Πόσο καλό είναι ένα βασιλικό μωρό για τη βρετανική οικονομία;

Πόσο καλό είναι ένα βασιλικό μωρό για τη βρετανική οικονομία;

Οι βασιλικές γεννήσεις συμπίπτουν με καλές περιόδους για την οικονομία στο Ηνωμένο Βασίλειο.

του Τζον Κελ

Ο Δούκας και η Δούκισσα του Κέιμπριτζ, δηλαδή ο Ουίλιαμ και η Κέιτ, επιβεβαίωσαν δημοσίως ότι περιμένουν δεύτερο παιδί. Στο Fortune, βέβαια, δεν μας νοιάζουν τόσο τα ονόματα των μωρών, όσο τα οικονομικά δεδομένα. Θέσαμε λοιπόν το εξής ερώτημα: τι συμβαίνει στην οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου (Η.Β.) όταν γεννιούνται βασιλικά μωρά;

Και η απάντηση είναι ότι τα βασιλικά μωρά είναι είτε πολύ καλά για την οικονομία, είτε πολύ τυχερά.

Μελετήσαμε τις γεννήσεις 11 βασιλικών μωρών την περίοδο 1960-2013, δηλαδή πάνω από πέντε δεκαετίες βρετανικής οικονομικής ιστορίας. Ας αρχίσουμε με το πιο αξιοσημείωτο εύρημα: κανένα απ’ αυτά τα μωρά δεν γεννήθηκε σε περίοδο οικονομικής πτώσης. Το ΑΕΠ πάντα αυξήθηκε στα τρίμηνα κατά τα οποία γεννήθηκαν τα μωρά, σύμφωνα με δεδομένα από το Γραφείο Εθνικών Στατιστικών Δεδομένων του Η.Β.

Ποιος είχε το καλύτερο αποτέλεσμα; Ο Πρίγκιπας Ανδρέας, που γεννήθηκε στις 19 Φεβρουαρίου του 1960, είναι ο σαφής νικητής. Το ΑΕΠ στο πρώτο τέταρτο εκείνου του έτους αυξήθηκε κατά 2,5% – η καλύτερη επίδοση του έτους. Οι κόρες του, Πριγκίπισσες Βεατρίκη και Ευγενία, στάθηκαν επίσης τυχερές, εφόσον το ΑΕΠ κατά τα τρίμηνα των γεννήσεών τους αυξήθηκαν κατά 1,5% και 1,4% αντίστοιχα.

Οι δυο τους γεννήθηκαν στα δύο ισχυρότερα τρίμηνα που καταγράφηκαν στο Η.Β. σε μια περίοδο έξι ετών, από τις αρχές του 1988 μέχρι τις αρχές του 1994. Η Ευγενία γεννήθηκε λίγους μήνες προτού η βρετανική οικονομία αρχίσει να συρρικνώνεται για πέντε συνεχόμενα τρίμηνα.

Κάποια άλλα μωρά μόλις που πρόλαβαν! Η κόρη της Πριγκίπισσας Άννας, Ζάρα, γεννήθηκε αμέσως μετά από μια πτώση διάρκειας πέντε τριμήνων της βρετανικής οικονομίας στις αρχές της δεκαετίας του ’80. Και ο γιος του Πρίγκιπα Εδουάρδου, Τζέιμς, γεννήθηκε μόλις πριν φτάσει η παγκόσμια οικονομική κρίση στις ακτές του Η.Β.

Ο Πρίγκιπας Γεώργιος, το πιο πρόσφατο βασιλικό μωρό, είναι στην 8η θέση της λίστας. Και παρόλο που η ώθηση στις δαπάνες των καταναλωτών από τη γέννηση του Γεώργιου ανήρθε σε 392 εκατομμύρια δολάρια, αυτή η ώθηση είναι πολύ μικρή δεδομένου ότι το βρετανικό ΑΕΠ ανέρχεται σε 2,5 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Πάντως, η γέννηση του Γεώργιου συνέπεσε με άλλη μια καλή περίοδο για το Η.Β. Το ΑΕΠ έχει αυξηθεί επί έξι συναπτά τρίμηνα, και πλέον τα τωρινά επίπεδα ξεπερνούν εκείνα πριν την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση.

Διαβάστε ακόμη: 

Είναι επίσημο: Η Κέιτ Μίντλετον είναι έγκυος για δεύτερη φορά

Γιατί χαίρεται και γελά ο κόσμος στην Βρετανία;

It’s a boy – Royal Baby Mania