Πόσο θα κρατήσει το ράλι ανόδου για τις αναδυόμενες αγορές

Πόσο θα κρατήσει το ράλι ανόδου για τις αναδυόμενες αγορές

Οι μετοχές στις αναδυόμενες αγορές είχαν βρεθεί «στο κόκκινο». Όμως, τα πράγματα φαίνεται να αλλάζουν.

Οι αναδυόμενες αγορές έχουν βρεθεί εν μέσω αναταράξεων τα τελευταία πέντε χρόνια. Στα τέσσερα απ’ αυτά, οι μετοχές στις αναδυόμενες αγορές είχαν βρεθεί «στο κόκκινο». Όμως, τα πράγματα φαίνεται να αλλάζουν.

Ένας βασικός δείκτης μετοχών για αναδυόμενες αγορές, ο MSCI, έχει ανέβει κατά 6.5% φέτος. Αυτή η επίδοση είναι σαφώς καλύτερη εκείνης των ευρωπαϊκών και αμερικανικών αγορών. Οι αγορές του Μεξικού, της Βραζιλίας και της Νότιας Αφρικής ανεβαίνουν φέτος. Πέρυσι, η πτώση τους άγγιζε διψήφιο ποσοστό.

Ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι ότι πολλοί παράγοντες που οδήγησαν στην πτώση αρχίζουν να αντιστρέφονται.

«Η πρόσφατη ανάκαμψη ύστερα από ένα άσχημο εξάμηνο αντανακλά την υποχώρηση των ανησυχιών σχετικά με την παγκόσμια οικονομία» λέει ο Τσαρλς Κόλινς, επικεφαλής οικονομολόγος στο Ινστιτούτο Διεθνών Χρηματοοικονομικών.

Πολλές αναδυόμενες αγορές, όπως η Βραζιλία και η Νότια Αφρική, εξαρτώνται από τη ζήτηση από την Κίνα για να αναπτυχθούν. Από το 2011, η οικονομία της Κίνας έχει επιβραδυνθεί, πλήττοντας τις προοπτικές ανάπτυξης στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Η πτώση των τιμών των βασικών προϊόντων και η ανησυχία γύρω από την αύξηση των επιτοκίων έχει επιταχύνει τη φυγή ρευστού από τις αναδυόμενες αγορές τα τελευταία χρόνια. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Διεθνών Χρηματοοικονομικών, μόνο πέρυσι οι επενδυτές έβγαλαν 750 δισεκατομμύρια δολάρια εκτός των αναδυόμενων αγορών.

Τι τροφοδοτεί λοιπόν την ανάκαμψη των μετοχών στις αναδυόμενες αγορές;

1. Οι τιμές για βασικά προϊόντα όπως το πετρέλαιο, ο σίδηρος και η σόγια έχουν πάψει να πέφτουν και, για την ακρίβεια, αυξάνονται. Από το χαμηλό της 11ης Φεβρουαρίου, οι τιμές του πετρελαίου έχουν αυξηθεί κατά 54%. Παρόμοια τάση ακολουθούν και οι τιμές χαλκού και σιδήρου. Αυτά είναι θαυμάσια νέα για τις αναδυόμενες αγορές, πολλές εκ των οποίων εξαρτώνται από βασικά προϊόντα για την ανάπτυξή τους.

2. Οι φόβοι έχουν καταλαγιάσει σχετικά με την οικονομική επιβράδυνση της Κίνας και την απώλεια αξίας του νομίσματός της.

3. Τα επιτόκια δεν αυξάνονται όπως αναμενόταν. Αυτό απομακρύνει την πίεση προς τις αναπτυσσόμενες χώρες, κάποιες εκ των οποίων πρέπει να αποπληρώσουν το χρέος τους σε δολάρια ή ευρώ.

4. Το δολάριο ΗΠΑ αυξήθηκε έναντι πολλών άλλων νομισμάτων πέρυσι. Φέτος, όμως, κάποια από τα νομίσματα αναδυόμενων αγορών αυξάνονται σε αξία έναντι του δολαρίου.

5. Τέλος, ένας άλλος βασικός παράγοντας είναι το γεγονός ότι οι μετοχές στις αναδυόμενες αγορές είναι φτηνότερες από τις μετοχές στις ΗΠΑ.

Το πραγματικό ερώτημα, φυσικά, είναι κατά πόσο αυτό το ράλι των μετοχών θα παραμείνει ή θα αποδειχθεί προσωρινό. Παρά τις ανησυχίες γύρω απ’ την επιβράδυνση στην Κίνα και τη συνέχιση ή μη της ανάκαμψης των τιμών βασικών προϊόντων, κάποιοι ειδικοί παραμένουν αισιόδοξοι:

«Πιστεύουμε ότι οι χρηματοοικονομικές αγορές στις αναδυόμενες αγορές θα συνεχίσουν να έχουν θετικές επιδόσεις» επισημαίνει ο Τζον Χίγκινς, επικεφαλής οικονομολόγος στην εταιρεία ερευνών Capital Economics.