριν από την πανδημία. Και όταν τους ζητήθηκε να αξιολογήσουν τη ζωή τους σε μια κλίμακα από το 1 έως το 10, οι άνθρωποι κατά μέσο όρο έδωσαν εξίσου υψηλές βαθμολογίες την περίοδο του Covid (2020-2022) όπως και πριν (2017-2019).

Τα πράγματα ήταν ελαφρώς χειρότερα στις δυτικές χώρες και ελαφρώς καλύτερα στον υπόλοιπο κόσμο, αλλά συνολικά «οι αναμφισβήτητες οδύνες αντισταθμίστηκαν από την αύξηση του βαθμού στον οποίο οι ερωτηθέντες κατάφεραν να ανακαλύψουν και να μοιραστούν την ικανότητα να φροντίζουν ο ένας τον άλλον σε δύσκολους καιρούς», διαπίστωσε η 10η Παγκόσμια Έκθεση Ευτυχίας (World Happiness Report).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όπως αναφέρει ο The Guardian, οι παγκόσμιοι δείκτες της δυστυχίας μειώθηκαν και παρά τον υψηλότερο αριθμό θανάτων μεταξύ των ηλικιωμένων, τα άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών ανέφεραν κατά μέσο όρο βελτίωση της ευτυχίας τους σε σχέση με τις νεότερες ομάδες.

Φαίνεται ότι οι άνθρωποι κατέληξαν να ανακαλύπτουν τους γείτονές τους ή να αλληλεπιδρούν με άτομα από άλλες γενιές, οπότε η αίσθηση της απομόνωσης δεν ήταν τόσο μεγάλη όσο θα περίμενε κανείς. Οι πράξεις καθημερινής καλοσύνης που έχει αποδειχθεί ότι ενισχύουν την ευτυχία, όπως η βοήθεια προς έναν ξένο, οι δωρεές για φιλανθρωπικούς σκοπούς και ο εθελοντισμός – δραστηριότητες που τροφοδοτήθηκαν από τα lockdown – είναι τώρα πάνω από τα προ της πανδημίας επίπεδα.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι η επίδραση της ευτυχίας του «να έχεις κάποιον να βασιστείς σε δύσκολες στιγμές» αυξήθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Δεδομένου ότι το 80% των ατόμων που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσαν ότι είχαν κάποιον να βασιστούν, αυτό είχε σημαντική επίδραση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στον συνολικό πίνακα ευτυχίας η Φινλανδία παρέμεινε στην κορυφή για έκτη συνεχή χρονιά και το Αφγανιστάν παρέμεινε τελευταίο, θέση που κατείχε και πριν από την επιστροφή των Ταλιμπάν το 2021.

Πάντως, οι επικριτές τέτοιων ερευνών προειδοποιούν ότι οι ερωτηθέντες μπορεί να έχουν διαφορετικά πράγματα στο μυαλό τους απ’ ό,τι οι ερευνητές όταν απαντούν στις ερωτήσεις, γεγονός που καθιστά τις συνολικές συγκρίσεις δύσκολες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: