Προχωρεί η αναδιάρθρωση των Deutsche Bank και Commerzbank μετά την αποτυχία συγχώνευσης

Προχωρεί η αναδιάρθρωση των Deutsche Bank και Commerzbank μετά την αποτυχία συγχώνευσης
epa07527438 A combo picture show the logos of Deutsche Bank and Commerzbank in Berlin, Germany, 25 April 2019. Germany's two biggest lenders Deutsche Bank and Commerzbank have confirmed 25 April 2019 they will discontinue their merger talks that were aimed at boosting growth and profitability. The banks issued a statement saying the merger 'would not be in the interests of either bank's shareholders or other stakeholders.' EPA/HAYOUNG JEON Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Πώς έκριναν οι επενδυτές αυτή την κίνηση και ποιοι είναι οι στόχοι των τραπεζών.

Μετά την αποτυχία του σχεδίου τους να συγχωνευθούν, οι δύο μεγαλύτερες τράπεζες της Γερμανίας, Deutsche Bank και Commerzbank, προχωρούν με ταχύ ρυθμό στην υλοποίηση των σχεδίων αναδιάρθρωσής τους. Στόχος και των δύο είναι να επιστρέψουν στην κερδοφορία εν μέσω αυξημένου ανταγωνισμού και δύσκολου περιβάλλοντος που δημιουργούν τα αρνητικά επιτόκια δανεισμού της ΕΚΤ.

Χθες η Deutsche Bank πούλησε ακόμη ένα κομμάτι από το χαρτοφυλάκιό της στην αμερικανική επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs, στο πλαίσιο αναδιάρθρωσης της λειτουργίας τους, που περιλαμβάνει έξοδο από τμήματα της αγοράς όπου δεν έχει καταφέρει να έχει ανταγωνιστική παρουσία.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg, η μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας πούλησε χρεόγραφα ονομαστικής αξίας περίπου 50 δισ. δολαρίων. Τα συγκεκριμένα περιουσιακά στοιχεία συνδέονται με ομόλογα των αναδυόμενων αγορών, σύμφωνα με το Bloomberg. Εκπρόσωποι Τύπου των Deutsche Bank και Goldman Sachs αρνήθηκαν να σχολιάσουν την είδηση.

Οι επενδυτές επικρότησαν την κίνηση, πάντως, με τη μετοχή της γερμανικής τράπεζας να ενισχύεται μέχρι και 1,9% μόλις έγινε γνωστή η είδηση, ενώ τελικά έκλεισε με άνοδο 1,2%. Από την αρχή του έτους, η μετοχή της Deutsche Bank έχει υποχωρήσει κατά 6,7%. Είναι τουλάχιστον η δεύτερη φορά που η Goldman Sachs αγοράζει χρεόγραφα τα οποία η Deutsche Bank θεωρεί ότι θα πρέπει να τα ξεφορτωθεί στο πλαίσιο του σχεδίου αναδιάρθρωσής της. Τον Σεπτέμβριο η Goldman Sachs είχε αγοράσει το ασιατικό τμήμα ενός χαρτοφυλακίου παραγώγων μετοχών που είχε διαθέσει προς πώληση η γερμανική τράπεζα. Στόχος του κ. Κρίστιαν Ζέβινγκ, διευθύνοντος συμβούλου της Deutsche Bank, είναι να πουλήσει γρήγορα στοιχεία ενεργητικού, κατά προτίμηση σε τιμή που δεν θα έχει σημαντική διαφορά από την ονομαστική τους αξία, ώστε να αποδεσμεύσει κεφάλαια που σχετίζονται με αυτά και είναι αναγκασμένος να διατηρεί εξαιτίας του κανονιστικού πλαισίου. Απώτερος στόχος είναι να ενισχύσει την κεφαλαιακή επάρκεια της τράπεζας, ενώ παράλληλα να μειώσει το κόστος λειτουργίας της.

Σε ανάλογη φάση βρίσκεται και η Commerzbank, δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας, η οποία στο πλαίσιο αναδιάρθρωσής της έχει ανακοινώσει κλείσιμο υποκαταστημάτων και απολύσεις. Ωστόσο, εκπρόσωπος των εργαζομένων της τράπεζας κατηγόρησε χθες τη διοίκηση ότι δεν ενημερώνει τους εργαζομένους για το σχέδιο αναδιάρθρωσης της λειτουργίας της.

Ο Στέφαν Βίτμαν, μέλος του εποπτικού συμβουλίου της Commerzbank και στέλεχος του εργατικού σωματείου Verdi, είπε χθες ότι η διοίκηση δεν αποκαλύπτει λεπτομέρειες για τα σχέδιά της παρά το γεγονός ότι έχουν υπάρξει αρκετές συναντήσεις με εκπροσώπους των εργαζομένων. «Είμαι έκπληκτος από την έλλειψη συγκεκριμένων λεπτομερειών», είπε ο Βίτμαν μιλώντας στο Reuters.

Οι εργαζόμενοι εξακολουθούν να αγνοούν ποια υποκαταστήματα της τράπεζας θα κλείσουν στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης της λειτουργίας της, ποια τμήματα θα συρρικνωθούν και πόσες θέσεις εργασίας θα επηρεαστούν, πρόσθεσε ο Βίτμαν. Εκπρόσωπος Τύπου της Commerzbank, πάντως, αρνήθηκε να σχολιάσει την είδηση.