«Πράσινο ξέπλυμα»: Οι τράπεζες πίσω από την αύξηση 70% στις υποθέσεις greenwashing 

«Πράσινο ξέπλυμα»: Οι τράπεζες πίσω από την αύξηση 70% στις υποθέσεις greenwashing 
Photo: pixabay.com
Οι τράπεζες πίσω από το άλμα 70% στα περιστατικά πράσινου ξεπλύματος το 2023

Άλμα 70% σημειώθηκε το 2023 στις υποθέσεις greenwashing, με κύριο μοχλό τις τράπεζες και τις εταιρείες χρηματοοικονομικών υπηρεσιών. 

Τα ευρωπαϊκά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα αντιπροσώπευαν τις περισσότερες περιπτώσεις ενώ πολλές περιπτώσεις αφορούσαν την αγορά ορυκτών καυσίμων.

Ειδικότερα, η εταιρεία συλλογής ESG δεδομένων RepRisk κατέγραψε 148 περιπτώσεις από τον κλάδο των τραπεζικών και χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών παγκοσμίως τους 12 μήνες έως το τέλος Σεπτεμβρίου 2023, από 86 κατά τους προηγούμενους 12 μήνες. Από τις 148 περιπτώσεις, οι 106 αφορούσαν ευρωπαϊκά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Εν προκειμένω αξίζει να σημειωθεί πως ο όρος greenwashing αναφέρεται στην τεχνική εξαπάτησης του καταναλωτή μέσω παραπλανητικών πληροφοριών σχετικά με το πώς τα προϊόντα μιας εταιρείας είναι πιο φιλικά στο περιβάλλον, υγιεινά ή βιώσιμα, έχοντας ως απώτερο στόχο τη θετική προβολή της εταιρείας, καταλήγοντας εννοείται στην αύξηση των πωλήσεών της. Ο όρος υιοθετήθηκε πρώτη φορά τη δεκαετία του ’60, όταν ένα ξενοδοχείο τοποθέτησε ανακοινώσεις στους χώρους του ζητώντας από τους πελάτες να χρησιμοποιούν τις πετσέτες τους για πάνω από μία μέρα, ώστε να σωθεί ο πλανήτης.

Οι εποπτικές αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης δήλωσαν τον Ιούνιο ότι τράπεζες, ασφαλιστικές και επενδυτικές εταιρείες είχαν προβεί σε «παραπλανητικούς ισχυρισμούς» σχετικά με τα διαπιστευτήρια βιωσιμότητάς τους. Ο κλάδος των τραπεζών και των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών είναι δεύτερος μετά το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο σε σχέση με τον αριθμό των περιστατικών greenwashing, δήλωσε η RepRisk.

Ένα στα τέσσερα περιστατικά παραβίασης των ESG κριτηρίων συνδέθηκε με το «πράσινο ξέπλυμα»,  έναντι ενός στα πέντε πέρυσι, αναφέρει η RepRisk, διαπιστώνοντας ότι μία στις τρεις εταιρείες που συνδέονται με το greenwashing εμπλέκεται επίσης στο λεγόμενο «κοινωνικό ξέπλυμα».

Ο όρος «κοινωνικό ξέπλυμα» αναφέρεται σε εταιρείες που παρουσιάζονται θετικά με το να «καλύπτουν ένα υποκείμενο κοινωνικό ζήτημα» – όπως οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η εταιρική συνενοχή ή οι επιπτώσεις στις κοινότητες – για να προστατεύσουν τη φήμη και τις οικονομικές τους επιδόσεις.

«Η παραπλανητική διαφήμιση γύρω από περιβαλλοντικά και κοινωνικά θέματα όχι μόνο εμποδίζει την επιτεύξη των στόχων που έχουν τεθεί, αλλά επίσης βλάπτει την καταναλωτική και επενδυτική εμπιστοσύνη» καταλήγει η RepRisk.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: