Πότε αναμένεται το «πράσινο φως» για τον εμβολιασμό των εφήβων

Πότε αναμένεται το «πράσινο φως» για τον εμβολιασμό των εφήβων
epa08931348 The coronavirus vaccine from the German company CureVac is investigated in the Amsterdam UMC hospital, in Amsterdam, The Netherlands, 11 January 2021. The hospital is looking for two thousand volunteers for research into this vaccine, in which the vaccine or a placebo is administered. EPA/JEROEN JUMELET Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την κυβερνητική εκπρόσωπο, Αριστοτελία Πελώνη, ο εμβολιασμός των παιδιών μπορεί να ξεκινήσει άμεσα εφόσον δοθεί το «πράσινο φως» από την Επιτροπή.

Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται η έγκριση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών για τον εμβολιασμό παιδιών ηλικίας από 15-17 ετών, όπως γνωστοποίησε ο καθηγητής Παιδιατρικής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμβολιασμών, Γιώργος Χρούσος.

Όπως σημείωσε, η έγκριση αναμένεται πολύ σύντομα, ενδεχομένως ακόμα και την Τρίτη.

«Σίγουρα στο εγγύς μέλλον, εντός του Ιουλίου, πιθανώς και την ερχόμενη Τρίτη, θα εγκριθούν οι εμβολιασμοί για παιδιά μεταξύ 15-17 ετών και αργότερα ίσως και για μικρότερες ηλικίες», ανέφερε μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την κυβερνητική εκπρόσωπο, Αριστοτελία Πελώνη, ο εμβολιασμός των παιδιών μπορεί να ξεκινήσει άμεσα εφόσον δοθεί το «πράσινο φως» από την Επιτροπή. Αναμένουμε επίσημη απόφαση από την επιτροπή, όπως κάνουμε πάντα», σημείωσε στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών της Πέμπης, προσθέτοντας ότι οι εμβολιασμοί μπορούν να ξεκινήσουν άμεσα. «Επιχειρησιακά υπάρχει η δυνατότητα», όπως είπε.

Ο κ.Χρούσος τόνισε για τους εφήβους ότι είναι καλό να εμβολιαστούν, καθώς δε διαφέρουν πολύ από τους νέους 18-20 ετών, διότι κινούνται, πάνε σχολείο κλπ.

Όπως επίσης εξήγησε, θα δοθεί ότι προτεραιότητα στους εφήβους με υποκείμενα νοσήματα ενώ επανέλαβε πως η Επιτροπή ενδέχεται  να συστήσει και τον εμβολιασμό παιδιών ηλικίας 12-15 ετών που ανήκουν σε αυτή την κατηγορία.

Ο κ. Χρούσος εμφανίστηκε επίσης καθησυχαστικός αναφορικά με τον εμβολιασμό των εφήβων προτρέποντας τους γονείς να μην ανησυχούν καθώς τα εμβόλια έχουν δοκιμαστεί στις ηλικίες 12-15 ετών, είναι ασφαλή και δεν παρουσιάζουν επιπλοκές.

Διευκρινίζοντας, τέλος, πως τα παιδιά θα εμβολιασθούν με το εμβόλιο της Pfizer, το οποίο είναι το μόνο διαθέσιμο για αυτές τις ηλικίες, έδωσε το παράδειγμα των ΗΠΑ όπου χιλιάδες παιδιά έχουν εμβολιαστεί και πήγαν όλα καλά.

Σημείωσε, ωστόσο, ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί κάποια ανεπιθύμητη παρενέργεια, αν και συμβαίνει πάρα πολύ σπάνια.