«Πράσινο φως» από την Κομισιόν για τις εξαγγελίες Τσίπρα

Σύμφωνη -σε γενικές γραμμές- με τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού για το κοινωνικό μέρισμα η Κομισιόν. Υπό εξέταση το περιεχόμενο.

Οι εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα για κοινωνικό μέρισμα 1,4 δισεκατομμυρίων ευρώ συνάδουν μεν «σε γενικές γραμμές» με τις συζητήσεις που έχουν γίνει με τους θεσμούς, όμως οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί και συνεπώς οι δηλώσεις του έλληνα πρωθυπουργού θα πρέπει να πρώτα να εξεταστούν, δήλωσε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Πηγές της Κομισιόν διευκρίνισαν μάλιστα πως το διάγγελμα του κ. Τσίπρα ήλθε λίγο νωρίτερα από ό,τι το περίμεναν στις Βρυξέλλες. «Η ανακοίνωση έγινε λίγο πιο γρήγορα απ’ ό,τι προβλεπόταν, αλλά τελικά το περιεχόμενο φαίνεται γενικά αποδεκτό» ανέφερε στέλεχος της Κομισιόν.

«Από την πλευρά μας συζητούμε αυτές τις ιδέες με τις ελληνικές αρχές. Οι αποψινές ανακοινώσεις μοιάζουν να είναι σε γενικές γραμμές σύμφωνες με αυτές τις συζητήσεις, οι οποίες ωστόσο δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί. Αυτές οι ανακοινώσεις θα χρειαστεί να μελετηθούν και να ολοκληρωθεί η συζήτηση με τις (ελληνικές) αρχές», είπε η ίδια πηγή.

Από την άλλη, η Νέα Δημοκρατία κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα ότι επέσπευσε την ανακοίνωση του μερίσματος για να αποσπάσει την προσοχή των πολιτών μακριά από το σκάνδαλο του Πάνου Καμμένου και τις προσπάθειες πώλησης στρατιωτικού υλικού στη Σαουδική Αραβία.

Νωρίτερα, η Επιτροπή έδωσε στη δημοσιότητα έκθεση στην οποία χαιρέτιζε την πρόοδο της Ελλάδας στα δημοσιονομικά και στις μεταρρυθμίσεις επισημαίνοντας όμως συνάμα πως η ανάκαμψη παραμένει εύθραυστη και εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την πρόοδο των αξιολογήσεων του προγράμματος στήριξης.

Οι Βρυξέλλες υπογράμμισαν ακόμα ότι η ανάπτυξη είναι άμεσα συνυφασμένη με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, υπενθυμίζοντας «τα καταστροφικά αποτελέσματα που είχε προς την εμπιστοσύνη της ελληνικής οικονομίας η καθυστέρηση της ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης».