Πού θα κριθεί η τύχη της Εθνικής Ασφαλιστικής: Η Exin, η Fosun και η εξεταζόμενη είσοδος στο ΧΑ

Πού θα κριθεί η τύχη της Εθνικής Ασφαλιστικής: Η Exin, η Fosun και η εξεταζόμενη είσοδος στο ΧΑ
Photo:

Το διαφαινόμενο «ναυάγιο» στο deal με την Exin, o ρόλος της Κομισιόν και ο χρόνος που πιέζει.

Δύσκολες ώρες περνάει η διοίκηση της Εθνικής καθώς, όπως δείχνουν τα στοιχεία, βρίσκεται ένα βήμα πριν την επισημοποίηση του «ναυαγίου» του deal με την Exin. Η τύχη της περνά πλέον στα «χέρια» της Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Κομισιόν, που έχει επιφορτιστεί με την εξεύρεση λύσης, σε περίπτωση που η Exin, η οποία έχει αναδειχθεί ως προτιμητέος επενδυτής στον διαγωνισμό πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής, δεν καταφέρει να βρει το ποσό των 718,5 εκατ. ευρώ που έχει συμφωνηθεί για την απόκτηση του 75% του μετοχικού κεφαλαίου της.

Λίγο πριν εκπνεύσει το 9μηνο, χρονικό διάστημα, εντός του οποίου θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η συναλλαγή, και η Exin κρατάει ακόμα κλειστά τα χαρτιά της, χωρίς να έχει ενημερώσει την Τράπεζα της Ελλάδος αναφορικά με τα κεφάλαια και τον τρόπο της συναλλαγής.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η διοίκηση της Εθνικής Ασφαλιστικής θα κληθεί να αποφασίσει το αν θα δώσει παράταση στην ολοκλήρωση της συναλλαγής, ή εάν θα συνεχίσει μόνη της προβαίνοντας στην καταγγελία της συμφωνίας και την έγερση νομικών αξιώσεων, αναζητώντας παράλληλα νέους «μνηστήρες».

Ως επικρατέστερο σενάριο φέρεται να είναι η προσπάθεια της Εθνικής να πείσει την Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν να δώσει παράταση για την προκήρυξη νέου διαγωνισμού, επιτρέποντας της να διατηρήσει μεγαλύτερο ποσοστό μειοψηφίας – και όχι το 25% που απομένει από την παραχώρηση του 75%. Η δεύτερη εναλλακτική είναι να διατηρηθούν τα αρχικά ποσοστά με την προϋπόθεση ότι το πλειοψηφικό πακέτο δεν θα περάσει στα “χέρια” ενός και μόνο επενδυτή.

Για να επιτευχθεί μεγαλύτερη μετοχική διασπορά, η πρόταση που έχει πέσει στο τραπέζι είναι να γίνει εισαγωγή της εταιρείας στο ΧΑ ή σε άλλη χρηματιστηριακή αγορά, με έκδοση νέων και διάθεση υφιστάμενων μετοχών, μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης και δημόσιας εγγραφής, βάζοντας στο «παιχνίδι», τόσο τα μεγάλα επενδυτικά funds, όσο και τους μικρότερου μεγέθους θεσμικούς και ιδιώτες επενδυτές. Κάτι ανάλογο είχε εξεταστεί και στην περίπτωση της Eurolife, κίνηση η οποία όμως δεν ευοδώθηκε λόγω των πολιτικών εξελίξεων.

Παράγοντες της χρηματιστηριακής αγοράς αναφέρουν στο fortunegreece.com πως η είσοδος στο ΧΑ, θα μπορούσε να αποτελέσει δικλείδα ασφαλείας, καθώς έτσι επιμερίζεται το ρίσκο και είναι ένας πιο αποδοτικός τρόπος για να εκδηλωθεί άμεσα επενδυτικό ενδιαφέρον, ωστόσο, ένα τέτοιο σενάριο είναι μάλλον ανορθόδοξο, καθώς πρόκειται για μια εταιρεία που ήταν στο ΧΑ και αποχώρησε.

«Το να ξαναγυρίσει η Εθνική Ασφαλιστική στο ΧΑ ακούγεται παράξενο σαν ιδέα, ειδικά τη στιγμή που η γραμμή που έχει θέσει η ΕΚΤ, δια στόματος Μάριο Ντράγκι, πιέζει τις τράπεζες να διώξουν από πάνω τους “βαρίδια” που σχετίζονται με άλλες δραστηριότητες, προκειμένου να βελτιώσουν τους δείκτες φερεγγυότητας και να ασχολούνται μόνο με δάνεια και καταθέσεις».

Η ίδια πηγή εξηγεί πως μια τέτοια κίνηση, σε μια χώρα όπως η Ελλάδα, που οι τράπεζες αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα ρευστότητας, μόνο καταστροφική θα μπορούσε να είναι καθώς θα δημιουργούσε πρόσθετες κεφαλαιακές ανάγκες.

Τα βλέμματα όλων στρέφονται στη Fosun, τον δεύτερο κατά σειρά προτιμητέο επενδυτή, ο οποίος έχει παράδοση στην απόκτηση ασφαλιστικών εταιρειών.

Πηγές προσκείμενες στη Fosun τονίζουν στo Fortune ότι εξακολουθεί να υπάρχει ενδιαφέρον, το οποίο θα εκδηλωθεί επισήμως σύντομα, εφόσον η διοίκηση του κινεζικού κολοσσού κληθεί σε απευθείας διαπραγματεύσεις από την Εθνική.

Από την πλευρά της η Εθνική υπογραμμίζει ότι η εν λόγω εξέλιξη δεν θα επηρεάσει αρνητικά τα οικονομικά μεγέθη ή την αξιολόγηση στα stress test, που βρίσκονται υπό εξέλιξη. Και αυτό διότι το stress test της ΕΚΤ πραγματοποιείται με βάση τον ισολογισμό 31.12.2017 και τα οικονομικά στοιχεία έχουν αποσταλεί στις εποπτικές αρχές εδώ και λίγες εβδομάδες.

Στην επίσημη ανακοίνωση που εξέδωσε , αναφέρει μεταξύ άλλων, ότι δεν επηρεάζεται ούτε η επιχειρηματική δραστηριότητα και λειτουργία της ρουμανικής Banca Romaneasca (BROM), η οποία συνεχίζει να επικεντρώνεται στην κάλυψη των αναγκών των πελατών της, διατηρώντας τα επίπεδα κερδοφορίας της και την ισχυρή κεφαλαιακή της βάση, στο πλαίσιο της απρόσκοπτης στήριξής της από τον όμιλο ΕΤΕ. Όπως επισημαίνεται, η ΕΤΕ διερευνά τις διάφορες στρατηγικές επιλογές για τις δραστηριότητες της στην Ρουμανία στο πλαίσιο του σχεδίου αναδιάρθρωσης, σημειώνοντας ότι η Credit Suisse International ενεργεί ως αποκλειστικός χρηματοοικονομικός σύμβουλος της ΕΤΕ, η Freshfields Bruckhaus Deringer ενεργεί ως Διεθνής Νομικός Σύμβουλος και η PeliFilip σαν τοπικός νομικός σύμβουλος της ΕΤΕ.