Πρεμιέρα για το πρώτο «έξυπνο» όπλο

Πρεμιέρα για το πρώτο «έξυπνο» όπλο

Πυροβολεί μόνο όταν ο χειριστής του φορά το ειδικό ρολόι.

Το κατασκευάζει η γερμανική Armatix GmbH και είναι η μόνη μέχρι στιγμής πρόταση που φαίνεται να έχει τον τρόπο να μειώσει την ένοπλη βία, τις αυτοκτονίες και τα ατυχήματα στο σπίτι χρησιμοποιώντας τη σύγχρονη τεχνολογία.

Κάθε όπλο «ζευγαρώνεται» με το ρολόι του μέσω RFID (Radio-Frequency Identification). Το όπλο ενεργοποιείται μόνο όταν το ρολόι βρίσκεται σε απόσταση μικρότερη των 25 εκατοστών. Εάν όχι, το πιστόλι είναι άχρηστο.

Επιπλέον, ο χρήστης έχει τη δυνατότητα να απενεργοποιεί το όπλο ανεξαρτήτως απόστασης, χρησιμοποιώντας έναν κωδικό στο ρολόι, για την περίπτωση που και τα δύο πέσουν σε λάθος χέρια. Η χρήση του συστήματος εξασφαλίζει σε αρκετά μεγάλο ποσοστό πως μόνο ο ιδιοκτήτης θα μπορεί να πυροβολήσει.

Διαβάστε ακόμη: Δαχτυλίδι – μαγικό ραβδί!

Ειδικά για τις ΗΠΑ, το σύστημα της Armatix δεν φαίνεται να έρχεται σε αντίθεση με τη Δεύτερη Τροπολογία (που εξασφαλίζει το δικαίωμα του καθενός στην αυτοάμυνα) καθώς δεν περιορίζει στο παραμικρό τον νόμιμο ιδιοκτήτη. Ωστόσο η NRA -η Ένωση που αντιπροσωπεύει τους κατόχους πυροβόλων όπλων- ανακοίνωσε πως δεν νιώθει άνετα με την ιδέα των «έξυπνων» όπλων. Κυρίως επειδή δεν επιθυμεί «την υποχρεωτική χρήση συστημάτων που διαβάζουν π.χ. αποτυπώματα πριν πατηθεί η σκανδάλη».

Όμως τα «έξυπνα» όπλα είναι ήδη καθ’ οδόν. Επενδυτές της Silicon Valley έχουν ήδη αθλοθετήσει βραβείο $1 εκατ. για όποια εταιρεία παρουσιάσει την επόμενη ιδέα προς αυτή την κατεύθυνση με την υπόσχεση επιπλέον επενδύσεων πολλών εκατομμυρίων με στόχο τη δημιουργία της μεγαλύτερης εταιρείας έξυπνων όπλων στον κόσμο.