«Πράσινο φως» για την εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ

«Πράσινο φως» για την εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ

To δ.σ του EFSF ενέκρινε την υποδόση για την Ελλάδα που θα καταβληθεί την Πέμπτη.

Την έγκριση του, όπως άλλωστε αναμενόταν μετά τη ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, έδωσε το διοικητικό συμβούλιο του EFSF για την εκταμίευση της δόσης ύψους 1 δισ. ευρώ που εκκρεμούσε από τον περασμένο Μάιο.

Η εκταμίευση του ποσού αυτού συμφωνήθηκε αφού η Αθήνα έθεσε σε εφαρμογή διάφορες μεταρρυθμίσεις τις οποίες οι πιστωτές είχαν ορίσει ως προαπαιτούμενα τον Απρίλιο φέτος, με στόχο την ανάταξη της οικονομίας και τη μείωση των δημοσίων δαπανών.
Το 1 δισεκ. ευρώ αποτελεί την τρίτη και τελευταία υποδόση μιας δόσης η οποία συνολικά ανερχόταν σε 8,3 δισεκ. ευρώ.

Υπολογιζόμενης και αυτής της δόσης, τα κεφάλαια που έχουν εκταμιευθεί από το ΕΤΧΣ για την Ελλάδα ανέρχονται σε 141,8 δισεκ. ευρώ, σύμφωνα με μια ανακοίνωση του.

Δεν απομένει πλέον παρά ένα ποσό 1,8 δισεκ. ευρώ για να διατεθεί στην Αθήνα στο πλαίσιο του δεύτερου προγράμματος στήριξης της ελληνικής οικονομίας από την ευρωζώνη. Η στήριξη από το ΔΝΤ στην Ελλάδα θα συνεχιστεί ως το 2016.

Η επόμενη αξιολόγηση της εκτέλεσης των μεταρρυθμίσεων στο πλαίσιο του προγράμματος αναμένεται να λάβει χώρα στις αρχές του Σεπτεμβρίου στο Παρίσι, σε μια σειρά συναντήσεων εκτός συνόρων ανάμεσα στην τρόικα και τους υπουργούς της ελληνικής κυβέρνησης, κάτι που δεν είχε ξαναγίνει στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας.