Πού οδεύει ο κλάδος των κρυπτονομισμάτων μετά την καταστροφή της FTX

Πού οδεύει ο κλάδος των κρυπτονομισμάτων μετά την καταστροφή της FTX
Η κατάρρευση της εταιρείας του Sam Bankman-Fried είναι το οικονομικό σκάνδαλο της δεκαετίας. Αλλά μπορεί να βοηθήσει τον κόσμο του Web3 να βελτιώσει τις συνήθειές του.

Τον Ιούλιο του 2022, το ανταλλακτήριο FTX θεωρούνταν πυλώνας σταθερότητας. Η εταιρεία και ο «χαλαρός» ιδρυτής της, Sam Bankman-Fried, ενέπνεαν ηρεμία και αυτοπεποίθηση, παρότι ο «χειμώνας των κρυπτονομισμάτων» μαινόταν.

Αυτό το προσωπείο κατέρρευσε μέσα σε λίγες μόνο μέρες τον Νοέμβριο. Αρχικά, η αξία του token της FTX μειώθηκε. Εκείνη την περίοδο το ανταλλακτήριο ήταν σε συζητήσεις για την εξαγορά του από έναν ανταγωνιστή. Ως αποτέλεσμα, κήρυξε πτώχευση καθώς ο ανταγωνιστής υπαναχώρησε. Ήταν μια απρόσμενη τροπή για μια εταιρεία που είχε αποτιμηθεί σε πάνω από 30 δισεκατομμύρια δολάρια και μέχρι εκείνη τη στιγμή ήταν ιδανικός πρεσβευτής των cryptos στον mainstream χρηματοοικονομικό κλάδο.

Τα χειρότερα δεν είχαν ακόμη φανεί. Η FTX είχε εμπλακεί σε μια τεράστια απάτη, λέγοντας ψέματα στους επενδυτές και λεηλατώντας κεφάλαια πελατών. Ο Bankman-Fried είχε γοητεύσει επενδυτές, πολιτικούς και μέσα ενημέρωσης (συμπεριλαμβανομένου και του Fortune), αλλά αποδείχθηκε διασταύρωση Elizabeth Holmes και Bernie Madoff.

Ο Bankman-Fried είπε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι «τα σκ…τωσε», αλλά επέμεινε ότι ήταν αφελής, δεν είχε δόλο. Ωστόσο, με τους επενδυτές και τις ρυθμιστικές αρχές να προσπαθούν να προσδιορίσουν πώς έγινε αυτή η απάτη, δεν είναι νωρίς για κάνουμε έναν απολογισμό όσων μάθαμε.

ΣΚΛΗΡΑ ΔΙΔΑΓΜΑΤΑ

Είναι εύκολο να εντοπίσεις μια απάτη εκ των υστέρων, αλλά με την FTX τα σημάδια υπήρχαν: η απουσία διοικητικού συμβουλίου, η άρνηση κοινοποίησης λογιστικών εγγράφων στον Τύπο, ένας CEO που έπαιζε League of Legends κατά τη διάρκεια συναντήσεων με επενδυτές. Το πιο δύσκολο ερώτημα είναι πώς οι άνθρωποι που θα έπρεπε να γνωρίζουν καλύτερα, συμπεριλαμβανομένων γνωστών επενδυτικών εταιρειών όπως η Sequoia Capital και το Ontario Teachers’ Pension Plan, δεν είδαν αυτά τα προειδοποιητικά σημάδια.

Η καλύτερη απάντηση είναι ότι, πάνω στη βιασύνη να αρπάξουν κομμάτι από το «next big thing», ο σκεπτικισμός παραμερίστηκε. Οι επενδυτικές εταιρείες, απρόθυμες να χάσουν μια «καυτή» συμφωνία, δεν επέδειξαν προσοχή κατά τον έλεγχο δέουσας επιμέλειας. Η Sequoia επένδυσε 210 εκατομμύρια δολάρια και δημοσίευσε «φουσκωμένο» ενημερωτικό σημείωμα 14.000 λέξεων με τίτλο «Ο Sam Bankman-Fried έχει έναν αέρα σωτήρα» — και ίσως πρέπει κι εσύ. Τώρα, πιθανότατα εύχεται να είχε ξοδέψει μερικά από αυτά τα χρήματα σε έναν λογιστή με ειδίκευση στις απάτες. (Η Sequoia ζήτησε συγγνώμη από τους επενδυτές και είπε ότι θα ενισχύσει τον έλεγχό της· η OTPP ανέφερε σε δήλωση, «καμία διαδικασία δέουσας επιμέλειας δεν μπορεί να αποκαλύψει όλους τους κινδύνους».)

Πολλές επιχειρήσεις κρυπτονομισμάτων περιστρέφονται γύρω από την εξωτερική χρηματοδότηση

Είναι προφανές ότι οι εταιρείες που έριχναν χρήματα στον Bankman-Fried θα έπρεπε να είχαν κάνει τη βαρετή δουλειά της δέουσας επιμέλειας. Αλλά η FTX συγκέντρωσε το μεγαλύτερο μέρος της χρηματοδότησής της το 2021, όταν ότι οι τιμές των κρυπτονομισμάτων μπορούσαν μόνο να ανέβουν. Κάτω από αυτές τις συνθήκες, ήταν εύκολο για τους ιδρυτές να χρηματοδοτηθούν παρουσιάζοντας λίγα ή και καθόλου οικονομικά στοιχεία.

Τα μέσα ενημέρωσης και οι πολιτικοί, εν τω μεταξύ, αποδέχτηκαν αφελώς τον Bankman-Fried και όσα έλεγε − ίσως επειδή συνεισέφερε υπέρ των Δημοκρατικών. Όσον αφορά τους πελάτες της FTX, οι οποίοι έχουν χάσει εκατομμύρια, είναι δύσκολο να τους κατηγορήσουμε, δεδομένου ότι η εταιρεία είχε αναρτήσει διαφημίσεις στο Super Bowl και είχε την έγκριση από τους Tom Brady, Steph Curry και Larry David.

Έπειτα, υπάρχει το ζήτημα της διαφάνειας − κάτι που η FTX και πολλοί από τους ανταγωνιστές της στερούνται. Το blockchain, κατά ειρωνικό τρόπο, είναι μια τεχνολογία που μπορεί να επιτρέψει ένα άνευ προηγουμένου επίπεδο διαφάνειας σε λογιστικά βιβλία και λογαριασμούς. Ωστόσο, η FTX μπόρεσε να κρύψει τα παραπτώματά της μέσω ενός ιστού 130 υπεράκτιων οντοτήτων. Ως αντίδραση στην κατάρρευση, πληθύνονται οι φωνές προς τις εταιρείες ώστε να παρέχουν «απόδειξη αποθεματικών».

ΤΙ ΜΕΛΛΕΙ ΓΕΝΕΣΘΑΙ

Οι αρχές έχουν δεσμευτεί να κάνουν τον κλάδο να λογοδοτήσει. Αλλά πρώτα πρέπει να αποτραπεί μια ακόμα FTX. Οι υποστηρικτές του κλάδου διατείνονται ότι οι τρέχουσες πρακτικές μέσω της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ, τις οποίες πολλοί αποδοκιμάζουν ως ασαφείς, θα πρέπει να αντικατασταθούν από κανόνες που θα καθορίζουν πότε ένα κρυπτονόμισμα αποτελεί επενδυτικό τίτλο.

Μια άλλη κίνηση που θα μπορούσε να βοηθήσει τα κρυπτονομίσματα να ευδοκιμήσουν είναι να επιτραπεί η ύπαρξη χρηματοοικονομικών προϊόντων που θα βασίζονται σε αυτά, όπως ETFs και έντοκα δάνεια, αν και με σαφείς κανόνες που θα διέπουν τον τρόπο λειτουργίας τους.

Από εταιρεία-φαινόμενο των κρυπτονομισμάτων στην πτώχευση: 32 δισ. δολάρια Αξία της FTX στις 31/1/2022 – 0 δολάρια Αξία της FTX στις 11/10/2022.

Πηγή:Crunchbase, Πτωχευτικές Καταθέσεις

Το οικονομικό κόστος του σκανδάλου της FTX θα ξεπεράσει κατά πολύ τους δικούς της πελάτες. Μια σειρά από εταιρείες, ειδικά εκείνες που προσφέρουν δάνεια, αναμένεται να υποβάλουν αιτήματα πτώχευσης. Αλλά ένας απρόσμενος νικητής μπορεί να είναι η Coinbase. Αυτό το ανταλλακτήριο που είναι εισηγμένο στη στο χρηματιστήριο ακολούθησε μια αργή, ανώμαλη πορεία, ακόμη και όταν η FTX κατέκτησε το μερίδιο αγοράς της. Τα έσοδα και οι μετοχές της έχουν πέσει κατακόρυφα κατά τη διάρκεια του «χειμώνα των κρυπτονομισμάτων», αλλά συνεργάζεται με τις ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ και απέφυγε τις υπεράκτιες «κομπίνες» που έκανε ο Bankman-Fried.

Υπάρχει ένα καλό από την κατάρρευση της FTX. Πολλά εγχειρήματα στον χώρο περιστρέφονται γύρω από την εξωχώρια χρηματοδότηση και την εισαγωγή νομισμάτων των οποίων ο πρωταρχικός σκοπός είναι να πλουτίσουν όσοι έχουν εσωτερική πληροφόρηση. Υπάρχουν πολλοί επιχειρηματίες που ενδιαφέρονται για τη δημιουργία προϊόντων που οι άνθρωποι θα ήθελαν να χρησιμοποιήσουν. Ήρθε η ώρα να δώσουμε σε αυτούς τους σκαπανείς περισσότερο από το φως της δημοσιότητας.

*Φωτογραφίες: Spencer Heyfron
**Το κείμενο δημοσιεύεται στο περιοδικό Fortune Δεκεμβρίου που κυκλοφορεί στις 23/12.