Πού και πώς θα γίνει μείωση φόρου για ιδιοκτήτες ακινήτων – Τι θα γίνει με τις φοιτητικές εστίες

Πού και πώς θα γίνει μείωση φόρου για ιδιοκτήτες ακινήτων – Τι θα γίνει με τις φοιτητικές εστίες
Photo: pixabay.com
Οι ελαφρύνσεις πρόκειται να είναι στοχευμένες για τους ιδιοκτήτες ακινήτων, ενώ από σήμερα ξεπαγώνει το πρόγραμμα της Golden Visa, το οποίο είχε διακοπεί τις τελευταίες εβδομάδες λόγω της κρίσης του κορωνοϊού.

Μέτρα ελάφρυνσης των ιδιοκτητών ακινήτων που πλήττονται από τη μείωση των ενοικίων κατά 40% προανήγγειλε το υπουργείο Οικονομικών. Μάλιστα ο υφυπουργός Δημοσιονομικής Πολιτικής Θεόδωρος Σκυλακάκης διευκρίνισε ότι η ελάφρυνση των ιδιοκτητών θα είναι κλιμακωτή, ανάλογη του πλήγματος που δέχεται ο καθένας, αναφέροντας ωστόσο ότι δεν θα παραταθεί περαιτέρω το μέτρο της μείωσης των ενοικίων. Οι ελαφρύνσεις θα είναι στοχευμένες για τους ιδιοκτήτες ακινήτων, ενώ από σήμερα ξεπαγώνει το πρόγραμμα της Golden Visa, το οποίο είχε διακοπεί τις τελευταίες εβδομάδες λόγω της κρίσης του κορωνοϊού.

Επίσης το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε χθες ότι επεκτείνεται και στα φοιτητικά ενοίκια η έκπτωση 40%, επιβεβαιώνοντας σχετικό δημοσίευμα των «ΝΕΩΝ».

Ειδικότερα, ο υφυπουργός Οικονομικών στο πλαίσιο διαδικτυακής συζήτησης με θέμα τις πολλαπλές επιπτώσεις της πανδημίας στην αγορά ακινήτων, που διοργάνωσε προχθές η Prodexpo, αφού έκανε λόγο για άνοιγμα της αγοράς και της οικονομίας από τις αρχές Μαΐου, ανέφερε ότι:

ΕΝΦΙΑ

  1. Η κυβέρνηση εξετάζει τη θέσπιση ευνοϊκών φορολογικών ρυθμίσεων για τους ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι θα λάβουν το 60% των μισθωμάτων. Ωστόσο, όπως υπογράμμισε, «η ανακούφιση δεν θα είναι οριζόντια και θα αφορά αυτούς που πλήττονται κατ’ αναλογία του μεγέθους του πλήγματος», απορρίπτοντας εμμέσως πλην σαφώς την πρόταση της ΠΟΜΙΔΑ για μείωση 25% του ΕΝΦΙΑ στους ιδιοκτήτες ακινήτων. Οπως προκύπτει από τις δηλώσεις του Θεόδωρου Σκυλακάκη, οι φορολογικές ελαφρύνσεις που σχεδιάζονται για τους ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι θα εισπράξουν φέτος μικρότερα εισοδήματα λόγω της έκπτωσης 40% στα μισθώματα επαγγελματικής στέγης, πρώτης κατοικίας και φοιτητικής στέγης που προβλέπεται για όσους πλήττονται θα είναι κλιμακωτές ανάλογα με τις απώλειες που έχουν υποστεί. Στο υπουργείο Οικονομικών εξετάζουν διάφορα σενάρια για την ελάφρυνση των ιδιοκτητών ακινήτων που πλήττονται από την επέλαση του κορωνοϊού. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο τραπέζι των συζητήσεων βρίσκονται σενάρια για παρεμβάσεις στη φορολογία των εισοδημάτων από ακίνητα, ενώ φαίνεται ότι απορρίπτεται το σχέδιο της μείωσης του ΕΝΦΙΑ λόγω πρακτικής αδυναμίας εφαρμογής της. Και αυτό γιατί ο ΕΝΦΙΑ επιβάλλεται σε όλα τα ακίνητα κάθε ιδιοκτήτη – εκμισθούμενα και μη εκμισθούμενα -, οπότε μια γενικευμένη μείωση για παράδειγμα 25% ανά ιδιοκτήτη θα συμπεριλάβει και τα μη εκμισθούμενα ακίνητα. Σε περίπτωση που αποφασιστούν ελαφρύνσεις στη φορολογία εισοδήματος για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που πλήττονται από την κρίση, αυτές θα ισχύσουν για τα φετινά εισοδήματα τα οποία θα δηλωθούν από τους φορολογουμένους το επόμενο έτος. Πάντως στο τραπέζι των συζητήσεων βρίσκεται και η πρόταση να δοθεί στους ιδιοκτήτες κίνητρο για εφάπαξ εξόφληση του φετινού ΕΝΦΙΑ με τη μορφή μιας έκπτωσης έως 10%. Την προαναγγελία στήριξης των ιδιοκτητών χαιρέτισε ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ Στράτος Παραδιάς, ο οποίος συμμετείχε στη χθεσινή διαδικτυακή συζήτηση.
  1. Οι ρυθμίσεις που θα ισχύσουν για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που πλήττονται από τη μείωση των ενοικίων δεν θα αφορούν όσους εκμισθώνουν κατοικίες μέσω κάποιας πλατφόρμας βραχυχρόνιας μίσθωσης τύπου Airbnb. Επίσης, ο Θεόδωρος Σκυλακάκης απέκλεισε τη χορήγηση της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης των 800 ευρώ στα φυσικά πρόσωπα που δραστηριοποιούνται στις βραχυχρόνιες μισθώσεις, μέτρο το οποίο έθεσε χθες στον υφυπουργό Οικονομικών η Θεοδώρα Δήμα, πρόεδρος του Συλλόγου Οικονομίας Διαμοιρασμού.
  2. Ξεπαγώνει από σήμερα το πρόγραμμα της Golden Visa. Το πρόγραμμα το οποίο είχε σταματήσει λόγω της πανδημίας ενεργοποιείται ξανά καθώς αναμένεται να δοθεί η δυνατότητα στους ενδιαφερομένους να διενεργούν όλες τις πράξεις που αφορούν την Golden Visa μέσω πληρεξουσίου.
  3. Το σχέδιο της αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων παγώνει μέχρι το 2021. Αυτή τη στιγμή και η αγορά των ακινήτων δέχεται ισχυρό πλήγμα και, όπως ανέφερε στη χθεσινή συζήτηση ο Πάνος Χαραλαμπόπουλος, πιστοποιημένος εκτιμητής – MRICS, υπάρχει πλήρης παύση εργασιών.

Φοιτητική κατοικία

Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να κατατεθεί και να ψηφιστεί στη Βουλή η ρύθμιση που προβλέπει τη μείωση 40% για τα ενοίκια φοιτητών που σπουδάζουν σε πόλεις και περιοχές μακριά από τον τόπο της μόνιμης κατοικίας τους. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι οι φοιτητές να θεωρούνται εξαρτώμενα τέκνα εργαζομένων που απασχολούνται σε επιχειρήσεις των οποίων η λειτουργία έχει ανασταλεί λόγω των μέτρων για τον περιορισμό της πανδημίας ή που εργάζονται σε επιχειρήσεις οι οποίες έχουν πληγεί και έχει ανασταλεί η σύμβαση εργασίας τους.