ΠΟΥ: Η Covid θα μεταλλάσσεται όπως η γρίπη και θα μείνει μαζί μας για πάντα

«Πολλοί υποστηρίζουν ότι θα εξαλείψουμε τον ιό», είπε ο δρ Ράιαν. «Όχι, αυτό, μάλλον, δεν θα συμβεί, είναι πολύ, πολύ απίθανο»

Η Covid-19 είναι πιθανό «να μείνει μαζί μας για πάντα» καθώς ο ιός συνεχίζει να μεταλλάσσεται σε μη εμβολιασμένες χώρες σε όλο τον κόσμο και οι ελπίδες για την εξάλειψή του μειώνονται, δήλωσαν σήμερα  8 Σεπτεμβρίου αξιωματούχοι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

«Νομίζω ότι αυτός ο ιός θα μείνει μαζί μας για πάντα και θα εξελίσσεται όπως ο ιός της γρίπης, για να γίνει ένας από τους πολλούς ιούς που μας επηρεάζουν» δήλωσε ο δρ Μάικ Ράιαν, εκτελεστικός διευθυντής του προγράμματος έκτακτης ανάγκης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Αξιωματούχοι στον παγκόσμιο οργανισμό υγείας έχουν πει στο παρελθόν ότι τα εμβόλια δεν εγγυώνται πως ο κόσμος θα απαλλαγεί από την Covid-19. Αρκετοί ειδικοί και κορυφαίοι επιστήμονες στον τομέα της υγείας, συμπεριλαμβανομένου του επικεφαλής ιατρικού συμβούλου του Λευκού Οίκου, δρος Anthony Fauci, αλλά και του Stephane Bancel, διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας ανάπτυξης εμβολίων Covid Moderna, έχουν προειδοποιήσει ότι ο κόσμος θα ζει για πάντα με τον κορωνοϊό, όπως και η γρίπη.

«Πολλοί υποστηρίζουν ότι θα εξαλείψουμε τον ιό», είπε ο δρ Ράιαν. «Όχι, αυτό, μάλλον, δεν θα συμβεί, είναι πολύ, πολύ απίθανο».

Εάν ο κόσμος είχε λάβει μέτρα εγκαίρως για να σταματήσει η εξάπλωση του ιού, η κατάσταση σήμερα θα μπορούσε να ήταν πολύ διαφορετική, συνέχισαν οι αξιωματούχοι του ΠΟΥ.

«Είχαμε μια ευκαιρία στην αρχή αυτής της πανδημίας», δήλωσε την Τρίτη η Μαρία Βαν Κέρχοβ. «Αυτή η πανδημία δεν έπρεπε να είναι τόσο άσχημη κατέληξε».