Πόσο θα κοστίσει το rebranding του Ηνωμ. Βασιλείου αν η Σκωτία πει αντίο;

Πόσο θα κοστίσει το rebranding του Ηνωμ. Βασιλείου αν η Σκωτία πει αντίο;

Μία απόφαση των Σκοτσέζων υπέρ της ανεξαρτησίας τους μεταφράζεται στη μεγαλύτερη και ακριβότερη προσπάθεια αλλαγής ονόματος στην ιστορία.

Αν η Σκωτία ψηφίσει σήμερα υπέρ της ανεξαρτησίας της από το Ηνωμένο Βασίλειο, τα υπόλοιπα συστατικά μέρη -Αγγλία, Ουαλία και Βόρεια Ιρλανδία- θα βρεθούν προ πολλών και μεγάλων αποφάσεων. Μία απ’ αυτές θα είναι το πώς να ονομάσουν τη μικρότερη ένωση κρατών που θα δημιουργηθεί, και ήδη έχει αρχίσει μια συζήτηση ως προς το αν η σημαία του Ην. Βασιλείου θα πρέπει να αλλάξει για να αφαιρεθεί το μπλε της Σκωτίας.

Ιδού τέσσερα πράγματα που μπορεί ν’ αλλάξουν και ένα που δεν πρόκειται ν’ αλλάξει με τίποτα:

Η Σημαία της Κοινοπολιτείας (The Union Jack)
Μια έρευνα γνώμης από το Flag Institute έδειξε ότι 65% των συμμετεχόντων ελπίζουν ότι η βρετανική σημαία θα αλλάξει αν η Σκωτία εγκαταλείψει την Ένωση. Αυτό θα μπορούσε να κοστίσει πολλά χρήματα σε επιχειρήσεις και οργανισμούς που ενσωματώνουν τη σημαία στα λογότυπά τους. Αλλά η επιλογή μιας νέας σημαίας μπορεί να γίνει φτηνά, λέει ο ψυχολόγος καταναλωτικής αναγνωρισιμότητας Τζόναθαν Γκαμπάι. «Θα γλίτωνα το κόστος επανασχεδιασμού του λογοτύπου διοργανώνοντας έναν διαγωνισμό για φοιτητές καλών τεχνών στη Βρετανία». Αυτό ίσως απαιτήσει ένα κονδύλι μόλις 2 εκατ. λιρών.

Σουβενίρ
Η βιομηχανία σουβενίρ που πουλάει φτηνά στυλό και αρκουδάκια με την τωρινή βρετανική σημαία σε τουρίστες ίσως λάβει μια νέα ώθηση αν η Σκωτία εγκαταλείψει το Ην. Βασίλειο (Η.Β.). Ο Τζοσούα Μπάμφιλντ, διευθυντής του Κέντρου Έρευνας Λιανικής του Η.Β., προβλέπει ότι αν αλλαχθεί η σημαία, τότε οι άνθρωποι θα σπεύσουν να προμηθευθούν τα νέα σουβενίρ. Υπολογίζει μάλιστα ότι ετησίως, η εν λόγω βιομηχανία πουλά μπιχλιμπίδια αξίας 200 εκατ. λιρών.

Διαβατήρια
Το Γραφείο Διαβατηρίων αρνήθηκε να εκτιμήσει κατά πόσο οι Βρετανοί θα χρειαστούν εκ νέου σχεδιασμένα διαβατήρια αν η Σκωτία εγκαταλείψει το Η.Β. Με κόστος 72,50 λιρών ανά διαβατήριο, ο λογαριασμός για την αλλαγή των διαβατηρίων 59 εκατομμυρίων πολιτών εκτός Σκωτίας θα μπορούσε να αγγίξει τις 4,2 δισ. λίρες.

Εν τω μεταξύ, οι Σκωτσέζοι ίσως κληθούν να πληρώσουν ακόμα περισσότερο για νέα διαβατήρια, αν θελήσουν να παραμείνουν κομμάτι της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ). Σύμφωνα με την ΕΕ, όλα τα διαβατήρια πρέπει να περιλαμβάνουν ειδική τεχνολογία δακτυλικών αποτυπωμάτων. Το Η.Β. είχε καταφέρει να εξαιρεθεί απ’ τον συγκεκριμένο κανόνα.

Κυβέρνηση
Οι επίσημες κυβερνητικές υπηρεσίες σε όλη τη χώρα θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν υψηλά κόστη rebranding αν η Σκωτία αποφασίσει να φύγει και το ακρωνύμιο UK (ΗΒ) πάψει να χρησιμοποιείται. Θα απαιτηθούν νέα επίσημα φύλλα χαρτιού, νέες ιστοσελίδες, νέο επικοινωνιακό υλικό, νέες σφραγίδες – και οι φορολογούμενοι θα πληρώσουν τον λογαριασμό. Για παράδειγμα, η υπηρεσία συνόρων του Η.Β. ίσως χρειαστεί νέα σήματα και στολές για τις χιλιάδες του προσωπικού της. Και οι εταιρείες που θα πρέπει να αλλάξουν την ονομασία τους ή και ολόκληρο το brand name τους θα κληθούν να πληρώσουν τουλάχιστον 250.000 λίρες η καθεμία. 

Εθνικός ύμνος
Εδώ δεν υπάρχει καμία ανάγκη για αλλαγή. Ο παραδοσιακός ύπνος God save the Queen δεν αναφέρει τη Σκωτία στους στίχους που χρησιμοποιούνται παραδοσιακά σε όλη τη χώρα. Και ο στίχος που αναφέρεται στη συντριβή των «απείθαρχων Σκωτσέζων» δεν έχει τραγουδηθεί εδώ και πολλές γενιές.

Διαβάστε ακόμη:

Μπορεί να γίνει η Σκωτία η… Σαουδική Αραβία του βορρά;

Μπορεί η ενωμένη Ευρώπη να αντέξει τον «πυρετό» της αυτονομίας;

Τράπεζες και ΔΝΤ τάσσονται κατά της ανεξαρτητοποίησης της Σκωτίας