Πόσο πιθανό είναι να κολλήσει κάποιος Όμικρον δύο φορές;

Πόσο πιθανό είναι να κολλήσει κάποιος Όμικρον δύο φορές;
A man looks at his mobile phone in front of a mural on the esplanade of the Iztapalapa municipality in Mexico City during the COVID-19 health emergency and the return to the yellow epidemiological traffic light after the increase in coronavirus infections in the capital. (Photo by Gerardo Vieyra/NurPhoto) (Photo by Gerardo Vieyra / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Photo: AFP
Μπορεί να εμφανιστούν επαναμολύνσεις, αλλά φαίνεται να είναι σπάνιες και όχι επικίνδυνες.

του Grady McGregor

Υπάρχουν ορισμένες ανεπιβεβαίωτες ενδείξεις ότι κάποιος μπορεί να κολλήσει Όμικρον δύο φορές και πιθανώς να μολυνθεί με τη νέα υπο-παραλλαγή BA.2 της Όμικρον λίγο μετά τη μόλυνση με το αρχικό στέλεχος BA.1. Αλλά οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι τέτοιες επαναμολύνσεις εμφανίζονται σπάνια, ειδικά σε σύντομο χρονικό διάστημα, και μπορεί να υπερεκτιμηθούν ως αποτέλεσμα λάθους των διαγνωστικών τεστ.

Καθώς οι κυβερνήσεις στρέφονται στη «ζωή μαζί με τον ιό», η δυνατότητα της Όμικρον να μολύνει εκ νέου ασθενείς με COVID-19 θα μπορούσε να αλλάξει τη διάρκεια και την κατάληξη της επιδημίας του κορονοϊού. Ωστόσο, τα μέχρι στιγμής στοιχεία δείχνουν ότι οι επαναμολύνσεις είναι τόσο σπάνιες που λογικά δεν πρόκειται να διαταράξουν τα σχέδια των αξιωματούχων να ανοίξουν ξανά τις οικονομίες χωρίς μάσκες και άλλα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης, καθώς ο φόρτος των κρουσμάτων COVID αρχίζει να υποχωρεί.

«Οι άνθρωποι μολύνονται ξανά αμέσως μετά τη μόλυνση από την Όμικρον», έγραψε στο Twitter ο Yaneer Bar-Yam, πρόεδρος του Ινστιτούτου Complex Systems της Νέας Αγγλίας. Ο Yaneer επεσήμανε τόσο τα ανεπιβεβαίωτα στοιχεία περιστατικών επαναμόλυνσης όσο και ένα προσχέδιο μιας νέας ιατρικής μελέτης που δείχνει ότι η ανοσία από λοιμώξεις Όμικρον μπορεί να μην είναι τόσο ισχυρή όσο η ανοσία από άλλες παραλλαγές όπως η Δέλτα.

Αλλά οι επιστήμονες πιστεύουν ότι οι επαναμολύνσεις μπορεί να συμβαίνουν σε υψηλότερα ποσοστά όταν οι άνθρωποι νοσούν ασυμπτωματικά ή ήπια κατά την πρώτη τους λοίμωξη από την Όμικρον.

Οι επιστήμονες ενδέχεται να έχουν σύντομα περισσότερα δεδομένα για το στέλεχος BA.2, της Όμικρον καθώς φαίνεται περίπου 34% πιο μολυσματικό από το αρχικό στέλεχος BA.1 και ανταγωνίζεται το BA.1 σε μέρη όπως η Δανία, η Νότια Αφρική και οι Η.Π.Α.

Ωστόσο, ορισμένοι ερευνητές προειδοποιούν ότι οι ειδικοί μπορεί να υπερεκτιμούν την πιθανότητα επαναμολύνσεων ως αποτέλεσμα των επιπλοκών των διαγνωστικών τεστ.

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ ορίζουν την επαναμόλυνση ως λοίμωξη που συμβαίνει αφού κάποιος έχει προσβληθεί από τη νόσο, έχει αναρρώσει και στη συνέχεια βρεθεί θετικός περισσότερες από 90 ημέρες μετά την πρώτη μόλυνση. Ο ορισμός καλύπτει το ενδεχόμενο κάποιος να βρεθεί θετικός εβδομάδες ή μήνες αφότου είναι μολυσματικός ή συμπτωματικός, είπε η Δρ. Shira Doron, επιδημιολόγος στο νοσοκομείο Tufts Medical Center, στη θυγατρική του NBC στη Βοστώνη.

Ο Fauci είπε αυτή την εβδομάδα ότι, παρότι οι ΗΠΑ είναι αντιμέτωπες με ρεκόρ μολύνσεων, η χώρα βρίσκεται στο δρόμο της εξόδου από την «πλήρη πανδημική φάση του COVID-19». Και προσέθεσε ότι δεν πιστεύει πως οι επαναμολύνσεις αποτελούν κίνδυνο για την επιστροφή στην κανονικότητα.

Πηγή: fortune.com