Προχωράει η νέα λιγνιτική μονάδα της ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα

Προχωράει η νέα λιγνιτική μονάδα της ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα

Ομολογιακό δάνειο 739 εκατ. ευρώ από κοινοπραξία ξένων τραπεζών.

Η ΔΕΗ ανακοίνωσε πως ολοκληρώθηκαν όλες οι προϋποθέσεις για την εκταμίευση του ομολογιακού δανείου ύψους 739 εκατ. ευρώ από κοινοπραξία ξένων τραπεζών, για τη χρηματοδότηση κατασκευής της νέας λιγνιτικής μονάδας της ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα. Η επένδυση για την κατασκευή της μονάδας φθάνει στο 1,4 δισ. ευρώ, πρόκειται δηλαδή για τη μεγαλύτερη από όλες τις ενεργειακές επενδύσεις που έχουν υλοποιηθεί μέχρι σήμερα. Η νέα λιγνιτική μονάδα θα έχει ισχύ 660 μεγαβάτ για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και 140 MW για θερμική ενέργεια για τηλεθέρμανση στην Πτολεμαΐδα.

Συγκεκριμένα όπως ανακοίνωσε σήμερα η εταιρεία, εκδόθηκε η τελική ασφαλιστική κάλυψη από τον Γερμανικό Οργανισμό Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων EULER HERMES για το δάνειο, με κόστος (επιτοκιακό κλπ) που διαμορφώνεται κοντά στο 5%.

Διαβάστε ακόμη: Κέρδη 6,7 εκατ. ευρώ για τη ΔΕΗ στο 9μηνο

«Ένα τέτοιου μεγέθους δάνειο αποτελεί απόδειξη της εμπιστοσύνης που δείχνουν διεθνείς οργανισμοί τόσο ως προς το συγκεκριμένο έργο και την εταιρεία αλλά και ως προς τις αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας», αναφέρει η ΔΕΗ.  Οι δράσεις και απαιτούμενες διαδικασίες σχετικά με την υλοποίηση αυτού του εξαιρετικά σημαντικού ενεργειακού έργου προχωρούν με γρήγορους ρυθμούς και βάσει του χρονοδιαγράμματος που έχει καταρτίσει η εταιρεία.

Κατά την κατασκευή της θα απασχοληθούν έως και 3.000 άνθρωποι, ενώ κατά τη λειτουργία της το μόνιμα απασχολούμενο προσωπικό εκτιμάται ότι θα υπερβεί τα 250 άτομα. Αναμένεται επίσης να συμβάλει στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ΔΕΗ με την ουσιαστική ανανέωση του στόλου των εγκατεστημένων Μονάδων, καθώς το κόστος λειτουργίας της θα είναι σημαντικά χαμηλότερο σε σχέση με τις παλαιές μονάδες.