Πράσινη στροφή από τη Seat: Μείωση 34% στα απόβλητά της

Πράσινη στροφή από τη Seat: Μείωση 34% στα απόβλητά της
Η εταιρεία μείωσε τα απόβλητά της κατά 34% και αναμένει περαιτέρω μείωση κατά 60% μέχρι το 2025.

Ο αγώνας κατά της κλιματικής αλλαγής είναι ένα παγκόσμιο κίνημα που έχει αγγίξει και τις αυτοκινητοβιομηχανίες. Για παράδειγμα, η Seat μείωσε τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις από τη λειτουργία του εργοστασίου της Martorell κατά 34% από το 2010.

H ισπανική εταιρεία κατάφερε να μειώσει σε μεγάλο βαθμό τη ρύπανση στο πεζοδρόμιο, καθώς έχουν τοποθετηθεί σε αυτό ειδικές πλάκες τσιμέντου με διοξείδιο του τιτανίου. Η ιδιότητα αυτού του στοιχείου είναι ότι όταν έρχεται σε επαφή με ρύπους, φωτισμό και οξυγόνο ταυτόχρονα, ενεργοποιεί μια χημική αντίδραση που αποσυνθέτει τους ρύπους. Με τις συγκεκριμένες πλάκες έχει καλυφθεί πεζοδρόμιο περίπου 4.000 τετραγωνικών μέτρων, το οποίο μειώνει την ατμοσφαιρική ρύπανση κατά 40%. Η εταιρεία- μάλιστα- μελετά την εγκατάσταση τέτοιων πλακών σε άλλα 26.000 τετραγωνικά μέτρα.

Ένας άλλος τομέας στο οποίο η Seat έχει δώσει πολύ μεγάλη βαρύτητα είναι οι καμινάδες και τα στοιχεία ενέργειας που υπάρχουν στο εργοστάσιο. Έχει επιτευχθεί ετήσια εξοικονόμηση 11,7 GWh στην κατανάλωση φυσικού αερίου, που αντιστοιχεί στις ανάγκες περίπου 2.400 ισπανικών νοικοκυριών κάθε χρόνο. Η νέα εγκατάσταση ανακτά την ενέργεια που εκπέμπεται από τους φούρνους ξήρανσης αμαξώματος στα φανοποιεία. Ο καυτός αέρας που ανεβαίνει στις καμινάδες θερμαίνει ένα κύκλωμα νερού, το οποίο αργότερα χρησιμοποιείται στις διαδικασίες βαφής αυτοκινήτου. Με την πρωτοβουλία αυτή, εμποδίζεται η είσοδος 2.400 τόνων διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα ετησίως, ισοδύναμη με 2.200 πτήσεις από τη Μαδρίτη στη Νέα Υόρκη.

Το εργαστήριο βαφών απορροφά το μεγαλύτερο μέρος του νερού που καταναλώνεται. Έτσι στις επιφανειακές πλύσεις, στους διάφορους θαλάμους και στον τελικό θάλαμο βαφής χρησιμοποιείται λιγότερο νερό, καθώς σε μεγάλο βαθμό υπάρχει ψεκασμός υπό πίεση. Ένας τομέας που χρήζει μεγάλης προσοχής ήταν και ο θάλαμος υδατοστεγανότητας όλων των οχημάτων, καθώς αυτά ψεκάζονται με περισσότερα από 150 λίτρα νερού ανά τετραγωνικό μέτρο για έξι λεπτά για να διαπιστωθεί ότι δεν μπαίνουν νερά στην καμπίνα των επιβατών.

Στην μεγάλη προσπάθεια που γίνεται δεν θα πρέπει να ξεχνάμε και τον παράγοντα ήλιο. Το εργοστάσιο διαθέτει συνολικά 53.000 πάνελ στις στέγες του, καθώς και στους στεγασμένους χώρους στάθμευσης για τα οχήματα που έχουν βγει από την παραγωγή, καλύπτοντας έκταση 276.000 τετραγωνικών μέτρων. Αυτή η επένδυση αποδίδει 17 εκατομμύρια kWh ετησίως, αποτρέποντας την εκπομπή 4.250 τόνων διοξειδίου του άνθρακα ετησίως.

Παράλληλα, η Seat αντικατέστησε τους συμβατικούς λαμπτήρες με λαμπτήρες LED υψηλής απόδοσης στο εσωτερικό και το εξωτερικό των κέντρων παραγωγής της. Πρόκειται για ετήσια μείωση ενέργειας που ισοδυναμεί με την κατανάλωση 1.000 νοικοκυριών.

Τέλος, οι εργαζόμενοι της ισπανικής εταιρείας συνέβαλαν στη δημιουργία ενός βοτανικού κήπου στο πάρκο Can Casas του Martorell, φυτεύοντας 80 δέντρα διαφορετικών ειδών, καθώς και ένα χώρο για την προστασία του βατράχου Hyla Meridionalis. Κάθε δέντρο φέρει ετικέτα με έναν ειδικό κώδικα ο οποίος μπορεί να σαρωθεί από ένα κινητό τηλέφωνο για να λάβει ο καθένας πληροφορίες για το κάθε είδος.