“Πράσινο φως” από το Ecofin για 18 δισ. ευρώ πακέτο στήριξης στην Ουκρανία

“Πράσινο φως” από το Ecofin για 18 δισ. ευρώ πακέτο στήριξης στην Ουκρανία
epa09341923 European Commission vice-president Valdis Dombrovskis gives a joint press conference with Slovenia's Finance Minister Andrej Sircelj at the end of an Economic and Financial Affairs Council (ECOFIN) of Finance Ministers' meeting, at the European Council in Brussels, Belgium, 13 July 2021. EPA/STEPHANIE LECOCQ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η Ευρώπη συνεχίζει να στηρίζει την χώρα που έχει "χτυπηθεί" από τον πόλεμο.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ συμφώνησαν σήμερα να προχωρήσουν με το χρηματοδοτικό πακέτο στήριξης της Ουκρανίας, ύψους 18 δισ. ευρώ, με ευνοϊκά δάνεια για το 2023. Αυτό δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, αρμόδιος για θέματα οικονομίας, Βλάντις Ντομπρόβσκις, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, λίγο μετά τη λήξη του Συμβουλίου Ecofin στις Βρυξέλλες.

Ο Βλάντις Ντομπρόβσκις ανέφερε ότι αύριο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει τη σχετική πρότασή της για το χρηματοδοτικό πακέτο στήριξης της Ουκρανίας που θα φτάνει έως και 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ το μήνα, ή συνολικά 18 δισεκατομμύρια ευρώ.

«Στόχος μας είναι να εξασφαλίσουμε την έγκριση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο, πριν από το τέλος του έτους. Είναι κάτι που πρέπει να αποφασιστεί γρήγορα, διότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ουκρανίας είναι επείγουσες», τόνισε ο Β. Ντομπρόβσκις. Όσον αφορά τη χρηματοδότηση για το 2022, ύψους 9 δισεκατομμυρίων ευρώ, αναμένεται η εκταμίευση 2,5 δισεκ. ευρώ στο Κίεβο, μέχρι το τέλος αυτού του μήνα, ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής.

To Συμβούλιο Ecofin αναφέρει συγκεκριμένα στα αποτελέσματά του:

«Οι υπουργοί έδωσαν πολιτική κατεύθυνση σχετικά με τη μελλοντική πορεία για μια πιο διαρθρωτική λύση για τη χρηματοδοτική βοήθεια της ΕΕ για την Ουκρανία το 2023. Τόνισαν με συντριπτική πλειοψηφία τον επείγοντα χαρακτήρα αυτού του ζητήματος και τάχθηκαν υπέρ ενός πλαισίου που να παρέχει προβλεψιμότητα και ευελιξία που θα επέτρεπε στην Επιτροπή να κινητοποιήσει πόρους μέσω ομολόγων εντός των συμφωνηθέντων δημοσιονομικών ορίων. Στόχος είναι να ξεκινήσουν οι μηνιαίες εκταμιεύσεις προς την Ουκρανία τον Ιανουάριο του 2023». Τονίζεται, επίσης, ότι στόχος είναι να υπάρξει συμφωνία σχετικά με αυτές τις προτάσεις στη συνεδρίαση του Ecofin τον Δεκέμβριο.

Σημειώνεται, ωστόσο, ότι η Ουγγαρία έχει προειδοποιήσει ότι δεν θα δεχτεί ότι η ΕΕ θα λάβει πίστωση για να στηρίξει οικονομικά την Ουκρανία. «Θα εργαστούμε στενά με τα κράτη-μέλη για να υπάρξει θετική απόφαση», ανέφερε σχετικά ο Β. Ντομπρόβσκις.