ΠΟΥ: Η τρίτη δόση και η εμβολιαστική ανισότητα θα παρατείνουν την πανδημία  

ΠΟΥ: Η τρίτη δόση και η εμβολιαστική ανισότητα θα παρατείνουν την πανδημία  
epa08364179 The logo and building of the World Health Organization (WHO) headquarters in Geneva, Switzerland, 15 April 2020. US President Donald Trump announced that he has instructed his administration to halt funding to the WHO. The American president criticizes the World Health Organization for its mismanagement of the Coronavirus pandemic Covid-19. EPA/MARTIAL TREZZINI Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Του Christiaan Hetzner

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κάλεσε τις κυβερνήσεις των βιομηχανικών κρατών να θέσουν μορατόριουμ στον εμβολιασμό των υγιών ενηλίκων με αναμνηστικές δόσεις, και αντ’ αυτού να δωρίσουν αυτά τα εμβόλια σε φτωχότερες χώρες, προειδοποιώντας ότι η ανισότητα των εμβολίων θα μπορούσε να παρατείνει την πανδημία και να οδηγήσει άσκοπα σε περαιτέρω θανάτους.

Μόνο περίπου το 5% του πληθυσμού στις χώρες με χαμηλό εισόδημα είναι πλήρως εμβολιασμένο. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα 20 πλουσιότερα κράτη του κόσμου έχουν συγκεντρώσει το 80% της προμήθειας εμβολίων για τον εαυτό τους, σύμφωνα με τον οργανισμό του ΟΗΕ. Εάν τα εμβόλια είχαν διανεμηθεί δίκαια, ο ΠΟΥ εκτιμά ότι τα κράτη-μέλη του θα είχαν ήδη επιτύχει τον στόχο του για το τέλος του έτους, δηλαδή τον εμβολιασμό του 40% του πληθυσμού τους, τον Σεπτέμβριο.

Ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ Tedros Ghebreyesus ζήτησε το μορατόριουμ των αναμνηστικών εμβολίων να διαρκέσει μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους για να αντιμετωπιστεί μια «επίμονη και βαθιά ανισότητα» στην πρόσβαση στο εμβόλιο. Ο οργανισμός του ΟΗΕ έχει θέσει ως στόχο τον εμβολιασμό του 70% του παγκόσμιου πληθυσμού μέχρι τα μέσα του επόμενου έτους, στόχος που φαίνεται όλο και πιο απρόσιτος.

«Καμία χώρα δεν μπορεί να επισπεύσει την έξοδο από την πανδημία», δήλωσε ο Ghebreyesus στους δημοσιογράφους την Πέμπτη.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι μια εκτεταμένη εκστρατεία αναμνηστικού εμβολιασμού στον ανεπτυγμένο κόσμο μπορεί να δημιουργήσει διαταραχές εφοδιασμού που θα διαρκέσουν πολλούς μήνες. Ως εκ τούτου, πρέπει να δοθεί ύψιστη προτεραιότητα στον εμβολιασμό των ομάδων υψηλού κινδύνου στον υπόλοιπο κόσμο, ανέφερε ο ΠΟΥ σε ανακοίνωσή του την Τετάρτη. 

«Είναι ειλικρινά δύσκολο να κατανοήσουμε πώς ένα χρόνο μετά τη χορήγηση των πρώτων εμβολίων, τρεις στους τέσσερις εργαζομένους στον τομέα της υγείας στην Αφρική παραμένουν ανεμβολίαστοι», δήλωσε ο γενικός διευθυντής.

Φέτος, 3,5 εκατομμύρια άνθρωποι χάθηκαν από τον COVID-19, σύμφωνα με τον ΠΟΥ – ξεπερνώντας τον αριθμό των θανάτων από τον ιό HIV, την ελονοσία και τη φυματίωση μαζί για το 2020.

«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η άδικη κατανομή αυτών των εμβολίων έχει κοστίσει πολλές ζωές», πρόσθεσε.

Οι πλούσιες βιομηχανικές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, της Γερμανίας και του Ηνωμένου Βασιλείου, έχουν παροτρύνει τους πληθυσμούς τους να λάβουν ένα αναμνηστικό εμβόλιο, καθώς η ταχέως εξελισσόμενη μετάλλαξη Όμικρον σαρώνει τμήματα της Ευρώπης και των Ηνωμένων Πολιτειών. Ως απάντηση στην Όμικρον, η πρόσληψη αναμνηστικών εμβολίων στα ευρωπαϊκά κράτη έχει εκτοξευθεί στα ύψη.

Το Ισραήλ, εντωμεταξύ, έχει αρχίσει να προετοιμάζει ομάδες υψηλού κινδύνου για μια τέταρτη δόση, με τον Γερμανό υπουργό Υγείας Karl Lauterbach να υποστηρίζει ότι η χώρα του θα πρέπει να προετοιμαστεί να κάνει το ίδιο. Συγκριτικά, καμία χώρα χαμηλού εισοδήματος δεν έχει ακόμη εισαγάγει παρόμοιο πρόγραμμα αναμνηστικού εμβολιασμού.

Ο οργανισμός του ΟΗΕ εκτίμησε ότι περίπου το ένα πέμπτο όλων των εμβολίων COVID-19 που χορηγούνται τώρα παγκοσμίως χρησιμοποιούνται για την ενίσχυση της ανοσίας ή τον εμβολιασμό με πρόσθετη δόση. Ωστόσο, τα γενικά προγράμματα αναμνηστικών εμβολίων θα επιδεινώσουν την ανισότητα των εμβολίων και θα παρατείνουν την κρίση, κατέληξε ο ΠΟΥ.

«Το 2022 πρέπει να σημάνει το τέλος της πανδημίας του COVID-19», κατέληξε ο Ghebreyesus.