Πόσο «κόστισε» στις αγορές ο κοροναϊός- Ποιο ενεργητικό υποφέρει περισσότερο

Πόσο «κόστισε» στις αγορές ο κοροναϊός- Ποιο ενεργητικό υποφέρει περισσότερο
epa08162493 Visitors wearing masks stroll during the Chinese New Year celebrations in Yokohama Chinatown, near Tokyo, Japan, 25 January 2020. Visitors are celebrating the Chinese Lunar New Year, or Spring Festival, while a new coronavirus has infected more than 1,200 in China and abroad. Earlier today, Japan confirmed its third case of contamination. EPA/FRANCK ROBICHON Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η επιδημία του νέου κοροναϊού και η ταχύτατη εξάπλωση των κρουσμάτων έχουν πυροδοτήσει έντονη ανησυχία.

Έχοντας αντισταθεί σε εμπορικούς πολέμους, βρετανικές παλινωδίες, γεωπολιτικές εντάσεις και ζοφερά μακροοικονομικά στοιχεία, οι διεθνείς αγορές ετοιμάζονταν για ακόμη ένα έτος «υγιών» κερδών. Δεν είχαν όμως ίσως υπολογίσει τι θα γίνει…όταν «αρρωστήσει» η Κίνα. Η επιδημία του νέου κοροναϊού και η ταχύτατη εξάπλωση των κρουσμάτων έχουν πυροδοτήσει έντονη ανησυχία.

Σήμερα οι μετοχές ανακάμπτουν, καλύπτοντας ένα μικρό μέρος των απωλειών των προηγούμενων ημερών. Ωστόσο σύμφωνα με υπολογισμούς του Bloomberg από τις 20 Ιανουαρίου έχουν χάσει 1,5 τρισ. δολάρια από την αξία τους.

Οι μετοχές των μεταλλευτικών βιομηχανιών είναι εκείνες που έχουν πληγεί περισσότερο, αφού η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος αγοραστής πρώτων υλών παγκοσμίως. Σφυροκόπημα έχουν δεχθεί και οι τιμές ορισμένων εμπορευμάτων, με τον δείκτη Bloomberg Commdity Spot Index να παρουσιάζει στο ίδιο διάστημα απώλειες 4,5%.

Στον αντίποδα κερδισμένοι από τις εξελίξεις είναι τα ομόλογα, στα οποία στρέφονται οι επενδυτές που επιζητούν την ασφάλεια. Ο δείκτης Bloomberg Barclays για τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα έχει ενισχυθεί 1,3%, με τις τιμές να ενισχύονται και τις αποδόσεις να υποχωρούν. Σε χαμηλά τριών μηνών και οι αποδόσεις των ομολόγων της Ευρωζώνης.

Καθώς στην αγορά από την πρώτη στιγμή ξύπνησαν μνήμες από την περίοδο 2002-2003 και την έξαρση του ιού SARS, θα πρέπει να πούμε ότι τότε οι αμερικανικοί δείκτες μετοχών είχαν κάνει βουτιά 10% για να ανακάμψουν σταδιακά στη συνέχεια. Στην περίπτωσν του κοροναϊού είναι οι κινεζικές μετοχές που προς το παρόν έχουν υποστεί τόσο μεγάλες απώλειες, με τον  FTSE China A50 Index να έχει υποχωρήσει περισσότερο από 10% από τις 20 Ιανουαρίου.

Στην αγορά εμπορευμάτων η τιμή του πετρελαίου έχει κάνει βουτιά 9% και οδεύει προς τη χειρότερη μηνιαία πτώση από τον Μάιο. Χαλκός και σιδηρομετάλλευμα ακολουθούν σε απώλειες, ενώ ο χρυσός δικαιώνει τη φήμη του ως καταφύγιο σε περιόδους αναταραχής.

Στην αγορά συναλλάγματος το γιουάν υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα από τις αρχές του έτους, ενώ το γεν ενισχύθηκε σε υψηλά τριών εβδομάδων. Ενισχυμένο και το ελβετικό φράγκο που οδεύει προς την καλύτερη μηνιαία επίδοση από τον Μάιο.

Πηγή: Bloomberg