Προγραμματισμός υπολογιστών: Τι είναι – Τι πρέπει να γνωρίζετε

Προγραμματισμός υπολογιστών: Τι είναι – Τι πρέπει να γνωρίζετε
Photo: pixabay.com
Ο προγραμματισμός γίνεται ολοένα και πιο ανταγωνιστικός, αλλά μπορεί ακόμα να είναι μια βιώσιμη επιλογή σταδιοδρομίας για πολλούς.

Ο προγραμματισμός ηλεκτρονικών υπολογιστών, που συχνά αναφέρεται απλώς ως «προγραμματισμός», έχει γίνει ένας ολοένα και πιο δημοφιλής προορισμός καριέρας τις τελευταίες δεκαετίες. Καθώς ο τεχνολογικός τομέας στις ΗΠΑ έχει ανθίσει και έχει δημιουργήσει μερικές από τις μεγαλύτερες εταιρείες της οικονομίας, αναπτύσσεται σε μεγάλο βαθμό λόγω ενός μικρού «στρατού» προγραμματιστών, που περιλαμβάνει άτομα όπως ο Bill Gates, ο Mark Zuckerberg και άλλοι.

Ενώ ο προγραμματισμός μπορεί να ακούγεται περίπλοκος, είναι, στον πυρήνα του, η διαδικασία υπαγόρευσης εντολών και επίλυσης προβλημάτων. Και η ικανότητα να το κάνεις αυτό, τουλάχιστον μπροστά από μια οθόνη υπολογιστή, έχει υπάρξει μια σχετικά σπάνια δεξιότητα τα τελευταία 50 περίπου χρόνια.

Αυτό είναι που ώθησε την ανάπτυξη στον τομέα της τεχνολογίας και το ενδιαφέρον για τον προγραμματισμό. Οι διάμεσοι μισθοί για τους προγραμματιστές το 2022 στις ΗΠΑ ήταν 100.000 δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία από το Γραφείο Στατιστικών Εργασίας.

Ο προγραμματισμός γίνεται ολοένα και πιο ανταγωνιστικός, αλλά μπορεί ακόμα να είναι μια βιώσιμη επιλογή σταδιοδρομίας για πολλούς – όλα ξεκινούν με την απόκτηση μιας θεμελιώδους κατανόησης του τι είναι και τι συνεπάγεται.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι είναι ο προγραμματισμός υπολογιστών;

Ο προγραμματισμός υπολογιστών περιλαμβάνει τη χρήση μιας γλώσσας προγραμματισμού για τη σύνταξη προγραμμάτων, τα οποία είναι ένα σύνολο οδηγιών που υπαγορεύουν τι πρέπει να κάνει ένας υπολογιστής. «Ένας υπολογιστής από μόνος του δεν κάνει τίποτα, πρέπει να του δώσετε οδηγίες, ώστε να κάνει αυτό που θέλετε», λέει η Grace Lewis, Πρώτη Αντιπρόεδρος της IEEE Computer Society.

«Η ουσία του προγραμματισμού είναι να πεις σε έναν υπολογιστή να εκτελέσει κάποια εργασία για λογαριασμό σου», λέει. «Αν συμβεί μια συγκεκριμένη κατάσταση, τότε υπολογίστε την με συγκεκριμένο τρόπο», προσθέτει, καθώς οι προγραμματιστές πρέπει να προβλέψουν τα σημεία απόφασης τα οποία θα συναντήσει ένας υπολογιστής όταν εκτελεί μια εργασία και θα χρειαστεί οδηγίες για το πώς να πλοηγηθεί.

Άλλοι ειδικοί ορίζουν τον προγραμματισμό με τον ίδιο περίπου τρόπο. Ένας αποτελεσματικός προγραμματιστής «πρέπει να είναι σε θέση να λέει στον υπολογιστή τι να κάνει, για να εκτελέσει μια ενέργεια ή να αποκριθεί στο input ενός χρήστη», λέει ο Δρ. Sriram Mohan, επικεφαλής του Τμήματος Επιστήμης Υπολογιστών και Μηχανικής Λογισμικού στο Rose-Hulman Institute of Technology.

Αυτό μπορεί να ακούγεται τεχνικό και περίπλοκο, αλλά η Lewis λέει ότι εκτελούμε παρόμοιες ενέργειες όλη την ημέρα χωρίς να το καταλαβαίνουμε – ή, τουλάχιστον, χωρίς να τις καταγράφουμε σε μια γλώσσα προγραμματισμού.

«Ο προγραμματισμός μοιάζει πολύ με την οδήγηση», λέει, εξηγώντας ότι καθώς οδηγείτε στο δρόμο, παίρνετε αποφάσεις σχετικά με το πόσο γρήγορα θα πάτε, πότε να φρενάρετε, πού θα στρίψετε και πολλά άλλα. Αυτοί είναι οι τύποι οδηγιών που μπορούν να γραφτούν σε ένα πρόγραμμα στο οποίο αναφέρεται ένας υπολογιστής για να ολοκληρώσει μια δεδομένη εργασία.

Ως εκ τούτου, η εκμάθηση προγραμματισμού μπορεί να είναι παρόμοια με την εκμάθηση οδήγησης. «Αν παρακολουθήσεις το μάθημα οδήγησης, κάποια στιγμή γίνεσαι αρκετά καλός για να κάνεις τις εξετάσεις οδήγησης και να το περάσεις – με τον προγραμματισμό συμβαίνει το ίδιο, μαθαίνεις τα βασικά», καταλήγει η Lewis.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πώς δουλεύει ο προγραμματισμός;

Ο προγραμματισμός δουλεύει με τον προγραμματιστή να αποφασίζει τι καθήκοντα θέλει να εκτελέσει ένας υπολογιστής, και στη συνέχεια να γράφει τις συγκεκριμένες οδηγίες (δηλαδή, ένα πρόγραμμα) για να εκτελέσει αυτήν την εργασία — και κάνοντας το σε μια γλώσσα προγραμματισμού. Μια γλώσσα προγραμματισμού είναι αυτή που καταλαβαίνει ένας υπολογιστής.

Ανάλογα με τη συγκεκριμένη εργασία, οι προγραμματιστές μπορούν να επιλέξουν τη μία ή την άλλη γλώσσα και οι γλώσσες έχουν διαφορετικά επίπεδα δυσκολίας. Ορισμένες είναι γλώσσες «υψηλού επιπέδου», που μπορεί να είναι πιο εύκολο να κατανοήσουν οι άνθρωποι, καθώς μοιάζουν περισσότερο με την Αγγλική γλώσσα. Άλλες μπορεί να είναι «χαμηλού επιπέδου», οι οποίες είναι πιο κοντά στη δυαδική γλώσσα (μηδέν και ένα) με την οποία επικοινωνούν οι υπολογιστές, αλλά είναι πιο μακριά από τα αγγλικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: fortune.com