Προειδοποίηση των ΗΠΑ: Η υπομονή μας με τη Βόρεια Κορέα εξαντλείται

Προειδοποίηση των ΗΠΑ: Η υπομονή μας με τη Βόρεια Κορέα εξαντλείται
epaselect epa06170968 The United Nations Security Council hold a meeting on the situation with North Korea at United Nations headquarters in New York, New York, USA, 29 August 2017. The United Nations Security Council released a statement condeming North Korea's firing of a ballistic missile over northern Japan. EPA/JASON SZENES

"Ήρθε η ώρα να τελειώνουμε με τα ημίμετρα" δήλωσε η Αμερικανίδα εκπρόσωπος στο ΣΑ του ΟΗΕ.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ζητούν από τον ΟΗΕ να λάβει “τα ισχυρότερα δυνατά μέτρα” σε βάρος της Βόρειας Κορέας, δήλωσε η εκπρόσωπός της χώρας στον Οργανισμό, Νίκι Χέιλι, προειδοποιώντας ότι η υπομονή της Ουάσινγκτον εξαντλείται.

“Ήρθε η ώρα να τελειώνουμε με τα ημίμετρα” είπε η Αμερικανίδα διπλωμάτις μιλώντας στο Συμβούλιο Ασφαλείας, επισημαίνοντας ότι η κατάσταση είναι “επείγουσα” και ότι η προσέγγιση που ακολούθησε ο ΟΗΕ επί μια εικοσαετία “δεν λειτούργησε” ώστε να αλλάξει η συμπεριφορά της Πιονγκγιάνγκ. Είπε μάλιστα ότι ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν “παρακαλάει για πόλεμο”.

“Παρά τις προσπάθειές μας το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας είναι πιο προηγμένο και πιο επικίνδυνο από ποτέ. Ο πόλεμος δεν είναι ποτέ κάτι που επιθυμούν οι Ηνωμένες Πολιτείες. Δεν τον θέλουμε τώρα. Αλλά η υπομονή της χώρας μας δεν είναι απεριόριστη”, τόνισε.

Κίνα: Να σταματήσει η Βόρεια Κορέα τις λάθος ενέργειες

Ο αντιπρόσωπος της Κίνας στον ΟΗΕ Λιού Τζιεγί κάλεσε τη Βόρεια Κορέα να «σταματήσει να αναλαμβάνει ενέργειες που είναι λάθος» και κάλεσε όλα τα μέρη να «σκεφθούν σοβαρά» την πρόταση του Πεκίνου για ταυτόχρονη αναστολή των βαλλιστικών και πυρηνικών προγραμμάτων της Πιονγκγιάνγκ και των στρατιωτικών ασκήσεων που διεξάγουν οι Ηνωμένες Πολιτείες με τη Νότια Κορέα.

«Καλούμε έντονα (τη Βόρεια Κορέα) … να σταματήσει να αναλαμβάνει ενέργειες που είναι λάθος, επιδεινώνουν την κατάσταση και δεν συνάδουν ούτε με τα δικά της συμφέροντα και πραγματικά να επιστρέψει στον δρόμο της επίλυσης του θέματος μέσω διαλόγου», δήλωσε ο Λιού στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.