«Πράσινο φως» από τις ΗΠΑ για την εξαγορά της Monsanto από την Bayer

«Πράσινο φως» από τις ΗΠΑ για την εξαγορά της Monsanto από την Bayer
Photo:

To deal των 66 δισ. δολαρίων βρίσκεται πλέον ακόμη πιο κοντά στην ολοκλήρωσή του.

 

Η γερμανική Bayer AG εξασφάλισε την άδεια από την αμερικανική επιτροπή ανταγωνισμού για την εξαγορά της Monsanto έναντι 66 δισ. δολαρίων, ξεκαθαρίζοντας σε πολύ μεγάλο βαθμό το τοπίο έπειτα από δύο χρόνια σκληρών διαπραγματεύσεων.

Οι δύο εταιρείες έφτασαν σε συμφωνία με το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης ούτως ώστε να κατευνάσουν τις ανησυχίες της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, όσον αφορά τους κανόνες ανταγωνισμού που θα προκύψουν στην αγορά, ιδιαίτερα σε ό,τι έχει να κάνει με τα δικαιώματα του αγροτικού κόσμου. Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο, η συμφωνία απαιτεί μεγαλύτερη πώληση περιουσιακών στοιχείων στις ΗΠΑ σε περίπτωση πλήρους συγχώνευσης.

Η απόκτηση της Monsanto από την Bayer αποτελεί το τελευταίο βήμα μιας διαδικασίας πλήρους αναδιοργάνωσης της παραγωγής. Η 154 γερμανική επιχείρηση που ξεκίνησε από τα πλαστικά, πέρασε στο φάρμακο και απέκτησε τεράστιο μερίδιο στην αγορά, στρέφεται πλέον δυναμικά στον αγρο-διατροφικό τομέα.

Αξίζει να σημειωθεί πως όταν ολοκληρωθεί πλήρως η συμφωνία, τότε μόλις τρεις εταιρείες θα κυριαρχούν σχεδόν παγκοσμίως στον χώρο. Μια προοπτική η οποία προκαλεί ανησυχία στους αγρότες όσον αφορά την τιμολογιακή πολιτική και τα περιθώρια ελιγμών σε περιπτώσεις κρίσεων.

Ο συμβιβασμός με τις αμερικανικές αρχές περιέχει πολύ συγκεκριμένες δικλείδες ασφαλείας σχετικά με τα ζητήματα ανταγωνισμού που αναμένεται να προκύψουν μετά τη συγχώνευση. Πάντως, οι δύο εταιρείες έχουν προχωρήσει σε παρόμοιες δεσμεύσεις και σε πολλές ακόμη χώρες σε όλο τον κόσμο. Όπως γνωστοποίησε από την πλευρά της η Bayer, οι λεπτομέρειες της συμφωνίας είναι ακόμη εμπιστευτικές και τα πάντα θα έχουν ολοκληρωθεί ως τις 14 Ιουνίου.