Πούτιν: Η νομισματική κρίση στη Ρωσία οφείλεται σε εξωτερικούς παράγοντες

REUTERS

Αιχμές από τον Ρώσο πρόεδρο για τις κυρώσεις κατά της Μόσχας και προβλέψεις για την πορεία της οικονομίας.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι η νομισματική κρίση στη Ρωσία προκλήθηκε από εξωτερικούς παράγοντες και ότι η κεντρική τράπεζα και η κυβέρνηση της χώρας λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπισή της, κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου πριν από το τέλος του έτους.

Η σημερινή δυσμενής οικονομική κατάσταση θα διαρκέσει το πολύ δύο χρόνια, αλλά είναι πιθανόν να διευθετηθεί συντομότερα, προειδοποίησε ο πρόεδρος της Ρωσίας.

Το ΑΕΠ της χώρας αυξήθηκε κατά 0,6% έως 0,7% κατά τους πρώτους 10 μήνες του έτους, δήλωσε ο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας διαβεβαίωσε τους Ρώσους ότι η χώρα, που περνά την χειρότερη νομισματική κρίση από το 1998, θα ξαναβρεί την οικονομική ανάπτυξη στη χειρότερη περίπτωση σε διάστημα δύο ετών, προειδοποιώντας ωστόσο ότι η ρωσική κυβέρνηση θα αναγκασθεί να λάβει πρόσθετα μέτρα για να αντιμετωπίσει την κατάσταση της οικονομίας.
Η έξοδος από την κρίση είναι «αναπόφευκτη», κατ΄αρχάς διότι η παγκόσμια οικονομία συνεχίζει να αναπτύσσεται, εξήγησε ο πρόεδρος Πούτιν, κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου ενώπιον χιλίων δημοσιογράφων.

«θα χρησιμοποιήσουμε τα μέτρα που είχαν επιτυχία το 2008», εξήγησε χωρίς ωστόσο δώσει την εντύπωση ότι έχει συγκεκριμένη εικόνα της εξέλιξης της κατάστασης και αναφερόμενος στην πιθανότητα τόσο ανόδου, όσο και περαιτέρω πτώσης του ρουβλίου και τονίζοντας την ύπαρξη πολλών παραγόντων αβεβαιότητας.

Ο πρόεδρος Πούτιν, που βρίσκεται σε ύψη δημοφιλίας, διαβεβαίωσε ότι τα κοινωνικά προγράμματα της αύξησης των συντάξεων και των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων θα διατηρηθούν, παραδέχθηκε όμως ότι είναι πιθανόν η κυβέρνηση να υποχρεωθεί να μειώσει ορισμένες κοινωνικές δαπάνες, ανάλογα με την εξέλιξη της κατάστασης.

Κρίνοντας ότι τα μέτρα τα οποία ελήφθησαν από την κεντρική τράπεζα και την κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της νομισματικής κρίσης είναι τα «προσήκοντα», υπενθύμισε στην κεντρική τράπεζα της Ρωσίας ότι «δεν πρέπει να λησμονεί τις ευθύνες της».

Το βράδυ της Τετάρτης η κεντρική τράπεζα της Μόσχας ανακοίνωσε ότι εκμηδενίστηκαν οι χθεσινές απώλειες (-11 %) για το ρωσικό νόμισμα, το ρούβλι, με τη συναλλαγματική ισοτιμία του να κινείται ανοδικά.

Το εθνικό νόμισμα της Ρωσίας κινείται ειδικότερα, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων ΡΙΑ-Νόβαστι, σε μια ισοτιμία 59,99:1 έναντι του δολαρίου και 74,7:1 έναντι του ευρώ.
Κατά τους ειδικούς η σχετική ανάκαμψη του ρουβλίου συνδέεται με το έκτακτο πακέτο οικονομικών μέτρων της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας με σκοπό την αύξηση συναλλαγματικής ρευστότητας στις ρωσικές αγορές, αλλά και στην «ψυχολογικά σημαντική» αύξηση της τιμής του αργού πετρελαίου άνω των 60 δολαρίων το βαρέλι.

Με τη νέα αυτή πραγματική ισοτιμία το ρούβλι ουσιαστικά ανακτά το 50% των απωλειών του σε σχέση με το προηγούμενο, παρατεταμένης χρονικής διάρκειας, επίπεδο ισοτιμιών, από το οποίο είχε υποχωρήσει σε ποσοστό σχεδόν 100% όταν είχε πλησιάσει ή και ξεπεράσει το ψυχολογικό όριο των 90, ή ακόμη και των 100 μονάδων έναντι του ευρώ.

Εντυπωσιακή χαρακτηρίζεται από τους αναλυτές περιγράφεται η παρέμβαση του Συμβουλίου Ασφαλείας της χώρας στο θέμα των ισοτιμιών, με τον επικεφαλής του Νικολάι Πάτρουσεφ (πρώην διοικητή της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας) να δηλώνει ότι το Συμβούλιο παρουσίασε ήδη σειρά σκέψεων και προτάσεων για την ομαλοποίηση της κατάστασης στον πρόεδρο Πούτιν. Το πακέτο αυτό διαβιβάστηκε στην κυβέρνηση, την Κεντρική Τράπεζα και το υπουργείο Οικονομικών για περαιτέρω επεξεργασία.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ τα τελευταία 24ωρα υπήρξε εντατικός συγχρονισμός των ενεργειών κυβέρνησης και Κεντρικής Τράπεζας και θα επακολουθήσουν μέτρα σταθεροποίησης και ομαλοποίησης της κατάστασης, έτσι ώστε «να ελαχιστοποιηθούν οι πιθανές αρνητικές συνέπειες των κρισιακών φαινομένων».