Πότε θα επιστρέψουν οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες

Πότε θα επιστρέψουν οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες

Μετά και την νέα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ανοίγει ο δρόμος σύμφωνα με την Alpha Bank. 

Οι οικονομικοί αναλυτές της Alpha Bank στο εβδομαδιαίο οικονομικό δελτίο της τράπεζας επισημαίνουν ότι μετά την την ολοκλήρωση και της νέας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και την ταχεία αύξηση της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στο μετοχικό τους κεφάλαιο, είναι θέμα χρόνου να υπάρξει επάνοδος των ιδιωτικών καταθέσεων στο τραπεζικό σύστημα.

Επίσης, η ενίσχυση του ρυθμού ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας και η περαιτέρω βελτίωση του οικονομικού κλίματος που εκτιμάται ότι θα σημειωθούν κατά το 2014, αναμένεται να συμβάλουν στην αύξηση του ρυθμού επανόδου των καταθέσεων, προσθέτουν.

Οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα αυξήθηκαν τον Μάρτιο του 2014 κατά 450 εκατ. ευρώ σε μηνιαίες συναλλαγές (+0,3%), ενώ από τον Δεκέμβριο του 2013 μειώθηκαν κατά 2,2 δισ. ευρώ. Επίσης σε ετήσια βάση παρουσίασαν μείωση κατά -1,5% τον Μάρτιο του 2014, έναντι μείωσης κατά -1,2% τον Μάρτιο του 2013.

Η σχετικά μικρή ροή των ιδιωτικών καταθέσεων στο πρώτο τρίμηνο του 2014, εκτιμούν οι αναλυτές της Alpha Bank συνδέεται, εκτός των άλλων και με τον περιορισμό των χορηγήσεων, καθώς όταν μία τράπεζα χορηγεί ένα νέο δάνειο ανοίγεται κατά κανόνα τραπεζικός λογαριασμός υπέρ του δανειολήπτη στον οποίο πιστώνεται το προϊόν του δανείου. Αντίθετα, σε περίπτωση αποπληρωμής δανείων, τα οποία τα τελευταία έτη ως και σήμερα υπερβαίνουν τις εκταμιεύσεις νέων δανείων, το υπόλοιπο των καταθέσεων επηρεάζεται αρνητικά.

Από το τέλος του Ιουνίου του 2012 ως το τέλος Μαρτίου του 2014 είχαν επιστραφεί στο τραπεζικό σύστημα καταθέσεις ύψους 10 δισ. ευρώ (15,6 δισ. ευρώ από τα μέσα Ιουνίου 2012). Οι καταθέσεις ιδιωτών έχουν αυξηθεί, έναντι του απογείου της κρίσης κατά +10,7%.

Διαβάστε περισσότερα: 

Alpha Bank: Υψηλό το ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα

Επέστρεψαν περίπου 500 εκατ. ευρώ στις καταθέσεις τον Μάρτιο