Power of Innovation: Ο ψηφιακός μετασχηματισμός των επιχειρήσεων και ο ανθρώπινος παράγοντας

Τα βήματα των ελληνικών επιχειρήσεων προς τον ψηφιακό μετασχηματισμό, τα οφέλη και το κόστος που αυτός παρουσιάζει.

Τα βήματα των ελληνικών επιχειρήσεων προς τον ψηφιακό μετασχηματισμό, τα οφέλη και το κόστος που αυτός παρουσιάζει για τις εταιρείες τέθηκαν στο επίκεντρο συζήτησης στην πρωτοβουλία του Fortune Greece «Power of Innovation», που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 23 Οκτωβρίου στο Life Gallery Athens Hotel.

Στο πάνελ Resilient and Responsible tech transformation, που διεύθυνε η δημοσιογράφος του Fortune Greece, Αλεξάνδρα Γκίτση, συμμετείχαν οι Θοδωρής Γεροστεργιούδης, Γενικός Διευθυντής της Μασούτης, Λευτέρης Τσακιρίδης, Συνιδιοκτήτης, γενικός & εμπορικός διευθυντής της Dataways, Αλέκος Μανιατόπουλος, CEO της Yodiwo και ο Γιάννης Παπίδης, CTO Kotsovolos – Dixons South East Europe.

Ο κ. Γεροστεργιούδης είπε πως ο κλάδος της λιανικής έχει μια ιδιαιτερότητα, καθώς αφορά την καθημερινότητα μας, μας αφορά όλους κάθε μέρα. Η τεχνολογία για εμάς είναι μια προκλήση, που αφορά το πως φτάνουμε στον καταναλωτή με τρόπο που να του είναι πρακτικός.

Ο ίδιος στάθηκε στη «σημασία που έχει για τον καταναλωτή το Wi-Fi εντός των καταστημάτων, το ψηφιακό φυλλάδιο, η επιλογή του self-shopping».

Ακόμα, ο κ. Γεροστεργιούδης μίλησε για τα e-shop, σημειώνοντας πως υπάρχουν προκλήσεις, καθώς χτίστηκαν λίγο «άγαρμπα» μέσα στον κορονοϊό και υποστήριξε πως υπάρχουν 2 προκλήσεις για αυτά.

1. Το σημερινό μοντέλο δεν είναι βιώσιμο, κι όταν κάτι δεν είναι βιώσιμο δημιουργεί πρόβλημα.

2. Ο ανθρώπινος παράγοντας είναι πάρα πολύ «ψηλά», η εμπειρία αγορών σε ένα κατάστημα απέχει από αυτή του e-shop.

Από την πλευρά του, ο κ. Παπίδης στάθηκε στη μεταβολή που υπήρξε στην Κωτσόβολος με την πανδημία του κορονοϊού, όταν μέσα σε ελάχιστα χρόνο τα πάντα «γύρισαν» στο online, ενώ το ποσοστό πωλήσεων προ της πανδημίας ήταν στο 10%.

«Για να μπορέσεις να υποστηρίξεις καλά ένα ηλεκτρονικό κατάστημα χρειάζεσαι φυσική παρουσία, το κατάστημα είναι μέρος της αλυσίδας» (…) «Το κατάστημα δεν είναι μόνο ένας χώρος πώλησης, είναι μέρος του supply chain και μπορεί να δώσει πάρα πολύ μεγάλη αξία. Η στρατηγική μας δεν είναι να περάσουμε σε μια pure online στρατηγική, αλλά θέλουμε να δώσουμε έμφαση στα καταστήματα» ανέφερε ο κ. Παπίδης.

«Μέσα στο κατάστημα το offline και το online είναι ενιαία, δεν τα διαχωρίζουμε» συμπλήρωσε.

Ο κ. Τσακιρίδης μίλησε για τις υπηρεσίες cloud που παρέχει η Dataways στην αγορά και στη συνεργασία έχει η εταιρεία του με την Μασούτης.

«Δεν παρέχουμε μόνο δικές μας υπηρεσίες, όπως το Cyano Cloud, μεταπωλούμε και βοηθάμε σε υλοποιήσεις και μέσα από άλλες πλατφόρμες. Όλα εξαρτώνται από το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό που ζητά ο τυπικός πελάτης» πρόσθεσε.

Ακόμα, είπε πως οι υπηρεσίες της Dataways παρέχονται από υποδομές που το σύνολο τους βρίσκονται στην Ελλάδα (data sovereignty), με προσωποποιημένες υπηρεσίες σε μια υποδομή που διαχειριζόμαστε εμείς εξ’ ολοκλήρου. «Μπορούμε δηλαδή να έχουμε end-to-end λόγο για οτιδήποτε συμβαίνει σε σχέση με την παρακολούθηση του έργου» είπε ο κ. Τσακιρίδης.

Ο κ. Μανιατόπουλος μίλησε για τις smart υπηρεσίες cloud που παρέχει η Yodiwo και στη συνεργασία της με την Κωτσόβολος, με στόχο -όπως είπε- «να αξιοποιήσουμε τους χώρους μας, είτε πόλεις, είτε κτήρια, είτε στην περίπτωση της Κωτσόβολος το φυσικό κατάστημα».

«Η εξυπηρέτηση του φυσικού καταστήματος αφορά τη μεγιστοποίηση του κέρδους ανά τ.μ. του καταστήματος» δήλωσε ο Μανιατόπουλος, ενώ συμπλήρωσε «προσπαθούμε να δούμε τι ταιριάζει καλύτερα στην πώληση για τον κάθε χώρο».

Ακόμα, τόνισε πως «περνάμε από τη μεγιστοποίηση του κέρδους ανά τ.μ. στην ελαχιστοποίηση του κόστους ανά τ.μ. και επεκτείνουμε τις smart λύσεις μας» και έκανε λόγο για λύσεις που βασίζονται στο sustainability, με στόχο να γίνονται οι εγκαταστάσεις όλο και πιο βιώσιμες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: