Προφυλακιστέος ο κατηγορούμενος για τη γιγαντιαία εξαπάτηση επιχειρηματιών

Ο επίτιμος πρόξενος της Ουκρανίας στην Κρήτη, Γιώργος Λίτινας, αρνείται όλες τις κατηγορίες.

Στη φυλακή οδηγείται μετά την πολύωρη απολογία του ενώπιον της 10ης Τακτικής Ανακρίτριας, ο ένας εκ των φερομένων ως πρωταγωνιστών της υπόθεσης εξαπάτησης επιχειρηματιών.

Ο άλλοτε επίτιμος πρόξενος της Ουκρανίας στην Κρήτη Γιώργος Λίτινας, είναι ο πρώτος από τους πέντε συλληφθέντες για την μεγάλη υπόθεση του κυκλώματος που λογοδότησε σήμερα για περισσότερες από οκτώ ώρες ενώπιον της ανακρίτριας και σύμφωνα με πληροφορίες αρνήθηκε το βαρύ κατηγορητήριο που έχει σχηματιστεί σε βάρος του.

Για την υπόθεση του κυκλώματος που μέσω της μεθόδου της πυραμίδας φέρεται να καταχράστηκε περισσότερα από 350 εκατομμύρια ευρώ από επιχειρηματίες στην Ελλάδα και στην Ουκρανία, έχουν απαγγελθεί, κατά περίπτωση, κατηγορίες για ένταξη και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, απάτη, άμεση συνέργεια σε απάτη, νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα και συνέργεια σε αυτήν.

Ο πρόξενος σε συνομιλία που είχε με δημοσιογράφους, είπε πως δεν αποδέχεται τις κατηγορίες και ότι και ο ίδιος είναι θύμα του συγκατηγορούμενού του, συμβούλου επενδύσεων Γιώργο Δασκαλέα.

Σύμφωνα με τον κατηγορούμενο Γιώργο Λίτινα: «Είμαι το μεγαλύτερο θύμα του Δασκαλέα, καθώς έχω χάσει πολλά χρήματα. Η ιστορία αυτή αποκαλύφθηκε χάρη στις ενέργειες μου από το Μάιο του 2015 ως σήμερα. Το μεγαλύτερο μέρος του αποδεικτικού υλικού έχει προσκομιστεί στις αρχές από εμένα. Έχω κινηθεί ενώπιον δικαστικών και αστυνομικών αρχών σε πέντε διαφορετικές χώρες. Αγγλικά και Ουκρανικά δικαστήρια με έχουν δικαιώσει και έχουν μπλοκάρει τους τραπεζικούς λογαριασμούς του Δασκαλέα και της εταιρείας του. Τα στοιχεία είναι συντριπτικά και αποδεικνύουν όχι μόνο την αθωότητα μου, αλλά και το μέγεθος της μεθόδευσης εναντίον μου και εναντίον όλων των επενδυτών. Συνολικά εγώ και συγγενικά μου πρόσωπα έχουμε χάσει επτά εκατομμύρια δολάρια. Όλοι αυτοί είναι μια συμμορία. Ο Γιώργος Δασκαλέας έφαγε όλα τα λεφτά. Μόνο στους μπράβους του έδινε 700.000 ευρώ το χρόνο. Υπάρχουν στοιχεία ότι ο Δασκαλέας και οι συνεργάτες του σχεδιάζαν ακόμα και τη δολοφονία μου».

Ενώπιον της ανακρίτριας οι συνήγοροι του Γιώργου Λίτινα προσκόμισαν υπεύθυνες δηλώσεις 16 θυμάτων της απάτης που υπερασπίζονται τον εντολέα τους υποστηρίζοντας πως η σύλληψη του, εγκυμονεί κινδύνους για την εξέλιξη των δικαστηρίων που εκκρεμούν σε άλλες χώρες, από τις αποφάσεις των οποίων περιμένουν την επιστροφή των χαμένων χρημάτων τους. Κάποιοι από αυτούς μάλιστα δηλώνουν πρόθυμοι να καταθέσουν ως μάρτυρες υπεράσπισης του προκειμένου να πείσουν τις αρχές ότι και αυτός είναι θύμα της απάτης.

Φέρεται επίσης, ο κατηγορούμενος να επικαλέστηκε στην ανακρίτρια συγκεκριμένους καταγεγραμμένους διαλόγους μελών του κυκλώματος που περιέχονται στην δικογραφία, από τους οποίους υποστηρίζει ότι προκύπτει σαφώς πως σκόπευαν να του «φορτώσουν» όλες τις ευθύνες για την εξαπάτηση δεκάδων προσώπων.

Οι άλλοι τέσσερις κατηγορούμενοι θα απολογηθούν στην ανακρίτρια την Κυριακή.