Που είναι ο Κιμ;

Που είναι ο Κιμ;
Photo:

Ερωτηματικά προκαλεί διεθνώς η παρατεταμένη απουσία του ηγέτη της Βορείου Κορέας από τον δημόσιο βίο.

Πέντε εβδομάδες χωρίς σημεία ζωής από τον ηγέτη της Βορείου Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν και η απουσία του έχει πυροδοτήσει διάφορα σενάρια σχετικά με το τί μπορεί να έχει απογίνει, ενώ στο «σκοτάδι» φαίνεται πως βρίσκονται και οι μυστικές υπηρεσίες του πλανήτη, καθώς δεν υπάρχουν αποδείξεις για το τί συνέβη με τον άλλοτε πανίσχυρο άνδρα του «κλειστού» ολοκληρωτικού καθεστώτος.

Πρώην και νυν αξιωματούχοι που, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, έχουν «κατασκοπεύσει το έθνος για λογαριασμό των ΗΠΑ και της Σεούλ», μοιάζουν ανήμποροι να εξηγήσουν τη μακρά διάρκεια της απουσίας του από τον δημόσιο βίο εδώ και πέντε εβδομάδες.

Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Βόρειας Κορέας δεν έδωσαν καμία ένδειξη ότι ο Κιμ εμφανίστηκε την περασμένη Παρασκευή στην επέτειο της ίδρυσης του κυβερνώντος Εργατικού Κόμματος, εκδήλωση στην οποία παραδοσιακά συμμετέχει ο Βορειοκορεάτης ηγέτης.

Ο Κιμ επίσης φαίνεται πως δεν επισκέφθηκε και το μαυσωλείο όπου βρίσκονται οι σοροί του πατέρα και του παππού του, όπως είχε κάνει τα προηγούμενα δύο χρόνια, σύμφωνα με το νοτιοκορεατικό πρακτορείο Yonhap, το οποίο επεσήμανε έλλειψη επίσημων αναφορών από τη Πιονγκγιάνγκ.

«Λάδι στη φωτιά» ρίχνουν και τα βίντεο που κυκλοφόρησαν από τις τελευταίες δημόσιες εμφανίσεις του Κιμ, στα οποία ο νεαρός ηγέτης της Βορείου Κορέα εμφανίζεται να κουτσαίνει. Σύμφωνα με τις φήμες, ο Κιμ φέρεται να πάσχει από ουρική αρθρίτιδα ή να έχει σπασμένους αστραγάλους, ενώ διεθνείς αναλυτές τονίζουν πως και οι πρόγονοί του δεν είχαν καλή φυσική κατάσταση.

Οι ΗΠΑ, η Ν. Κορέα και η Κίνα, ο μεγαλύτερος σύμμαχος των Βορειο-κορεατών, προσπάθησαν να εντοπίσουν στο εσωτερικό της χώρας κάποια ασυνήθιστη στρατιωτική δραστηριότητα που να φανερώνει ενδείξεις πολιτικής αστάθειας, όπως πραξικόπημα ή απόπειρα δολοφονίας. Ωστόσο, οι αμερικανικές και νοτιοκορεατικές στρατιωτικές πηγές τόνισαν ότι δεν έχουν δει κάποιες μη κανονικές ή αξιοσημείωτες αλλαγές στον Κορεατικό Λαϊκό Στρατό, ώστε να υποστηριχθούν αυτά τα σενάρια.

Το σύστημα της χώρας, που επινοήθηκε από τον ιδρυτή της χώρας Κιμ Ιλ Σουνγκ, παππού του Κιμ Γιονγκ Ουν, και τελειοποιήθηκε από τον Κιμ Γιονγκ Ιλ, «σχεδιάστηκε για να αποτρέπει τις συνωμοσίες και τα πραξικοπήματα», εξήγησε στο Bloomberg ο Ντέιβιντ Μάξγουελ, αναπληρωτής διευθυντής του Κέντρου Σπουδών για την Ειρήνη και την Ασφάλεια του Πανεπιστημίου Τζορτζτάουν στην Ουάσινγκτον.

Ο περίγυρος του Κιμ επιδεικνύει την απόλυτη πίστη του στον εκάστοτε ηγέτη, καθιστώντας επίσης αδύνατο για τις ξένες μυστικές υπηρεσίες να βρουν πρόθυμους πληροφοριοδότες. Αντίθετα, πληροφορίες που συλλέγονται για τη χώρα βασίζονται κυρίως σε εικόνες που έχουν ληφθεί από δορυφόρους, λένε αξιωματούχοι που μίλησαν υπό το καθεστώς ανωνυμίας.

«Ακόμη κι αν η Κίνα, η Νότια Κορέα και οι ΗΠΑ μπορούσαν να διεισδύσουν με ανθρώπινο προσωπικό μυστικών υπηρεσιών, θα ήταν ικανοί να παίρνουν μόνο επιφανειακές πληροφορίες για τη χώρα», λέει ο Μάξγουελ. «Είναι πολύ δύσκολο για μας να ξέρουμε τι σκέφτεται ο Κιμ Γιονγκ Ουν, τι κάνει, ακόμη και το πού είναι, ακόμη και να αποκτήσουμε εικόνα για τις προθέσεις του».

Όπως υπενθυμίζει το άρθρο, η ισχυρότερη ένδειξη για την αδιαφάνεια της Βόρειας Κορέας ήταν όταν τον Δεκέμβριο του 2011 ο θάνατος του Κιμ Γιονγκ Ιλ, πατέρα του νυν ηγέτη, από καρδιακή προσβολή είχε αποκρυφθεί από τον κόσμο για δύο ημέρες προτού τα κρατικά μέσα ενημέρωσης ανακοινώσουν την είδηση. Εάν ο νεαρός Κιμ έχει έναν αιφνίδιο θάνατο, τότε το διακύβευμα είναι μεγαλύτερο γιατί δεν υπάρχει ξεκάθαρος δρόμος για τη διαδοχή του. Δεν υπάρχουν αναφορές από τα κρατικά μέσα για το αν ο Κιμ και η σύζυγός του Ρι έχουν παιδιά μαζί.

Αυτό αυξάνει την πιθανότητα ισχυρών προσώπων του στρατού να αναλάβουν την εξουσία και να διεκδικήσουν το δικαίωμα της ηγεσίας που έχει καλλιεργήσει η δυναστεία των Κιμ.