Πρέπει να νικήσουμε τον πληθωρισμό, ανέφερε η Κριστίν Λαγκάρντ

Πρέπει να νικήσουμε τον πληθωρισμό, ανέφερε η Κριστίν Λαγκάρντ
epa07630498 International Monetary Fund Managing Director Christine Lagarde delivers remarks during a press conference on the US economy at the International Monetary Fund headquarters in Washington, DC, USA, 06 June 2019. Managing Director Lagarde has recently said that rising trade tariffs between the US and China could damage the wider global economy. EPA/SHAWN THEW Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Πρέπει να αυξήσουμε τα επιτόκια του ευρώ γιατί θέλουμε να τιθασεύσουμε τον πληθωρισμό, τονίζει η Κριστίν Λαγκάρντ

Εξηγώντας τις πρόσφατες ενέργειες της ΕΚΤ, η οποία την Πέμπτη διπλασίασε το βασικό της επιτόκιο στο υψηλότερο της τελευταίας δεκαετίας, η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, είπε ότι η κεντρική τράπεζα «καταπολεμά τον πληθωρισμό» που προκαλείται από την ταχεία ανάκαμψη μετά την πανδημία συν «την ενεργειακή κρίση που προκλήθηκε από τον κ. Πούτιν που αποφάσισε με αδικαιολόγητο τρόπο να εισβάλει σε μια άλλη χώρα».

«Αυτή η ενεργειακή κρίση προκαλεί τεράστιο πληθωρισμό, τον οποίο πρέπει να νικήσουμε», είπε. «Γι’ αυτό πρέπει να αυξήσουμε τα επιτόκια γιατί θέλουμε να τιθασεύσουμε τον πληθωρισμό, να τον επαναφέρουμε σε λογικά επίπεδα, ώστε το κόστος ζωής να μην είναι τόσο υψηλό».

Για τον Πούτιν

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν είναι «ένα τρομακτικό άτομο», δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ, αναφερόμενη στις προηγούμενες συναντήσεις της με τον Ρώσο πρόεδρο, αν και «δεν ήταν τόσο άρρωστος όσο σήμερα».

«Γιατί να κάνεις τέτοια πράγματα, εισβάλλοντας σε μια χώρα, σκοτώνοντας ανθρώπους, καταστρέφοντας τις υποδομές μιας κοινωνίας και αποτυγχάνοντας;» αναρωτήθηκε σε συνέντευξή της στο Ιρλανδικό τηλεοπτικό δίκτυο RTE την Παρασκευή. «Όποιος συμπεριφέρεται με αυτόν τον τρόπο πρέπει να οδηγείται από “κακές δυνάμεις”».

Η επίθεση του Πούτιν στην Ουκρανία είναι η προσπάθειά του να «προκαλέσει χάος και να καταστρέψει όσο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης μπορεί», είπε, σύμφωνα με το Bloomberg.

Ακόμα κι έτσι, οι ενέργειες του Πούτιν έχουν «επανενώσει» τον ουκρανικό λαό, πρόσθεσε. «Έχει αναζωογονήσει το ΝΑΤΟ και σίγουρα έχει φέρει κοντά τους Ευρωπαίους».

Αφού εξέφρασε την άποψή της, η Λαγκάρντ τόνισε ότι είναι «απλώς μια κεντρική τραπεζίτης», επομένως «δεν θα έπρεπε να λέει όλα αυτά τα πράγματα».