Προγράμματα στήριξης και τραπεζική ένωση στο σημερινό Eurogroup

REUTERS

Η συνεδρίαση του Λουξεμβούργου αναμένεται να κρίνει σε μεγάλο βαθμό το μέλλον των προγραμμάτων.

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης συναντώνται σήμερα στο Λουξεμβούργο για να συζητήσουν την πρόοδο την οποία έχουν σημειώσει οι χώρες οι οποίες βρίσκονται σε πρόγραμμα στήριξης -μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης της Ιρλανδίας ότι σχεδιάζει να εξέλθει από το μνημόνιο εντός του τρέχοντος έτους- καθώς και για τα βήματα προς μια τραπεζική ένωση.

Το συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών των κρατών μελών της Ευρωζώνης πρόκειται να αρχίσει στις 16:00 (ώρα Ελλάδας).

Ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Έντα Κένι είπε το Σάββατο ότι η χώρα του πρόκειται να επανέλθει πλήρως στις αγορές δανεισμού από την 15η Δεκεμβρίου, αφού έλαβε 67,5 δισεκ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) μετά το 2010.

Διαβάστε ακόμη: Η Ιρλανδία στο επίκεντρο του Eurogroup

Η Πορτογαλία, η Ελλάδα και η Κύπρος βρίσκονται επίσης σε διεθνή προγράμματα δανεισμού, ενώ και ο τραπεζικός τομέας της Ισπανίας βρίσκεται σε πρόγραμμα στήριξης το οποίο πρόκειται να τελειώσει φέτος.

Δεν κρίνεται απαραίτητη η περαιτέρω στήριξη της Ισπανίας αφού τελειώσει το τρέχον πρόγραμμά της στα τέλη του Δεκεμβρίου, είπε αξιωματούχος της ΕΕ ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί, προσθέτοντας ότι νιώθει «σχετικά αισιόδοξος» για την οικονομία και το τραπεζικό σύστημα της χώρας.

Οι υπουργοί Οικονομικών των κρατών-μελών του Eurogroup πρόκειται επίσης να συζητήσουν την πρόοδο η οποία έχει επιτευχθεί στην πορεία προς την τραπεζική ένωση, που θα αρχίσει να παίρνει μορφή με την δημιουργία ενός ενιαίου μηχανισμού εποπτείας των τραπεζών το 2014, υπό την αιγίδα της ΕΚΤ.

Διαβάστε ακόμη: Εφάπαξ φόρο 10% για τις καταθέσεις προτείνει το ΔΝΤ

Πριν από αυτό πρόκειται να γίνουν έλεγχοι της ποιότητας των στοιχείων του ενεργητικού των τραπεζών για να υπάρξει μια σαφής εικόνα των ισολογισμών τους πριν αρχίσει το έργο του ο εποπτικός φορέας. Ωστόσο έχουν ανακύψει ερωτήματα σχετικά με την αναχρηματοδότηση των τραπεζών εκείνων που θα κριθεί ότι δεν διαθέτουν επαρκή κεφαλαιοποίηση.

Την περασμένη εβδομάδα ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για Οικονομικά και Νομισματικά Θέματα και το Ευρώ, Όλι Ρεν, διαβεβαίωσε τα κράτη μέλη σε επιστολή του ότι βάσει των κανόνων της ΕΕ, δεν θα αντιμετωπίσουν κυρώσεις εάν οι ανακεφαλαιοποιήσεις προβληματικών τραπεζών τις αναγκάσουν να υπερβούν το όριο του ελλείμματος (3%).

«Οι αναχρηματοδοτήσεις (τραπεζών) με χρήματα των φορολογούμενων σε γενικές γραμμές θεωρούνται ως εφάπαξ ή προσωρινά μέτρα και ως παράγοντες χρηματοοικονομικής σταθερότητας, κάτι το οποίο σημαίνει ότι δεν υπολογίζονται σε βάρος ενός κράτους μέλος στο κείμενο της διαδικασίας ελέγχου του εξωτερικού χρέους», έγραψε ο Ρεν.

Διαβάστε ακόμη: Πώς θα βρεθούν 4,4 δισ. ευρώ 

Το επόμενο βήμα προς την τραπεζική ένωση είναι η δημιουργία ενός ενιαίου μηχανισμού εκκαθάρισης ή αναδιάρθρωσης προβληματικών τραπεζών, αλλά συνεχίζουν να υφίστανται εμπόδια — η Γερμανία αντιτίθεται στην πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής βάσει της οποίας η ίδια θα αποκτήσει την εξουσία να λαμβάνει αμετάκλητες αποφάσεις για την εκκαθάριση ή μη των προβληματικών τραπεζών.

Ο Κλάους Ρέγκλινγκ, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ), έχει εκφράσει σκεπτικισμό για την ενδεχόμενη αναδοχή της ευθύνης για τις προβληματικές τράπεζες.

«Δεν έχουμε κανένα ιδιαίτερο συμφέρον να αναλάβουμε τον μηχανισμό εκκαθάρισης των τραπεζών τα επόμενα χρόνια», είπε ο Ρέγκλινγκ στο γερμανικό ειδησεογραφικό περιοδικό Der Spiegel. «Αυτή είναι μια εντελώς διαφορετική αποστολή από αυτή την οποία φέρουμε εις πέρας τώρα. Δεν υπάρχουν οφέλη από τις συνέργειες», πρόσθεσε ο ίδιος.

Διαβάστε ακόμη: Η ΕΚΤ περνά τις ευρωπαϊκές τράπεζες από «κόσκινο»

Αργότερα τοποθετείται το θέμα της Ιρλανδίας
Οι υπουργοί Οικονομικών των κρατών μελών της ευρωζώνης δεν θα συμφωνήσουν στους τελικούς όρους της εξόδου της Ιρλανδίας από τη συμφωνία διεθνούς δανεισμού της για αρκετές εβδομάδες ακόμη, δήλωσε ο επικεφαλής του Γιούρογκρουπ Γερούν Ντάισελμπλουμ πριν από λίγο.

«Οι προϋποθέσεις για την έξοδο της Ιρλανδίας (από το μνημόνιο) θα συμφωνηθούν αργότερα, όχι αυτόν τον μήνα — πιθανόν τον Νοέμβριο», σημείωσε ο Ντάισελμπλουμ προσερχόμενος στο χώρο όπου πρόκειται να συνεδριάσει το συμβούλιο των υπουργών.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γερμανικό Πρακτορείο