Πουέρτο Ρίκο: 10 πράγματα που πρέπει να ξέρετε για την «Ελλάδα της Αμερικής»

Πουέρτο Ρίκο: 10 πράγματα που πρέπει να ξέρετε για την «Ελλάδα της Αμερικής»

Το Πουέρτο Ρίκο χρεοκόπησε, και πολλοί είναι εκείνοι που το συγκρίνουν με την κατάσταση στην Ελλάδα.

Το νησί αθέτησε την πληρωμή του χρέους του για πρώτη φορά χθες Δευτέρα. Ιδού κάποια σχετικά στοιχεία, όπως τα παραθέτει το CNN Money.

1. Το Πουέρτο Ρίκο πλέον χρεοκόπησε κι επίσημα, καθώς πλήρωσε μόνο 628.000 δολάρια από τα 58 εκατομμύρια δολάρια χρέους που έπρεπε να πληρώσει χθες Δευτέρα. Πρόκειται για την πρώτη πτώχευση στην ιστορία του νησιού.

2. Συνολικά, το Πουέρτο Ρίκο χρωστά περίπου 70 δισεκατομμύρια δολάρια στους πιστωτές του. Ο κυβερνήτης του, Αλεχάνδρο Γκαρσία Παντίγια, έχει δηλώσει ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να αποπληρώσει όλο το χρέος, ενώ έχει συσταθεί μια ομάδα εργασίας με σκοπό να προτείνει μια λύση μέχρι το τέλος του καλοκαιρού.

3. Το Πουέρτο Ρίκο αντιμετωπίζει κρίση χρέους επειδή η κυβέρνηση ξοδεύει υπερβολικά πολύ εδώ και χρόνια, ενώ η οικονομία του νησιού βρίσκεται σε ύφεση.

4. Το Πουέρτο Ρίκο δεν πλήρωσε χθες 58 εκατομμύρια δολάρια από το σύνολο των 483 εκατομμυρίων που έπρεπε να πληρώσει. Αυτό το χρέος που δεν καλύφθηκε έπρεπε να καταβληθεί στην Public Finance Corporation.

5. Το μεγαλύτερο κομμάτι του χρέους βρίσκεται στα χέρια των απλών ανθρώπων, κι αυτοί πρόκειται να πληγούν περισσότερο απ’ όλους – όχι η Wall Street. Η κυβέρνηση του Πουέρτο Ρίκο επέλεξε να μην πληρώσει το συγκεκριμένο χρέος επειδή οι μεμονωμένοι Πορτορικανοί είναι λιγότερο πιθανό να στραφούν νομικά εναντίον της.

6. Η οικονομία του Πουέρτο Ρίκο είναι σε άσχημη κατάσταση. Η ανεργία αγγίζει το 12% – ποσοστό υπερδιπλάσιο του αντίστοιχου των ΗΠΑ (5,3%).

7. Δεκάδες χιλιάδες Πορτορικανοί εγκαταλείπουν το νησί, αναζητώντας εργασία και σταθερότητα στις ΗΠΑ. Η εποχή θυμίζει τη δεκαετία του ’50.

8. Η κυβέρνηση Ομπάμα δεν έχει κάποιο σχέδιο διάσωσης του Πουέρτο Ρίκο, και το έχει δηλώσει επανειλημμένα. Η μόνη ελπίδα για το Πουέρτο Ρίκο είναι το Κογκρέσο να αλλάξει το νόμο ώστε το νησί να αποκτήσει δικαιώματα χρεοκοπίας όπως όλες οι 50 Πολιτείες των ΗΠΑ. Αυτό όμως είναι μάλλον απίθανο να συμβεί.

9. Και δεν είναι μόνο αυτό. Εκτός από το χάλι της οικονομίας, το Πουέρτο Ρίκο έχει να αντιμετωπίσει μια πραγματική ξηρασία, η οποία εξαντλεί τα υδάτινα αποθέματα του νησιού. Μάλιστα, οι ντόπιοι λένε ότι η κυβέρνηση κόβει την παροχή νερού σε πόλεις που δεν επισκέπτονται οι τουρίστες.

10. Η χρεοκοπία του Πουέρτο Ρίκο δεν πρόκειται να πυροδοτήσει κάποιο μαζικό ξεπούλημα ομολόγων. Πάντως, πάνω από 20% των επενδυτικών κεφαλαίων στις ΗΠΑ κατέχουν κάποια, τουλάχιστον, ομόλογα του Πουέρτο Ρίκο, σύμφωνα με δεδομένα της Morningstar. Αν η αθέτηση πληρωμών συνεχιστεί, θα επηρεαστούν περισσότεροι Αμερικάνοι.