Οικονομικός προγραμματισμός για το νέο έτος – Πώς να βάλετε ξεκάθαρους στόχους

Οικονομικός προγραμματισμός για το νέο έτος – Πώς να βάλετε ξεκάθαρους στόχους
Η Γεωργία Τσίνα, Σύμβουλος Εταιρικών Πελατών στην ProCredit Bank, μοιράζεται τις καλύτερες οικονομικές συμβουλές της.

Πώς μπορεί κανείς να ορίσει σαφείς στόχους σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των οικονομικών τη νέα χρονιά;

Η κυρία Γεωργία Τσίνα, Σύμβουλος Εταιρικών Πελατών στην ProCredit Bank, μιλώντας στο Fortune Greece, μοιράζεται τις καλύτερες οικονομικές συμβουλές της.

Πώς μπορούμε να θέσουμε ξεκάθαρους στόχους για τη διαχείριση των οικονομικών μας ανάλογα με τις ανάγκες μας;

Λίγο πολύ όλοι μας έχουμε στη ζωή μας κάποιους στόχους, είτε βραχυχρόνιους είτε μακροχρόνιους, που θέλουμε να πετύχουμε και αυτό αφορά είτε στις οικογένειες με παιδιά, είτε στους εργαζόμενους, είτε στους φοιτητές, όπως φυσικά και στους ανθρώπους που έχουν φτάσει ή πλησιάζουν το πέρας του επαγγελματικού τους βίου. H σωστή διαχείριση των οικονομικών μας, ειδικά την περίοδο που διανύουμε, αποτελεί βασικό παράγοντα, ώστε να μπορέσουμε να φτάσουμε ένα βήμα πιο κοντά στην επίτευξη των στόχων μας. Για να πραγματοποιηθεί όμως αυτό, προϋποθέτει πρώτα να γνωρίζουμε ξεκάθαρα τι θέλουμε να καταφέρουμε. Οι ανάγκες του καθενός διαφέρουν. Από την απόκτηση ενός αυτοκινήτου, της δικής μας στέγης, την εξασφάλιση των σπουδών των παιδιών μας, μέχρι και ένα ταξίδι που πάντοτε ονειρευόμασταν, είναι πράγματα που μπορούμε να καταφέρουμε, εφόσον ακολουθήσουμε το δρόμο της αποταμίευσης, ανάλογα βέβαια  με τον προϋπολογισμό του καθενός.           

Τι μπορούμε να κάνουμε για να διαχειριζόμαστε με έξυπνο τρόπο τον προϋπολογισμό μας;

Θα μπορούσαμε να πούμε ότι δεν υπάρχει μία απάντηση που να ταιριάζει σε όλους, γιατί τα οικονομικά και ο προϋπολογισμός του καθενός διαφέρουν, όπως αντίστοιχα και οι προτεραιότητες τους. Παρόλα αυτά, όλοι μας έχουμε πλήρη εικόνα των βασικών μηνιαίων εσόδων και εξόδων μας. Ως βασικά έξοδα νοούνται τα πάγια έξοδα που έχει ο καθένας μας, ενδεχομένως από ενοίκιο, πάγιους λογαριασμούς, έξοδα αυτοκινήτου, σχολικές δαπάνες  εάν έχουμε παιδιά, δόσεις δανείων και φυσικά έξοδα για την κάλυψη των καθημερινών μας αναγκών. Ιδανικά αυτά τα έξοδα θα πρέπει να αντιστοιχούν σε ποσοστό έως και του 70% των εσόδων μας. Έτσι, μπορούμε να πούμε ότι το υπόλοιπο 30% θα μπορεί να διατεθεί σε άλλες ανάγκες, συνήθως προσωπικής ευχαρίστησης και ένα μέρος αυτού, θα μπορούσε να αποτελέσει την αρχή της αποταμίευσής μας.

Ποιοι είναι οι καλύτεροι τρόποι με τους οποίους μπορούμε να αποταμιεύουμε χρήματα στο λογαριασμό μας;

Έχοντας στο μυαλό μας τα μηνιαία έσοδα και έξοδά μας, μπορούμε να κάνουμε την αρχή αποταμιεύοντας περίπου το 20% των εσόδων μας, καθώς αυτό αποτελεί συνήθως το «ελεύθερο» κομμάτι που θα μπορούσαμε να επενδύσουμε. Η τράπεζα ProCredit Bank προσφέρει πληθώρα ανταγωνιστικών προϊόντων και εργαλείων ώστε να ξεκινήσει κάποιος αποταμίευση, εύκολα και απλά.

Αρχικά, διατίθεται ο ανοιχτός αποταμιευτικός λογαριασμός Flex Save, ο οποίος αποτελεί μία εύκολη και ευέλικτη -όπως λέει και το όνομά του- λύση για αποταμίευση. Με κάθε άνοιγμα απλού λογαριασμού στην ProCredit Bank, ένας Flex Save λογαριασμός ανοίγει αυτόματα και χωρίς κόστος και δίνει την δυνατότητα στον πελάτη να αποταμιεύει χρήματα στο λογαριασμό του από οπουδήποτε και όποτε θέλει, με μόνο ένα κλικ. Ο λογαριασμός αυτός παρέχει ετήσιο επιτόκιο 0,30% και ο πελάτης λαμβάνει κάθε μήνα στο λογαριασμό του την απόδοση από την αποταμίευση. Η ευελιξία αυτού του λογαριασμού έγκειται επίσης και στη δυνατότητα που δίνει στον χρήστη να μεταφέρει χρήματα από αυτόν τον λογαριασμό όποτε αυτός το επιθυμεί, χωρίς επιβάρυνση.

Ωστόσο, επειδή , όπως είπαμε, οι ανάγκες και οι στόχοι του καθενός διαφέρουν, η τράπεζα έχει φροντίσει και παρέχει και κλειστούς αποταμιευτικούς λογαριασμούς (προθεσμιακές καταθέσεις) 3μηνης, 6μηνης, 12μηνης, αλλά και 24μηνης διάρκειας , με εξαιρετικά ανταγωνιστικό ετήσιο επιτόκιο που φτάνει μέχρι και το 2,25%. Και όλα αυτά, εύκολα, γρήγορα, απλά και χωρίς την υποχρέωση να επισκεφθείτε φυσικό κατάστημα, καθώς ο προθεσμιακός λογαριασμός ανοίγει μόνο με το πάτημα ενός κουμπιού από τον υπολογιστή ή το κινητό του χρήστη.

Μπορούμε να έχουμε έναν αποδοτικό και επαρκή τρόπο για την καταγραφή των εξόδων που κάνουμε;

Ένα βασικό και εύχρηστο εργαλείο άντλησης των πληροφοριών σχετικά με τα μηνιαία μας έξοδα αποτελεί το Internet Banking της τράπεζας ProCredit. Οι χρήστες έχουν τη δυνατότητα μέσω του Internet banking να αντλήσουν στοιχεία, μεταξύ άλλων: για τις κινήσεις του λογαριασμού τους, το διαθέσιμο υπόλοιπο, έξοδα αναφορικά με τα δάνειά τους -εάν υπάρχουν-   και το πιο σημαντικό να κάνουν καταγραφή των εσόδων τους και των εξόδων τους απλά και γρήγορα από όπου και αν βρίσκονται. Η παροχή αυτή είναι πολύ σημαντική και εύχρηστη, καθώς αποτελεί ένα από τα βασικά βήματα για κάποιον που επιθυμεί να οργανώσει καλύτερα τον προϋπολογισμό του,  με σκοπό να ξεκινήσει την αποταμίευση με τον τρόπο που είναι πιο κατάλληλος για αυτόν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: