«Πράσινο» φως για την περιβαλλοντική μελέτη για το Ελληνικό

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τι προβλέπει για τα έργα, τους αρχαιολογικούς χώρους και τα μνημεία.

Την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) της επένδυσης στο Ελληνικό ενέκρινε η υπουργός Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά, μετά από την θετική γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου.

Στην απόφαση που δημοσιεύθηκε στην Διαύγεια προβλέπεται συγκεκριμένο πλαίσιο για τις μελέτες που θα εκπονηθούν στο πρώτο στάδιο του έργου ώστε να καλυφθούν οι απαιτήσεις για προστασία, ανάδειξη και διασύνδεσή των μνημείων που υπάρχουν στην περιοχή.

Ειδικότερα, κατά την πρώτη φάση της επένδυσης περιλαμβάνονται μελέτες που συνδέονται με την προστασία, ανάδειξη και αποκατάσταση των μνημείων και στη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου και συγκεκριμένα: του ταφικού περιβόλου του Ελληνικού, του αρχαιολογικού χώρου του Αγίου Κοσμά, των μεταβυζαντινών ναών της Αγίας Παρασκευής και των Αγίων Κοσμά και Δαμιανού.

Όπως αναφέρεται στην απόφαση πριν από την έναρξη οποιουδήποτε τεχνικού έργου στην περιοχή θα προηγείται αρχαιολογική έρευνα προκειμένου να λαμβάνονται τα απαραίτητα μέρα προστασίας και συντήρησης μνημείων όπου κριθεί αναγκαίο. Ακόμη θα πρέπει να εξασφαλίζεται η ελεύθερη πρόσβαση του κοινού στους αρχαιολογικούς χώρους και τα μνημεία πολιτιστικού ενδιαφέροντος.

Σε περίπτωση ανεύρεσης αρχαιοτήτων, οι εργασίες θα διακοπούν ώστε να ακολουθήσει ανασκαφική έρευνα που θα βαρύνει τον προϋπολογισμό του έργου, σύμφωνα με τους όρους του Μνημονίου Συναντίληψης και Συνεργασίας που έχει υπογραφεί μεταξύ του υπουργείου Πολιτισμού και του επενδυτικού σχήματος υπό την Lamda Development

Φλαμπουράρης: Στο τελικό στάδιο η επένδυση στο Ελληνικό

Την Παρασκευή πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με την παρουσία του Υπουργού Επικρατείας Αλέκου Φλαμπουράρη, της συντονίστριας του έργου, Θεοπίστης Πέρκα και της ηγεσία του ΤΑΙΠΕΔ Α.Ε. και της Ελληνικό Α.Ε. , όπου και διαπιστώθηκε ότι η επένδυση βρίσκεται στο τελικό της στάδιο.

Ειδικότερα: ολοκληρώθηκε στις 14.5.2019 η δημόσια διαβούλευση επί της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων και συνεδρίασε σήμερα 17.5.2019 το κεντρικό Συμβούλιο Διοίκησης για την Αξιοποίηση της Δημόσιας Περιουσίας, με θέμα την παρουσίαση των μελετών για την έγκριση των προβλεπόμενων Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων.

Αποσαφηνίστηκαν οι επόμενες ενέργειες για την επιτυχή ολοκλήρωση του διεθνή διαγωνισμού για την έκδοση άδειας καζίνο στο Ελληνικό, ο οποίος βρίσκεται σε εξέλιξη. Παράλληλα έγινε ειδική αναφορά στις απαραίτητες ενέργειες που δρομολογούνται αναφορικά με την κατεδάφιση των αυθαίρετων κτισμάτων στον αιγιαλό.

Σχετικά άρθρα